Izjemno ugodno slovensko skupino kazi le Rusija

V stožiški skupini C odbojkarskega EP še Finska, Turčija, Makedonija, Belorusija. Adi Urnaut: Slovenija je ta čas brez selektorja.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so se razveselili zelo ugodnega žreba. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so se razveselili zelo ugodnega žreba. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – V slovenski moški odbojkarski reprezentanci, ki je – očitno – brez selektorja, so si bili enotni: žreb skupin za septembrsko EP, ki ga bodo poleg Stožic gostile še Francija, Belgija in Nizozemska, se je Slovencem zares nasmehnil! Visoka ovira bodo le branilci lovorike Rusi, preostale štiri zasedbe (Finska, Turčija, Makedonija in Belorusija) so vsaj za razred slabše.

»Rusi so zahteven nasprotnik, ostali tekmeci pa so nam pisani na kožo in se lahko nadejamo ugodnega rezultata,« je bil takoj po žrebu optimističen reprezentančni bloker Uroš Pavlovič. Z njim se je strinjal pomočnik selektorja Sebastijan Škorc: »Skupina je zanimiva, izstopamo pa mi in Rusi, ki jim predajamo vlogo glavnega favorita v njej. Ne gre odpisati niti Fincev, ostale ekipe pa – brez podcenjevanja – niso na enaki ravni kot mi.« Nekdanji član izbrane vrste Matija Pleško je prikimal: »V skupinah A in B se gnete več ekip z visokimi cilji, v naši pa štrlijo ven Rusi, toda po drugi strani bo treba premagati tudi kakšno boljšo evropsko reprezentanco, če želimo zadostiti našim apetitom.« Odbojkarska legenda Adi Urnaut pa je ob bežni opazki, da je slovenska izbrana vrsta ta čas brez selektorja, ki je sprožila precej začudenja med navzočimi, dodal: »Preveč poudarjamo, da so Rusi favoriti, kajti tudi mi imamo moštvo, ki lahko premaga slehernega udeleženca prvenstva.«

FOTO: Delova infografika
FOTO: Delova infografika


V izločilne boje bodo napredovale po štiri ekipe iz vsake skupine, slovenska se bo križala s skupino A, ki velja za skupino smrti, saj so v njej Francija, Italija, Bolgarija, Portugalska, Grčija in Romunija, kar pomeni, da se bodo Slovenci že v osmini finala najverjetneje pomerili z enim od evropskih velikanov, sploh če v prvem delu Rusov ne bodo spravili na kolena. »Štiri leta so od tega, ko smo postali evropski podprvaki. Letos bo turnir na domačih tleh, zato morajo biti cilji spet postavljeni zelo visoko, če ne najvišje. Napasti moramo že prvo mesto v skupinskem delu, lahkih dvobojev ne bo, toda če bomo želeli poseči po najvišjih mestih, bomo morali premagati vse,« se strinja Škorc. Če je kaj dobrega v tem, da so v slovenski skupini tudi prvaki Rusi, je zagotovo to, da v njej ne bo Nemcev z našim nekdanjim selektorjem Andreo Gianijem na čelu, saj je dirigiran žreb onemogočil, da bi se že v prvem delu prvenstva spopadli dobitnici zlata in srebra s prejšnjega.


Imamo selektorja ali ne?


Podrobni razpored turnirja s termini in lokacijami tekem (prizorišč bo devet, Slovenija sodeluje zgolj s Stožicami) naj bi bil znan do konca tedna, reprezentant Pavlovič pa si želi, da bi Slovencem sprva stali nasproti lažji tekmeci, denimo Makedonci ali Belorusi, da bi lahko postopoma stopnjevali formo. Pa bo s takšnimi nasprotniki mogoče v slehernem dvoboju napolniti Stožice? »Prav atraktivni resnično niso, toda ne moreš v isti sapi dobiti ugodnih in atraktivnih tekmecev. Če moram izbirati, seveda raje izberem manj privlačne tekmece in jih premagam.«

Po pomenljivih besedah Adija Urnauta (»Za slovensko reprezentanco bo zelo pomembno tudi, kakšne bodo priprave. Žal danes še nimamo selektorja ...«) je sedma sila zaman vrtala v Škorca (»Kot vem, je selektor še vedno pod pogodbo.«) in Pavloviča za razkritje, ali je Slobodan Kovač res že uradno bivši in kdo bo njegov naslednik, tudi predsednik zveze Metod Ropret, ki se je javil iz Bruslja, ob tej temi ni bil tako gostobeseden kot ob ostalih: »Selektorja sicer imamo, vprašanje pa, kako dolgo. Recimo, da bo zelo kmalu znano več.« Prvi mož slovenske odbojke se je sicer pridružil ostalim mnenjem in žreb označil za ugoden, le iz prvega bobna si je želel koga drugega namesto Rusije.

Preberite še:

Komentarji: