Janja Garnbret: Ni časa za skrbi in negativizem, z mirno glavo naprej

Korošica prvič v karieri v težavnosti brez finala. Nova izkušnja, za katero upa, da se ne bo več ponovila.
Fotografija: Janji Garnbret se po sedmih zmagah prvič letos ni izšlo po načrtih. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Janji Garnbret se po sedmih zmagah prvič letos ni izšlo po načrtih. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret je po zmagah na vseh (sedmih) letošnjih tekmah za svetovni pokal prekinila svoj izjemen niz ob vznožju Mont Blanca. V Chamonixu je prvič v karieri v težavnosti ostala brez finala. Korošica ostaja kljub razočaranju realna: »Ni časa za zaskrbljenost in negativizem, saj je naslednja tekma že konec tedna. Treba je ohraniti mirno glavo, uživati in odplezati, kot znam,« je dejala.

Garnbretova, ki je bila nepremagljiva na vseh šestih tekmah balvanske sezone in na uvodni preizkušnji v težavnosti, je že na majski ekshibiciji Triglav The Rock v Ljubljani opozorila, da vedno vse ne bo šlo zlahka. V Chamonixu se je njen zmagovalni niz, s katerim se je zapisala v zgodovino športnega plezanja, končal v polfinalnem nastopu. Potem ko je bila v kvalifikacijah najboljša – dosegla je vrh v obeh poskusih –, ji je na naslednji stopnici spodletelo; dosegla je rezultat 42, za finalni nastop pa je potrebovala 42+. Tekmo je končala na 9. mestu, prvič letos je s tem odprla pot do vrha tekmicam in prvič letos ostala brez stopničk.
 

Izkušnja, iz katere se je veliko naučila


»V kvalifikacijah je bilo vse super, uživala sem. V polfinalu pa se je izkazalo, da enostavno ni bil moj dan. Smer je bila odlično postavljena, takšna, kot sem si jo želela. Vendar pa tokrat nisem bila sposobna pokazati, kar znam. Kriv je bil zdrs,« je komentirala položaj, ki ji je sicer zelo tuj ob vseh uspehih, ki jih niza skozi kariero. Kljub letošnjim izjemnim rezultatom se je zavedala, da se bo niz enkrat končal. »Po takšni sezoni, ki jo imam, bi bilo čudno, če se enkrat ne bi zgodilo, kar se je,« je razmišljala o spodletelem nastopu.

Finale, v katerem je največ pokazala 15-letna Korejka Čaehjun Seo s premierno zmago v svetovnem pokalu, si je prvič v karieri v svoji paradni disciplini ogledala med občinstvom. »To je zame nova izkušnja. Po eni strani je zelo zanimivo, ker vidiš stvari, ki jih, ko tekmuješ, ne opaziš. Predstavljala sem si, da gledam sebe, ko tekmujem. Po drugi strani pa mi je bilo malce dolgočasno,« je poudarila, da bi raje plezala, kot pa tekmovanje spremljala kot gledalka.

Lučka Rakovec je bila v Chamonixu edina slovenska predstavnica v finalu, zasedla je 7. mesto. FOTO: Luka Fonda
Lučka Rakovec je bila v Chamonixu edina slovenska predstavnica v finalu, zasedla je 7. mesto. FOTO: Luka Fonda


»Vsekakor je bila to zame nova perspektiva, veliko sem se naučila, upam pa, da se to ne bo več ponovilo,« si je zaželela kraljica športnega plezanja, ki se je včeraj vrnila iz Francije. Dva dni bo v domačem okolju, nato se bo z reprezentanco spet podala v Francijo, tokrat v Briançon, kjer karavano konec tedna čaka še zadnja tekma za svetovni pokal pred svetovnim prvenstvom v Tokiu, kjer bo panoga doživela olimpijsko premiero prihodnje leto.
 

Šest polfinalistov, ena finalistka


Slovenska reprezentanca je imela v finalu tekme v Chamonixu eno predstavnico. Lučka Rakovec je vanj napredovala po petem mestu v polfinalu, na koncu je iztržila sedmi rezultat (25+). Nobena plezalka ni dosegla vrha, enako kot na uvodni letošnji tekmi v težavnosti v Villarsu je večina padla na istem gibu (34+), kar pet tekmovalk od osmih – na kar je postavljalce opozorila Garnbretova že v Švici z javno kritiko –, prav tako vrha ni dosegel nihče v moški konkurenci, v kateri je slavil Čeh Adam Ondra (47+).

V polfinalu so nastopili še Mia Krampl (11.), Vita Lukan (12.), Martin Bergant (18.) in Domen Škofic (20.). Garnbretova je v seštevku težavnosti po dveh tekmah na drugem mestu. A sezona bo še dovolj dolga za novo lovoriko (v seštevku discipline je zmagala trikrat zapored), ki je prav gotovo v njenih mislih, postregla bo še s štirimi preizkušnjami.
 

Komentarji: