Janja Garnbret srebrna na svetovnem prvenstvu

Vrh finalne smeri sta osvojili tako domačinka Jessica Pilz kot slovenska favoritinja Janja Garnbert, ki pa se je v smeri zadržala devet sekund dlje.
Fotografija: Janja Garnbret FOTO: AFP
Odpri galerijo
Janja Garnbret FOTO: AFP

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v avstrijskem Innsbrucku osvojila srebro. O zmagovalki preizkušnje v težavnosti so na koncu odločale sekunde in ne preplezani oprimki. Vrh finalne smeri sta osvojili tako domačinka Jessica Pilz kot slovenska favoritinja Janja Garnbert, ki pa se je v smeri zadržala devet sekund dlje.

Pri vsaki od finalistk, v finale se jih je prebilo deset, se je namreč odšteval čas, za plezanje v finalu pa je imela vsaka na razpolago šest minut. Na koncu pa so o zmagovalki odločale sekunde in ne preplezani oprimki, saj je bila na vrhu za zlato Garnbretova izenačena z avstrijsko tekmico. Sodniki na tekmi so presodili, da so bile sekunde na strani domačinke, ki je osvojila zlato na podlagi tega, da je bila za devet sekund hitrejša od Slovenke.

Garnbretova se je tako na koncu morala zadovoljiti s srebrom. Sloveniji je priplezala enajsto odličje na svetovnih prvenstvih ter tretje srebrnega sijaja. To je njeno drugo odličje na svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma je na SP v Parizu osvojila zlato. Garnbretova je prva slovenska favoritinja še v dveh disciplinah na prvenstvu v Innsbrucku, v balvanih in kombinaciji, ki bo prihodnjo nedeljo, 16. septembra, doživela premiero v olimpijskem formatu.

Tretje mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je osvojila sedmo mesto.

V nedeljo bosta na sporedu še zadnja kroga v moški konkurenci v težavnosti. V polfinale sta se od petih Slovencev, ki so nastopili v moških kvalifikacijah, uvrstila Domen Škofic in Luka Potočar.

Komentarji: