Janja Garnbret zaradi iger v Tokiu brez študija

Pred slovenskimi zvezdniki lov na olimpijske zvezde, udarna adutinja pa trdi, da je glava spočita, izdati je ne bi smela.
Fotografija: Janja Garnbret bo spet prvo ime slovenske izbrane vrste. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo spet prvo ime slovenske izbrane vrste. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenski športni plezalci vsako sezono naberejo toliko odličij in uspehov, da bi pri naštevanju teh morali biti že Statistični urad Republike Slovenije. Tudi kakovost in razširjenost slovenskih tekmovalcev in tekmovalk sta najboljši porok za nadaljevanje vrhunskega niza, reprezentanca je v letu 2018 dosegla najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja.

Na največjih tekmovanjih se je okitila z 29 odličji, to je največ v zgodovini, mladinci pa so dodali še 33 žlahtnih kovin. O zares močni ekipi govori to, da je bila lani Slovenija najboljša po številu zmag v svetovnem pokalu (devet), v pokalu narodov v disciplini balvani je bila druga, v težavnosti pa tretja. Letošnja sezona je predolimpijska, prvi potniki za Tokio bodo znani po svetovnem prvenstvu, druge nato čakajo še kvalifikacije v Toulousu. Selektor Gorazd Hren zato teoretično razgrnjeno pravi: »Prvotni cilj je, da smo tudi v prihodnosti ena najboljših reprezentanc na svetu in da k vsem zvenečim imenom, ki jih že imamo, dodamo še kakšno. Seveda pa želimo tudi imeti kvoto po dveh tekmovalk in tekmovalcev za igre v Tokiu.«

Prvo ime izbrane vrste je Janja Garnbret, svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti. Bila je tudi že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. »Tudi letos se nameravam bolj posvetiti balvanom, a tudi za težavnost se bom potrudila biti kar najbolje pripravljena. Po opravljeni maturi – nisem se vpisala na fakulteto, zaradi olimpijskih iger sem se odločila za študijski premor – bom tekmovala vso sezono, več časa lahko zdaj posvetim treningu. Malce več, seveda zaradi OI, sem vadila tudi hitrost, pri treningu za balvane pa sem delala bolj na moči. Želim si ponovitve lanskih rezultatov. Glava je spočita, dobro sem trenirala, upam, da bom pripravljenost pokazala na tekmah in da me glava ne bo izdala. Po lanski poškodbi rame na svetovnem pokalu v Münchnu je pomagal počitek, vendar se mi je na tekmovanju Studio Bloc ta ponovila, fizioterapevt Peter Hribar pa je zadevo hitro rešil,« je razložila 20-letna Garnbretova.


Ni odgovora


Sezono je napovedal tudi Jernej Kruder. »Ne obremenjujem se, tako telesno kot psihično si želim lansko vrhunsko sezono prenesti v letošnjo. Tudi če se mi letos ponesreči, se bom vedno lahko ozrl na lansko sezono in se nasmejal. Ključ sta mirna glava in užitek v samem plezanju. Menim, da sem se tega lani naučil, in upam, da bo isti recept deloval tudi letos. Moj glavni cilj je uvrstitev na olimpijske igre, to za seboj potegne še veliko treninga za težavnost in seveda tudi hitrost,« je povedal prvi Slovenec s skupno zmago v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju.

V tem je zablestel tudi Gregor Vezonik, priplezal si je prvo zmago v svetovnem pokalu, s svetovnega prvenstva pa je prinesel bronasto odličje. »Povsem preprostega odgovora na vprašanje, kaj je bilo ključno za preskok med svetovno najboljše, pravzaprav ni. Uspehi so posledica mnogih dejavnikov, lani so se stvari k sreči sestavile. Ob sebi imeti nekoga, ki je v vrhu, je zagotovo dobrodošlo, to, da reprezentanti skupaj vadimo, pomaga na takšen način, da se učimo drug od drugega,« je pojasnil Ravenčan, ki ostaja specialist le za balvane. Seveda pa v slovenski vrsti ne manjka tudi drugih adutov za vrhunske uvrstitve in kolajne, tu bodo na umetnih stenah svoje povedali tudi Domen Škofic, Anže Peharc, Mina Markovič, ta je reprezentantka z najdaljšim stažem in obsežno zbirko odličij, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec ...

Preberite še:

Komentarji: