Janja si je želela na vrh, a je padla

Plezalka Janja Garnbret v Kranju premoč tokrat priznala južnokorejski veteranki.
Fotografija: Garnbretova je bila tokrat pred domačim občinstvom druga. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Garnbretova je bila tokrat pred domačim občinstvom druga. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret je na peti tekmi svetovnega pokala športnih plezalk v težavnostnem plezanju v Kranju osvojila drugo mesto. Boljša od Slovenke je bila le južnokorejska veteranka Jain Kim, ki je v Kranju tretjič zmagala. Druga slovenska finalistka Mina Markovič je finale končala po prvih trinajstih gibih na osmem mestu.
 

Brez osvojenega vrha


Kranj je postregel, pričakovano, z zanimivim finalom, v katerem so na zahtevni smeri, v ženskem finalu ni bilo osvojenega vrha, prišle do izraza najboljše športne plezalke. Prva slovenska favoritinja Janja Garnbret se za spremembo v kranjski finale ni uvrstila kot vodilna, v polfinalu je vpisala tretji dosežek, kar je pomenilo, da ni šla v smer zadnja.

Zmagala je Jain Kim, levo ob njej Janja Garnbret, desno še Hannah Schubert. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Zmagala je Jain Kim, levo ob njej Janja Garnbret, desno še Hannah Schubert. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Prihod slovenske junakinje z nedavno končanega svetovnega prvenstva v Innsbrucku pod steno je bučno pozdravilo kranjsko občinstvo, ki je glasno spodbujalo vsak gib slovenske plezalke. Garnbretova si je želela osvojiti vrh, a je padla na višini 34+, tako kot Avstrijka Hannah Schubert pred njo. Nato se je podala v steno aktualna svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz, ki predhodnic ni premagala in je padla na višini 30 za končno četrto mesto. Zadnja je šla v steno vodilna po kvalifikacijah in polfinalu Jain Kim iz Južne Koreje, ki si je priplezala novo zmago, njena višina v steni je bila 41, za tretjo zmago v Kranju, potem ko je bila najboljša že v letih 2010 in 2011.

"Ni se izšlo po mojih načrtih, v smeri se mi je malce zalomilo, a ne iščem izgovorov, tudi z drugim mestom sem zadovoljna. Tudi to se mora kdaj zgoditi, da lahko narediš kakšen napačen gib in 'narobe' odplezaš tekmo, iz česar sem se veliko naučila. Sem pa res zadovoljna, da nisem bila 'zakrčena' zaradi pritiska domače tekme in sem plezala sproščeno, tako kot druge tekme," je razmišljala slovenska šampionka po tekmi.
 

Še dve tekmi


Garnbretova ostaja pri eni zmagi v Kranju, lanski, ko je hkrati dvignila tudi svoj drugi zaporedni pokal skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti. Za komaj 19-letno tekmovalko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je izjemna sezona. Garnbretova je na SP v Innsbrucku z naslovom svetovne prvakinje v novi disciplini olimpijski kombinaciji, zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti dobila potrditev, da je ta trenutek najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

Letos se je na vseh tekmah v balvanih in težavnosti, na katerih je nastopila, uvrstila na stopničke. Pogled na letošnje dosežke Garnbretove v teh dveh disciplinah je v znamenju dveh številk, nanizala je namreč sedem prvih mest in štiri druga.
Sezone še ni konec. Na sporedu sta še dve tekmi, na kateri se najboljša slovenska športna plezalka podaja kot vodilna v seštevku sezone ter se ji nasmiha še tretja zaporedna krona skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti.
 

Škofic na 12. mestu


Za najboljši slovenski izid med moškimi je poskrbel Domen Škofic z 12. mestom. Čeprav je pričakoval več, ni razočaran, saj je pred preostalima tekmama sezone, ti bosta oktobra na Kitajskem, pridobil eno mesto v skupnem seštevku in je po Kranju skupno tretji.

Nastop Garnbretove je spremljal tudi najboljši slovenski plezalec v Kranju v moški konkurenci Domen Škofic (levo), Janjin partner. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Nastop Garnbretove je spremljal tudi najboljši slovenski plezalec v Kranju v moški konkurenci Domen Škofic (levo), Janjin partner. FOTO: Tomi Lombar/Delo


V moški razvrstitvi vodi Avstrijec Jakob Schubert, drugi je Italijan Stefano Ghisolfi, ki je v Kranju osvojil prvo zmago in premagal aktualnega svetovnega prvaka v težavnosti Schuberta, ki tako ni obranil lanske zmage v dvorani Zlato polje. Schubert je tekmo končal na drugem mestu.

Preberite še:

Komentarji: