Janu Pancarju osmo mesto na Portugalskem

Na dirki svetovnega prvenstva v Aguedi je v razredu MX2 zmagal Belgijec Jago Geerts.
Fotografija: Jan Pancar je bil v prvi vožnji šesti, v drugi deseti. FOTO: AMZS
Odpri galerijo
Jan Pancar je bil v prvi vožnji šesti, v drugi deseti. FOTO: AMZS

Slovenski motokrosist Jan Pancar je na dirki svetovnega prvenstva v portugalski Aguedi osvojil osmo mesto v razredu MX2, zmagal je vodilni v SP, Belgijec Jago Geerts. V konkurenci MXGP, v kateri svetovni prvak Tim Gajser zaradi poškodbe še vedno ne nastopa, je slavil Nizozemec Jeffrey Herlings.

Agueda je bila ta konec tedna peta postaja svetovnega prvenstva v motokrosu. Pancar je že v uvodu pokazal, da mu proga ustreza. V soboto je bil v vožnji na čas tretji, v kvalifikacijah pa si je nato privozil sedmo startno izhodišče, s tem pa dobil tudi štiri točke za SP, ki jih v tej sezoni podelijo najboljšim desetim v kvalifikacijah.

Edini slovenski predstavnik na dirki je prvo vožnjo začel zadržano, a je pozneje napredoval in na koncu s prehitevanjem Španca Davida Bracerasa prišel do šestega mesta. V drugo je Pancar štartal bolje in bil na začetku sedmi, a je po napaki v prvem krogu zdrsnil na 15. mesto. To je pomenilo dodatno delo za vrnitev v skupno deseterico, kar je njegov osnovni cilj v tej sezoni. Do konca je prehitel nekaj tekmecev in vožnjo končal na desetem mestu, skupno pa je v seštevku dirke to pomenilo osmi izid.

V boju za vrh Geerts tekmecem ni prepustil ničesar, saj je po zmagi v sobotnih kvalifikacijah dobil tudi obe vožnji in slavil z maksimalnim izkupičkom. Drugi je bil Nizozemc Kay de Wolf, tretji pa njegov rojak Roan Van De Moosdijk. Geerts je prvi tudi v seštevku sezone z 265 točkami, Pancar je deseti s 115.

V elitnem razredu MXGP je Herlings prišel do zmage z odlično drugo vožnjo. V prvi je bil šele tretji, dobil jo je Španec Jorge Prado pred Francozom Romainom Febvrom. V seštevku sezone je na prvem mestu ostal Prado, ki ima 246 točk, Herlings je nekoliko zmanjšal zaostanek, zdaj je pri 229 točkah, Febvre jih ima 214.

Šesta od skupno 19 dirk sezone 2023 bo 7. maja, ko bo prizorišče Intu Xanadu-Arroyomolinos v predmestju Madrida.

Preberite še:

Komentarji: