Kdo je bil slovenski junak Adelbodna?

V današnjem kvizu preizkus iz zgodovine alpskega smučanja in hokeja.
Fotografija: Pred 20 leti je v Švici zablestel Bode Miller. FOTO: Družnik Matej/Delo
Odpri galerijo
Pred 20 leti je v Švici zablestel Bode Miller. FOTO: Družnik Matej/Delo

1. Ko napoči čas tekmovanja za zlato lisico, tako kot zdaj, spomini uhajajo k zanimivi preteklosti. Lani je to prestižno smučarsko lovoriko pri nas osvojila Slovakinja Petra Vlhova, na seznamu lastnic lisičke so tudi Mateja Svet, Urška Hrovat in Tina Maze. Katera smučarka pa se je doslej iz Slovenije največkrat vračala domov s podobo simpatične gozdne živali?

A) Vreni Schneider

B) Annemarie Moser-Pröll

C) Mikaela Shiffrin

2. Prvi konec tedna v januarju pripada moški smučarski karavani v Adelbodnu, klasičnem švicarskem prizorišču. V spominu ostajajo številne spektakularne predstave na eni od najbolj strmih prog za tehnične discipline v tekmovalni zimi. Pred 20 leti je zmagal Bode Miller, kateri naš smučar bil pa je po 15. mestu na prvi progi slalomske tekme na koncu tretji?

A) Mitja Kunc

B) Mitja Valenčič

C) Jure Košir

3. Na Jesenicah so se včeraj spomnili lepega jubileja. Natanko 75 let je naokrog, odkar so uradno ustanovili prvi hokejski klub v Podmežakli. Ta si je pozneje ob številnih uspehih, pristnosti in čvrstem boju na ledu pridobil privržence po vsej Sloveniji. Ti so še posebej ponosni na izjemno število šampionskih zvezdic. Koliko jih uradno ima jeseniški hokej v vsej svoji zgodovini?

A) 28

B) 32

C) 36

Preberite še:

Komentarji: