Kipchoge je podrl dvourni maratonski mejnik

Kenijski atlet je na Dunaju kot prvi človek maraton pretekel v manj kot dveh urah. 
Fotografija: Kenijec je v zadnjem kilometru silovito pospešil in na koncu dosegel rezultat 1;59:40,2. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Kenijec je v zadnjem kilometru silovito pospešil in na koncu dosegel rezultat 1;59:40,2. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Kenijski tekač Eliud Kipchoge je na Dunaju podrl rekord, ki je dolgo veljal za nedosegljivega. Kot prvi zemljan je maraton pretekel v manj kot dveh urah. V zgodovino se je vpisal s časom 1;59:40, ki pa ne bo priznan kot svetovni rekord, saj tekma ni potekala v skladu s pravili Mednarodne atletske zveze (IAAF).





Na dunajski prireditvi je najboljšemu maratoncu vseh časov pomagalo 41 zajcev; med njimi so bila številna zveneča atletska imena, denimo novopečeni svetovni podprvak na 5000 metrov Selemon Barega, aktualni olimpijski prvak na 1500 metrov Matthew Centrowitz, trio norveških bratov Ingebrigtsen, številni vrhunski vzhodnoafriški dolgoprogaši …

Večino proge so pretekli v ritmu, ki je zagotavljal končni rezultat okoli 1;59:50. Pred zadnjim kilometrom se je spremljevalno vozilo, ki z zeleno lasersko črto narekovalo predvideni ritem, umaknilo. Kipchoge je nato še nekaj časa tekel v zavetrju, potem pa se prebil na čelo skupine in pomahal z rokami - v tem trenutku je bilo jasno, da bo dvourna znamka padla.

Še več, Kenijec je v zadnjem kilometru silovito pospešil in na koncu dosegel rezultat 1;59:40,2. Takoj po prihodu v cilj je padel v objem svoje družine in trenerja Patricka Sanga. Nato je z lahkotnim korakom - kot da je na startu, ne pa v cilju 42-kilometrske preizkušnje - odtekel mimo navijačev in še z njimi proslavil dosežek, ki ga je komentator Eurosporta opisal kot morda največjega v zgodovini športa.

Najboljšemu maratoncu je tempo narekovalo kar 41 tekačev. FOTO: Reuters
Najboljšemu maratoncu je tempo narekovalo kar 41 tekačev. FOTO: Reuters


Zakaj Dunaj in zakaj 12. oktober?


Organizatorji so najprej določili termin med 12. in 20. oktobrom, nato so ga navzgor omejili s 14., v sredo pa so sporočili, da bo start v soboto ob 8.15 uri. Na odločitev je vplivalo predvsem vreme: temperatura med sedmimi in štirinajstimi stopinjami Celzija, vlažnost pod osemdesetimi odstotki, suho cestišče in, najpomembneje, čim manj vetra.

9 ,6-kilometrski krog, ki v devetdesetih odstotkih poteka po povsem ravnem terenu, drugod pa je naklon minimalen, je speljan po Dunajskem drevoredu. 4,3 kilometra v eno in enaka razdalja v drugo smer, vmes še dva obrata na rondojih.

Preberite še:

Komentarji: