Kolikor sreče za Hamiltona, toliko smole za Bottasa

V Mercedesovem moštvu že včeraj proslavljali osvojitev rekordne sedme zaporedne konstruktorske lovorike v formuli 1.
Fotografija: Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Valtteri Bottas sta slavila novo dvojno zmago v formuli 1. FOTO: Davide Gennari/AFP
Odpri galerijo
Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Valtteri Bottas sta slavila novo dvojno zmago v formuli 1. FOTO: Davide Gennari/AFP

Ljubljana – Mercedesov stroj še naprej melje in podira mejnike v formuli 1. Z dvojno zmago na veliki nagradi Emilije Romanje sta namreč Lewis Hamilton in Valtteri Bottas pridirkala nemški ekipi že tolikšno prednost (253 točk pred Red Bullom), da je tekmeci na preostalih štirih postajah ne morejo več nadomestiti. V Mercedesovem moštvu so tako že včeraj proslavljali rekordno sedmo zaporedno konstruktorsko lovoriko.
image_alt
Ruski komisar stopil na žulj Lewisu Hamiltonu


Za Hamiltona se je dirka na znameniti stezi v Imoli, ki je karavano kraljevskega avtomobilističnega razreda nazadnje gostila leta 2006 in se je v zgodovino vpisala tudi po tragični smrti legendarnega Brazilca Ayrtona Senne (1994), razplet(a)la kakor v najlepši pravljici. A začela se ni po njegovih željah. Po slabšem štartu je namreč 35-letni Anglež z drugega položaja (za najhitrejšim v kvalifikacijah Bottasom) zdrsnil na tretje mesto še za Maxa Verstappna (Red Bull).
F1 rezultati
F1 rezultati


Ker se nikakor ni mogel prebiti v ospredje, je nekoliko spremenil taktiko in se na prvi postanek v bokse odpeljal pozneje kot 31-letni Finec in 23-letni Nizozemec. Ko pred seboj ni imel nikogar, je Hamilton nanizal več hitrih krogov in nato za menjavo gum s pridom unovčil virtualni varnostni avtomobil v 31. krogu. Po vrnitvi na progo je zadržal vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok.
 

Večno hvaležen, da je lahko član Mercedesa


»Moj štart ni bil optimalen, dirka pa je bila ne glede na vse zelo naporna. Da smo osvojili že sedmo konstruktorsko lovoriko, je neverjetno. Večno bom hvaležen vsem, da sem lahko član moštva, ki ruši rekorde. O tem bom nekoč ponosno pripovedoval vnukom,« je kar žarel od navdušenja angleški šampion, potem ko je slavil tretjo zmago zapovrstjo, deveto v sezoni in skupno že 93. v formuli 1.

Kolikor je imel Hamilton včeraj sreče, je imel Bottas smole. Finski zvezdnik je namreč že v drugem krogu zapeljal čez večji kos enega od Ferrarijevih dirkalnikov, ki je poškodoval podvozje njegove »črne puščice«. »Ker sem ga videl šele tik pred zdajci, se mu nisem mogel izogniti. Zatem je bil moj bolid bistveno težje vodljiv kot prej,« je razložil Bottas.

Vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff je pojasnil, da je bil Valtterijev dirkalnik zaradi poškodovanega podvozja celo za sekundo počasnejši na krog kot sicer. »Zaradi tega smo se vsi v moštvu čudili Bottasovi izjemni hitrosti v uvodnem delu dirke,« je razkril 48-letni Avstrijec.
image_alt
Ob Mickovem darilu je ostal brez besed


Hamiltonu in Bottasu je družbo na zmagovalnem odru delal Avstralec Daniel Ricciardo (Renault), ki je izkoristil Verstappnov odstop zaradi počene gume, uvrstitev na zmagovalni oder pa je proslavil na svoj značilen način – s pitjem šampanjca iz svojega dirkalnega copata. Naslednja dirka bo na sporedu 15. novembra v Istanbulu.

Komentarji: