Lance Armstrong praznuje 50 let: koliko zmag na Touru so mu odvzeli?

V tokratnem kvizu vprašanja iz sveta nogometa, košarke in kolesarstva.
Fotografija: Današnji slavljenec Lance Armstrong je bil eden največjih prevarantov doslej. FOTO: Stefano Rellandini/Reuters
Odpri galerijo
Današnji slavljenec Lance Armstrong je bil eden največjih prevarantov doslej. FOTO: Stefano Rellandini/Reuters

1. V teh dneh pred dvajsetimi leti smo na štadionu za Bežigradom spremljali zanimivo nogometno tekmo med Olimpijo in Hit Gorico. Goričani so prek razigranih Mladena Kovačevića in Primoža Glihe prešli v vodstvo z 1:0, nato je tri točke zagotovil gostiteljem Tonči Žlogar z dvema goloma. A lestvici je po 8. kolu poveljevalo Primorje, četudi so njegovo tekmo s Koprom prekinili v 26. minuti. Kaj je bil razlog za to odločitev sodnika Kandareja?
A) močan naliv in burja
B) vdor gostujočih navijačev na igrišče
C) rdeči kartoni pri Koprčanih

Tonči Žlogar FOTO: Jure Eržen
Tonči Žlogar FOTO: Jure Eržen


2. Na današnji dan pred desetimi leti so igrali v Kaunasu finalno tekmo evropskega prvenstva v košarki, v kateri je Španija ugnala Francijo (98:85). Kmalu so opravili analizo eura in ugotovili, da je bil najboljši strelec turnirja Francoz Tony Parker, najboljši skakalec Nemec Chris Kaman, najboljši podajalec Miloš Teodosić iz Srbije, najboljši bloker pa Mirza Begić. Koliko »banan« je podelil center Slovenije, ki je zasedla 7. mesto?
A) 11 oziroma 1 na tekmo
B) 21 oziroma 1,9 na tekmo
C) 42 oziroma 3,8 na tekmo

Mirza Begić FOTO: Roman ŠŠipić
Mirza Begić FOTO: Roman ŠŠipić


3.Danes je srečal abrahama nekdanji kolesar Lance Armstrong. Rodil se je v Teksasu, v svojem času pa je veljal za najboljšega kolesarja na svetu. Med drugim je bil vladar dirke po Franciji v majici ekipe US Postal in Discoveryja – dokler mu seveda niso leta 2012 dokazali uporabo prepovedanih poživil. A zdaj 50-letnik je priznal zlorabo dopinga šele naslednje leto. Armstrongu so odvzeli vse zmage na Touru. Koliko jih je nanizal?
A) 3
B) 5
C) 7

Preberite še:

Komentarji: