Kamničanke v finalu srednjeevropske lige, Mariborčanke za 3. mesto

Odbojkarice Calcita Volleyja bodo igrale v finalu srednjeevropske lige. V polfinalu so s 3:2 (22, 7, -22, -20, 11) premagale domači Post Schwechat.
Fotografija: Anelka Radišković. FOTO: Klemen Brumec/Calcit Volley
Odpri galerijo
Anelka Radišković. FOTO: Klemen Brumec/Calcit Volley

Odbojkarice Calcita so upravičile status favorita in se, potem ko je Nova KBM Branik izgubil proti Vasasu, kot edine slovenske predstavnice uvrstile v finale. Kamničanke v rednem delu lige niso niti enkrat izgubile, Avstrijke so bile predzadnje, a so se na turnir uvrstile kot domačinke. Nihče jim možnosti za presenečenje ni pripisoval, toda očitno so v pravem trenutku izboljšale svojo formo, odkrile kakšnega novega aduta in zelo namučile slovensko vrsto, ki ni bila najbolj razpoložena.

Avstrijke so zagotovo presenetile tabor slovenskih prvakinj. Sproščene gostiteljice, pri katerih igra malo avstrijskih igralk, so v prvem nizu vodile z 18:14 in v končnici tudi 22:21, ko pa je bilo najbolj potrebno, pa so bile Slovenke dovolj zbrane, da so prišle do vodstva z 1:0. Napaka gostiteljic, točka v napadu Fatumate Sillah, blok Katje Mihevc in as Eve Pavlović Mori so jim zagotovile štiri zaporedne točke.

Povsem drugačno predstavo so gostje pokazale v drugem nizu, v katerem so tekmicam prepustile le sedem točk, od tega dve po izidu 24:5. Tudi v tretjem ni kazalo, da bi imele lahko težave, saj so vodile z 10:4, nato pa so se prehitro zadovoljile, dovolile, da domače povedejo s 15:12, nato pa po izidu 22:22 dobijo tudi končnico. V njihove vrste se je prikradel strah, posledica je bil poraz v četrtem nizu, tako da so se morale reševati v »tie-breaku«.

Tudi v njem ni bilo lahko, še pri vodstvu Kamničank 11:10 je bilo vse odprto, toda dve zaporedni točki Andjelke Radišković sta umirili roke igralkam Calcita, ki so se vendarle rešile.

FOTO: Tadej Regent/Delo
FOTO: Tadej Regent/Delo

Odbojkarice Nove KBM Branika ne bodo še petič osvojile srednjeevropske lige. V polfinalu zaključnega turnirja so na trenutke pokazale dobro igro, a nekaj slabih trenutkov je bilo dovolj, da so morale za zmago čestitati Madžarkam.

Na dvoboju med Vasasom in slovenski podprvakinjami izrazitega favorita ni bilo. Redni del so sicer višje končale igralke Vasasa, varovanke Bruna Najdiča so predvsem na tekmi v Mariboru pokazale, da se z njimi lahko enakovredno kosajo. To je potrdil prvi niz, v katerem so Mariborčanke imele stvari pod nadzorom. Z dobrimi servisi Taje Gradišnik Klanjšček, dosegla je tudi as, so povedle s 3:0, prednost pa držale do konca. Vodile so že za sedem točk, tekmice so se nekajkrat približale dve točki zaostanka, nazadnje pri izidu 16:18, toda nato jih je z neugodnimi začetnimi udarci presenetila Ajda Augustovič, njen as je pomenil vodstvo 21:16, ki ga Slovenke niso izpustile iz rok.

Bankirke so tudi drugi niz odprle z vodstvom 3:0, se nato držale do izida 17:17, blok Madžark pa je bil zaslužen za tri zaporedne točke, ki jih Branik ni več nadoknadil. Servis in blok sta bila tista elementa pri Vasasu, ki sta poskrbela, da so Slovenke v tretjem nizu osvojile vsega 13 točk.

V četrtem so se Mariborčanke spet zbrale, po odličnem obdobju vodile s 16:10, vendar nato zapadle v krizo in dovolile, da so jih tekmice na 18. točki ujele. Do izida 25:24 so nato vodile za točko, toda blok in na koncu as Ajšane Abdulazimove sta zmago zagotovile Madžarkam.

Preberite še:

Komentarji: