Mercedes v pravem trenutku prejel pomoč od zgoraj

Lewis Hamilton že šestič zmagal na veliki nagradi Madžarske v formuli 1
Fotografija: Lewis Hamilton (desno) je po včerajšnji zmagi na Hungaroringu takole s šampanjcem poškropil drugouvrščenega Sebastiana Vettla. FOTO: AP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton (desno) je po včerajšnji zmagi na Hungaroringu takole s šampanjcem poškropil drugouvrščenega Sebastiana Vettla. FOTO: AP

Ljubljana – Čeprav po prostih treningih pred veliko nagrado Madžarske v formuli 1 še prav nič ni kazalo na novo zmagoslavje Mercedesa, je nemškemu moštvu v pravem trenutku spet posijalo sonce. Ali bolje rečeno: nekdo zgoraj se je – podobno kot pred tednom dni v Hockenheimu – znova usmilil »srebrnih puščic« in jim poslal dež, ko so ga najbolj potrebovali – v kvalifikacijah. Lewis Hamilton je namreč predvčerajšnjim s pridom izkoristil mokro stezo in si na njej pridirkal najboljši štartni položaj, ki na zavitem Hungaroringu pomeni že polovico končnega uspeha.

Ker je Mercedesovo sobotno slavje z drugim mestom dopolnil Valtteri Bottas, sta imela Ferrarijeva zvezdnika Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel, ki sta se odkrito spogledovala z zmago, včeraj iz druge vrste toliko slabše izhodišče za napad na vrh. In res; Hamilton je s pomočjo finskega »telesnega stražarja«, ki je z načetim bolidom bolj ali manj spretno oviral jezdeca »poskočnih vrancev«, zanesljivo v cilj pridrvel kot prvi.
 

Uspeh celotne ekipe


»To je velik dan za nas. Na tej progi nismo bili favoriti, saj nismo imeli najhitrejšega dirkalnika. Toda vsi skupaj smo naredili vse za uspeh, to je podvig celotnega moštva!« je poudaril 33-letni Anglež, potem ko je prejel pokal za peto zmago v sezoni in skupno že 67. v kraljevskem avtomobilističnem razredu. V cilju je imel dobrih 17 sekund naskoka pred drugouvrščenim Vettlom in še tri več pred tretjeuvrščenim Räikkönenom.

Kot je pripomnil, na ta uspeh, s katerim je v skupni razvrstitvi prednost pred najhujšim tekmecem iz Nemčije povečal že na 24 točk, gleda kot na velik bonus. »Zaslužili smo si ga, saj smo trdo garali zanj,« je večkrat ponovil, medtem ko si je brisal znoj s čela. »V bolidu je bilo peklensko vroče, zato je bilo težko ostati zbran od začetka do konca. Dirka je bila zares izjemno naporna,« si je po že šesti zmagi na veliki nagradi Madžarske oddahnil Hamilton.

Na vprašanje, kaj bo počel med zasluženim oddihom (naslednja preizkušnja bo po enomesečnem premoru na sporedu 26. avgusta v belgijskem Spa-Francorchampsu), je kot iz topa izstrelil: »Nisem tip, ki bi ležal na plaži, pri meni se mora ves čas nekaj dogajati, vseskozi moram biti aktiven, zato bom že poskrbel, da mi ne bo dolgčas.« Po krajšem premoru je še dejal, da je zelo zadovoljen, kako se odvija prvenstvo, zato se že veseli nadaljevanja sezone.
 

Pri Ferrariju pričakovali več


V moštvu iz Maranella niso skrivali, da so od preizkušnje na Hungaroringu, pred katero so se z minuto molka spomnili na v sredo preminulega Ferrarijevega predsednika Sergia Marchionneja, pričakovali več. Vettel, ki je branil zmago, je omenil, da je bila sicer »rdeča boginja« izjemno hitra, vendar pa tega zaradi ne najboljšega nastopa v kvalifikacijah ni mogel povsem izkoristiti. »Manjšo težavo smo imeli še pri menjavi gum, poleg tega sem imel tudi smolo, ker sem se po opravljenem postanku na stezo vrnil za Valtterijem, ki ga nisem mogel zares napasti,« je potarnal Vettel in glede trka z 28-letnim Fincem dodal: »Ne vem, kaj natančno se je zgodilo. Bil sem spredaj, ko sem začutil udarec. Na srečo se moj dirkalnik pri tem ni poškodoval.«

Nad tem, da je za svojim mlajšim rojakom Bottasom izgubil precej dragocenega časa, se je pritoževal tudi drugi Ferrarijev dirkač Räikkönen. »Imel sem hiter dirkalnik, vendar nikakor nisem mogel mimo Valtterija. Izboljšati se bomo morali v startih, ki niso idealni,« je razmišljal Finec, ki mu je po opravljenem prvem pogovoru ob soprogi Minttu iz prve vrste zaploskal tudi triletni sin Robin.

Komentarji: