Mok ne sprejema Lukašenkovega sina

Viktor Lukašenko je nasledil očeta Aleksandra na čelu beloruskega olimpijskega komiteja, vendar Mok ostaja trden.
Fotografija: Viktor Lukašenko je nasledil očeta na čelu olimpijske družine v Belorusiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Viktor Lukašenko je nasledil očeta na čelu olimpijske družine v Belorusiji. FOTO: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da ne priznava imenovanja Viktorja Lukašenka za predsednika beloruskega olimpijskega komiteja. Gre za sina beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenka. Obema je Mok že decembra prepovedal obisk olimpijskih iger.

Viktorja so 26. februarja v Minsku imenovali za naslednika očeta Aleksandra na čelu olimpijskega komiteja v izolirani državi, ki jo pretresajo protesti. »Mok obžaluje, da beloruski komite ni upošteval mnenja, da prejšnje vodstvo ni zadostno zaščitilo športnikov pred politično diskriminacijo,« je sporočil Mok in potrdil, da ukrepi iz decembra ostajajo v veljavi.

Aleksander Lukašenko (desno) je velik ljubitelj hokeja, na tekmo je povabil tudi ruskega kolega Vladimirja Putina. FOTO: Reuters
Aleksander Lukašenko (desno) je velik ljubitelj hokeja, na tekmo je povabil tudi ruskega kolega Vladimirja Putina. FOTO: Reuters


Aleksdander Lukašenko je bil šef olimpijske družine v državi od leta 1997. Avgusta lani je bil imenovan na šesti mandat, opozicija pa je trdila, da so bile volitve neveljavne in prirejene. Lukašenku so očitali, da je zatiral športnike, ki so se postavili na stran opozicije in protestnikov. 

Mok je očeta in sina Lukašenko suspendiral iz vseh svojih aktivnosti ter ustavil financiranje beloruskega olimpijskega komiteja z izjemo tistega dela, ki se nanaša na priprave športnikov na olimpijske igre v Tokiu.

Preberite še:

Komentarji: