Na prvi progi se je ujezil, na drugi ujel jubilejno zmago

Tim Gajser (Honda) je na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP za VN Turčije s tretjim mestom in drugim prišel do 10. zmage v sezoni.
Fotografija: Tim Gajser na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP v Afyonkarahisarju v Turčiji sicer ni zmagal posamične vožnje, a je v skupnem seštevku prišel do desete zmage v sezoni. FOTO: Homdfa
Odpri galerijo
Tim Gajser na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP v Afyonkarahisarju v Turčiji sicer ni zmagal posamične vožnje, a je v skupnem seštevku prišel do desete zmage v sezoni. FOTO: Homdfa

Slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) je na VN Turčije in zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP v Afyonkarahisarju zasedel prvo mesto. Za 43. zmago v karieri v obeh razredih je bilo dovolj tretje mesto v prvi ter drugo v drugi vožnji.

Petindvajsetletni petkratni svetovni prvak današnjega dne ni najbolje začel, saj je v prvi vožnji v prvem zavoju zdrsnil ter se nato s 15. mesta prebil vse do tretjega. Zmagal je Francoz Maxime Renaux (Yamaha). V drugo je Gajser bolje startal in ostal na motorju, dolgo pa se je prebijal naprej in na koncu zasedel drugo mesto za Francozom Romainom Febvrom (Kawasaki).

Skupaj je to zadoščalo za 42 točk in skupno zmago na VN Turčije. Drugi je bil z enakim točkovnim izkupičkom, a slabšo drugo vožnjo, Švicar Jeremy Seewer (Yamaha), tretji pa Febvre (38 točk).

Tim Gajser je postavil piko na i šampionske sezone. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija
Tim Gajser je postavil piko na i šampionske sezone. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija

Za Gajserja je bila to 38. zmaga v kraljevskem razredu in deseta zmaga v sezoni 2022, ki jo je sklenil kot svetovni prvak. Tega je slavil že pred tedni na Finskem, na zadnjih dveh preizkušnjah pa to potrdil z zmagama.

V razredu MX2 je bil Jan Pancar osmi. V prvi vožnji je bil sedmi, v drugi pa osmi. Osvojil je 27 točk, skupno v sezoni pa 284 za končno 11. mesto.

Na zadnji dirki sezone je potekal tudi neposredni obračun za naslov prvaka v MX2, po dveh zmagah pa je naslov še drugič v karieri po letu 2020 pripadel Francozu Tomu Vialleju (KTM). Sezono je končal štiri točke pred Belgijcem Jagom Geertsom.

Preberite še:

Komentarji: