Alonso pomagal Oconu do zmage na VN Madžarske, diskvalifikacija Vettla

Francoski dirkač najbolje izkoristil štartno nesrečo na Hungaroringu. Hamilton spet prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi v formuli 1.
Fotografija: Esteban Ocon je presenetljivo prvi prevozil ciljno črto na Hungaroringu. FOTO: David W Cerny/Reuters
Odpri galerijo
Esteban Ocon je presenetljivo prvi prevozil ciljno črto na Hungaroringu. FOTO: David W Cerny/Reuters

Pred štartom današnje velike nagrade Madžarske je Nico Rosberg, nekdanji vrhunski dirkač v formuli 1, ki je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka leta 2016 presenetil z odhodom v športni pokoj, opozoril na morebitno nesrečo na vlažni stezi. »Zaradi mokre proge nihče ne ve, kakšen oprijem ga čaka pred prvim zavojem,« je 36-letni Nemec, ki se po koncu kariere dokazuje tudi kot izvrsten strokovni komentator, napovedal začetek dirke na Hungaroringu. Kot da bi slutil, kaj se bo zgodilo.

Na vlažni stezi se je nato uštel prav njegov naslednik pri Mercedesu, Valtteri Bottas, ki je poskušal slabši štart nadomestiti s poznejšim zaviranjem, kar pa se mu je maščevalo. Ker ni imel pravega oprijema, je trčil v pred seboj vozečega Landa Norrisa (McLaren), nato pa sta skupaj s proge spravila še Sergia Pereza (Red Bull). V verižnem trčenju, ki je bilo usodno tudi za Charlesa Leclerca (Ferrari), je močan udarec prejel tudi Red Bullov prvi zvezdnik Max Verstappen, ki s poškodovanim dirkalnikom v nadaljevanju ni mogel izvleči več od devetega mesta (po naknadni diskvalifikaciji Sebastiana Vettla), s katerim je izgubil vodstvo v skupni razvrstitvi. In to kljub temu, da tudi njegov najhujši rival Lewis Hamilton ni imel popolnega dneva.

Esteban Ocon ni skrival navdušenja po prvi zmagi v formuli 1. FOTO: Florion Goga/Reuters
Esteban Ocon ni skrival navdušenja po prvi zmagi v formuli 1. FOTO: Florion Goga/Reuters


Možnosti za novo zmago je zapravil pri novem začetku dirke, ko se je edini postavil na štartni položaj, medtem ko so se tekmeci odpeljali skozi bokse in obenem gume za dež zamenjali s tistimi za suho stezo. Uvodno zmešnjavo je najbolje izkoristil 24-letni Francoz Esteban Ocon (Alpine), saj se je prebil v vodstvo, ki ga do konca ni več izpustil iz rok. Čeprav se je prvič znašel v takšnem položaju, je v šampionskem slogu odbil vse napade izkušenejšega najbližjega zasledovalca Sebastiana Vettla. Nemškega zvezdnika so naknadno diskvalificirali, ker je imel v rezervoarju astona martina premalo goriva.


Zahvalil se je tudi Alonsu


»Kakšni trenutki! Zdaj se počutim res sijajno. Imeli smo težka obdobja, ki pa smo jih premagali. Da sem zmagal, je neverjetno in hkrati fantastično,« ni skrival navdušenja Ocon, ki se je posebej zahvalil četrtouvrščenemu moštvenemu sotekmovalcu Fernandu Alonso, ker je proti koncu dirke precej časa za seboj zadrževal Hamiltona. »Zares odlično mi je kril hrbet,« je po največjem uspehu doslej poudaril 111. zmagovalec formuli 1.

Hamilton se je z drugim mestom znova prebil na vrh seštevka za svetovno prvenstvo. Angleški šampion ima zdaj osem točk naskoka pred Verstappnom. Po tradicionalnem avgustovskem enomesečnem premoru bo naslednja dirka na sporedu konec tega meseca v Spa-Francorchampsu, kjer bo Bottas – tako kot Lance Stroll (Aston Martin) – zaradi kazni štartal s pet mest slabšega položaja, kot si ga bo tam privozil v kvalifikacijah.

Preberite še:

Komentarji: