Ni je boljše: Kaja Juvan dvakrat zlata (VIDEO)

Obetavna 17-letna slovenska teniška igralka je na OI mladih v Buenos Airesu zmagala posamično in v ženskih dvojicah.
Fotografija: Kajin nastop je spremljala tudi velika Gabriela Sabatini. FOTO: Florian Eisele/AP
Odpri galerijo
Kajin nastop je spremljala tudi velika Gabriela Sabatini. FOTO: Florian Eisele/AP

Buenos Aires – Obetavna slovenska teniška igralka Kaja Juvan se bo z olimpijskih iger mladih v Argentini vrnila z blestečim izplenom, dvema zlatima odličjema. Za prvo je poskrbela že sinoči, ko je v drugopostavljeni navezi s Poljakinjo Igo Swiatek po zelo izenačenem finalnem obračunu s 6:7 (5), 7:5 in 10:4 odpravila četrti nosilki, trdovratni Japonki Juki Naito in Naho Sato.


Bolečine v nogi in prebavne težave


»To ni bila moja najboljša partija. Telo ni več stoodstotno, utrujena sem, na koncu me je začela boleti še noga, zato sem igrala manj agresivno. A nadomestila me je Iga, ki je priigrala zmago, za kar sem ji zelo hvaležna. Če bi bila še jaz stoodstotna, bi bila pot do uspeha lažja. Mislim, da telo malo protestira, ker sem res veliko igrala. Toda tudi Iga je imela prebavne težave, tako da nobena ni bila čisto prava,« je za STA strnila vtise 17-letna Ljubljančanka.

Kljub zvitemu gležnju na predajo ni niti pomislila. FOTO: Florian Eisele/AP
Kljub zvitemu gležnju na predajo ni niti pomislila. FOTO: Florian Eisele/AP


Francozinja vodila že s 4:1


Danes je Kaja uspeh še oplemenitila z zmago v posamični konkurenci, v kateri je bila četrta nosilka, v finalu pa je po dobri uri in pol s 7:5 in 6:4 odpravila sedmopostavljeno Francozinjo Claro Burel, ki je bila pred tem zanjo usodna v mešanih dvojicah. Sprva ni dišalo po takšnem razpletu, saj je poraženka vodila že s 4:1, a se je Juvanova še pravočasno zbrala in zasukala potek niza.


Do konca kljub zvitemu gležnju


V drugem si je pri vodstvu s 4:3 zvila gleženj, posredovati je morala zdravniška služba, po utrditvi poškodovanega dela s povojem pa je zbrala še toliko energije, da je osvojila še dve potrebni igri in se, pred očmi nekdanje legendarne argentinske teniške igralke Gabriele Sabatini, srebrne z olimpijskih iger leta 1988 v Seulu, razveselila še druge olimpijske krone.


Na predajo ni niti pomislila


»Zaradi bolečin v nogi spet nisem bila stoodstotna. Nasprotnica je veliko žogic krajšala, začela je res dobro, po zaostanku z 1:4 pa sem se začela boriti in zasukala izid. V drugem nizu se mi je obrnil še gleženj in vrnili so se mi spomini z lanskega mastersa. A na predajo nisem pomislila. Več sem tvegala in naposled je bila tudi sreča na moji strani,« se je smejalo slovenski junakinji.


Konec mladinske kariere


»Tudi publika je bila na moji strani in me dvignila. Sprva sem imela nekaj treme, nato sem se osredotočila nase. Vesela sem, da sem z igro in zmago nekaj vrnila tudi gledalcem. Kolajna je odličen zaključek mladinske kariere, pa tudi nekakšna trofeja za ekipo, trenerje, starše in vse, ki so mi stali ob strani in me podpirali. Ta kolajna je tudi njihova in upam, da jim pomeni toliko ko meni,« je dodala dijakinja gimnazije Erudio.

Kaja Juvan je prvo ime slovenske olimpijske odprave. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kaja Juvan je prvo ime slovenske olimpijske odprave. FOTO: Leon Vidic/Delo


Srebrn tudi Toni Vodišek


Odličje pa so okrog vratu nadeli tudi nosilcu slovenske zastave na mimohodu reprezentanc na slovesnem odprtju iger, 18-letnemu kajtarju Toniju Vodišku, ki je uspešno stopnjeval predstave in se naposled zavihtel na končno drugo mesto, srebro si je razdelil s Filipincem Christianom Tiem. Prepričljivejši od njiju je bil zgolj Deury Corniel iz Dominikanske republike, ki je olimpijski naslov potrdil z zmago v današnji regati za kolajne.


Že devet slovenskih kolajn


Tako je slovenski izkupiček na igrah v Buenos Airesu poskočil že na devet kolajn – dve zlati, dve srebrni in kar pet bronastih. Še naprej pa gre dobro tudi obetavni namiznoteniški igralki Aleksandri Vovk, ki se je uvrstila v četrtfinale v mešanih dvojicah. V osmini finala je v navezi z Moldavcem Vladislavom Ursujem z 2:1 odpravila portoriško-čilsko kombinacijo Adriano Diaz in Nicolasa Ignacia Burgosa, zdaj ju čakata Srbkinja Sabina Surjan in Šved Truls Möregardh.

Toni Vodišek je odlično stopnjeval predstave do končnega srebra. FOTO: Gabriel Heusi/Reuters
Toni Vodišek je odlično stopnjeval predstave do končnega srebra. FOTO: Gabriel Heusi/Reuters

Preberite še:

Komentarji: