Norveška ni le zima

Magnus Carlsen sedmič svetovni prvak v hitropoteznem šahu.
Fotografija: Magnus Carlsen še vedno šahira najbolje. FOTO: Aude Guerrucci/Reuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen še vedno šahira najbolje. FOTO: Aude Guerrucci/Reuters

Norvežan Magnus Carlsen je v uzbekistanskem mestu Samarkand sedmič postal svetovni prvak v hitropoteznem šahu, pred tem je 28. decembra osvojil tudi naslov v pospešenem tempu, petič doslej. Rusinja Valentina Gunina je bila najboljša med šahistkami.

Rus v slovenski reprezentanci Vladimir Fedosejev, ki je nekaj dni pred tem postal svetovni podprvak v pospešenem šahu, je bil na 101. mestu (10,5). Slovenske barve je zastopal tudi drugi ruski velemojster Anton Demčenko in bil 115. (10,5) med 150 udeleženci.

Carlsen je v zadnjem obdobju daleč najboljši šahist sveta in prvi na svetovni lestvici tudi v klasičnem šahu, a se je odločil, da svetovnega naslova v tej osnovni različici ne bo branil.

V Samarkandu je po partijah, v katerih je bilo na voljo tri minute ob dveh sekundah dodatka za vsako potezo, v 21. krogih osvojil 16 točk. Drugi je bil s pol točke zaostanka Rus Danil Dubov, ki nastopa pod zastavo mednarodne zveze Fide, kot tudi njegov rojak Vladislav Artemijev, ki je bil s 15 točkami tretji.

Po 17. krogih je bila med šahistkami za Gunino (14) druga njena rojakinja Aleksandra Kostenjuk, nekdanja svetovna prvakinja v klasičnem šahu sedaj nastopa za Švico (13,5), tretja pa Kitajka Jiner Zhu (12,5).

Komentarji: