Olimpijski zmagovalci previsoka ovira za Slovence, ki potujejo domov

Izbranci selektorja Slobodana Kovača so po porazu z 0:3 že končali nastope na odbojkarskem SP.
Fotografija: Lipe je poskušal prebiti trojni slovenski blok. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Lipe je poskušal prebiti trojni slovenski blok. FOTO: FIVB

Bologna – Slovenski odbojkarji nimajo več niti teoretičnih možnosti za preboj na zaključni turnir šesterice na svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji, potem ko je Rusija v nocojšnji zadnji tekmi kot prva na turnirju spravila na kolena sogostitelje azzurre (3:2). Prvi v svoji skupini namreč Slovenci po današnjem porazu brez osvojenega niza (0:3) proti olimpijskim zmagovalcem in trenutno vodilnim na svetovni jakostni lestvici FIVB Brazilcem ne morejo biti več, prav tako ne morejo biti več niti ena od dveh najboljših drugouvrščenih zasedb, ki si prav tako zagotovita pot v Torino.


Brez Lucarellija


Izbranci Slobodana Kovača so se obračuna s favoriziranimi Brazilci lotili skrajno motivirano, vedoč, da na nasprotni strani ni več stala ekipa, ki je bila še pred leti strah in trepet slehernega nasprotnika, temveč premagljiva reprezentanca, kar je v prvem delu že dokazala Nizozemska. Za nameček selektor Renan dal Zotto na turnirju ne more računati na poškodovanega najboljšega sprejemalca Ricarda Lucarellija, zato je bil slovenski načrt jasen – pritisniti, kolikor je pač mogoče, z začetnim udarcem, tekmecu zamajati sprejem in otežiti organizacijo napada.


Pogumen začetek


Slovenski začetek, ponovno brez prvega podajalca Dejana Vinčiča, je bil obetaven. Kljub številnim napakam so naši fantje držali pozitiven rezultat do 6:6, nato pa je k servisu stopil eden najboljših podajalcev na svetu Bruno in ustvaril razliko. Dišalo je po gladki zmagi Brazilcev, ki so že vodili z 19:15, a so tekmeci pritisnili še enkrat in v končnico vstopili z le točko zaostanka. V igro sta vstopila Vinčič in korektor Tonček Štern, ki je okreval po poškodbi, ki jo je utrpel na turnirju, vendar pa magičnega zasuka nista znala zrežirati. V zadnjem napadu je kapetan Tine Urnaut zadel mrežo.


Po trije asi Isaca in Šketa


Drugi niz je bil podoben – po izenačenem začetku je slovenske upe oklatil bloker Isac, ki je primazal tri zaporedne ase, dva s hitrostjo 118 km/h, in poskrbel za +5. Kovač se je odločil za še zadnjega aduta iz rokava, ki se je na tem turnirju že obnesel, Alena Šketa, ki je vrnil udarec s servisa in z ravno tako tremi asi pomagal izenačiti na 15. točki. To je Brazilce razjezilo, da so spet premaknili v višjo prestavo, rahle prednosti pa niso več izpustili iz rok. Zadnji niz je bil bolj ko ne le še formalnost, olimpijski zmagovalci so hitro pobegnili za udobnih šest točk (13:7) in nato do konca prednost le še oplemenitili. 


Še z Avstralci


Slovenci so tako padli na tretje mesto v svoji skupini, mimo njih so namreč znova švignili Belgijci, ki imajo po današnji zmagi s 3:0 (26, 26, 20) nad Avstralijo točko več, vendar zahtevnejši razpored. Jutri se bodo namreč udarili še z današnjimi slovenskimi krvniki, ki so si prvo mesto in napredovanje v najboljšo šesterico že zagotovili, zato bodo – kar je po tekmi potrdil tudi sprejemalec Lipe – jutri spočili udarne moči. Kovačeve izbrance ob 17. uri čaka neugodna Avstralija, ki ima v kadru tudi dva nekdanja sprejemalca ACH Volleyja, Nathana Robertsa in Sama Walkerja.
 

Preberite še:

Komentarji: