Plažna odbojka v očeh korone ne odseva kot plašna

Konec tedna v Ljubljani vnovič turnir svetovne serije odbojke na mivki, tokrat v duhu virusnih preventivnih ukrepov.
Fotografija: Odbojka na mivki se bo konec tedna spet vrnila v betonsko osrčje Ljubljane. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Odbojka na mivki se bo konec tedna spet vrnila v betonsko osrčje Ljubljane. FOTO: Leon Vidic

Letošnji turnir svetovne serije v odbojki na mivki v Ljubljani je bil dolgo v negotovosti. Dogovarjanje z evropsko zvezo, oblastmi in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pa je na mivko sredi glavnega mesta, odbojkarji v poletni opremi bodo imeli kongres na Kongresnem trgu, le pripeljalo izbrance.

To bo prvi mednarodni turnir v odbojki na mivki po izbruhu koronapandemije. Po kvalifikacijah v Črnučah, enajst moških in štirinajst ženskih parov je predvidenih zanje, bo v središču mesta konec tedna sklepni del z velikima finaloma v nedeljo v poznovečernih urah, za crescendo plažne odbojke se bo potegovalo tudi po dvanajst parov neposredno uvrščenih v osrednji del tekmovanja. Nagradni sklad ljubljanskega turnirja je 5000 evrov.

V moški konkurenci se bodo trudile dvojice iz osmih držav, v ženski iz desetih, paleto nacionalnosti pa tvorijo »koronavarne« države iz Evropske unije ter Norveške, Švice, Cipra in Srbije. Montažne tribune tokrat ne bodo pokale po šivih, ne bo ravno zabave na plaži v širšem žurerskem pomenu besede, zaradi preventivnih ukrepov bo vsega skupaj lahko prisotnih 400 med seboj ločenih gledalcev.

Odbojkarje in odbojkarice bodo virusno preverjali in jim merili telesno temperaturo. »Načrtovali smo širitev in dvig turnirja na višjo raven, a prišla je korona. Finančno je zaradi zdajšnjega položaja zahtevno vse zaokrožiti,« pravi Simon Rožman iz vrst prirediteljev.
 

Neznanka, saj ni občutkov


Konec tedna je bilo v Kranju državno prvenstvo v odbojki na mivki, pri fantih sta slavila Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, zanju je bil to prvi skupni naslov, posamično za Nejca drugi, za Jana tretji. Tjaša Kotnik, hčerka košarkarske legende Slavka Kotnika, je bila pri dekletih še četrtič zapored prvakinja, tokrat v navezi z Moniko Potokar, za slednjo je bila to druga krona. »Zaradi okoliščin je na ljubljanskem turnirju težko koga posebej omenjati kot favorita.

Državna prvaka, Nejc Zemljak, na fotografiji desno, in Jan Pokeršnik, bosta na domači mivki potrjevala položaj najmočnejših domačih izzivalcev tujim tekmecem. FOTO: Jure Eržen
Državna prvaka, Nejc Zemljak, na fotografiji desno, in Jan Pokeršnik, bosta na domači mivki potrjevala položaj najmočnejših domačih izzivalcev tujim tekmecem. FOTO: Jure Eržen


Za vse nas bo tekmovanje precejšnja neznanka, večina ekip ni v polni formi. Zaradi koronaposledic pri vadbi in tekmovanjih bo konkurenca tudi bolj razslojena. Navzoča bo tudi kakšna dvojica, ki je sicer po kakovostni plati ne bi bilo. Veselim se igranja, med krizo smo večinoma prekinili treninge, saj nismo vedeli, kaj bo. Vsi smo imeli dolg premor, zdaj spet iščemo osnovne občutke,« je položaj razčlenil Nejc Zemljak.


Avstrijec prvi zvezdnik mivke


Zmago na ljubljanskem turnirju bosta sicer branila Tadej Boženk in Vid Jakopin. Prvi zvezdnik turnirja bo 39-letni Clemens Doppler, najboljši avstrijski odbojkar na mivki se lahko pohvali z dvema naslovoma evropskega prvaka (2003, 2007), s srebrnim odličjem z EP 2010 in bronastim s prvenstva stare celine 2014. Leta 2017 je na domačem SP na Dunaju osvojil naslov podprvaka, nastopil je na olimpijskih igrah v letih 2008, 2012 in 2016. Doppler in Alexander Horst bosta tudi prva nosilca turnirja.»Sta zagotovo najbolj zveneči imeni, a je vprašanje, v kakšni formi prihajata k nam, saj jima na avstrijskih turnirjih ni šlo najbolje,« se o konkurenčni smetani sprašuje Zemljak. »Z Moniko nisva natančno vedeli, kje sva, počitek je bil dolg. Potrebujemo namreč veliko vadbe in tekem, da dosežemo formo. Bova videli, kako bo, to bo prvi mednarodni turnir, upam pa, da nama bo šlo tako dobro kot na domačem državnem prvenstvu v Kranju,« razmišlja Tjaša Kotnik.

Prva ženska zvezdnica tekmovanja v Ljubljani bo Martina Bonnerova, 28-letna Čehinja že vrsto let nastopa na turnirjih svetovne serije, na njih je doslej dvakrat zmagala, obakrat lani. V Ljubljani se bo za okronanje trudila z novo soigralko Saro Olivovo.

Komentarji: