Po dolgem času popoln vikend za srebrne puščice

Lewis Hamilton je odpeljal brezhibno dirko za VN Španije, na roko mu je šla tudi napačna taktika Sebastiana Vettla, ki je bil četrti.
Fotografija: Lewis Hamilton je vpisal 64. zmago v karieri. Foto: AFP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je vpisal 64. zmago v karieri. Foto: AFP

»To je to!« je bil prvi odziv Lewisa Hamiltona po zmagi, za katero ni potreboval poljuba sreče. Branilec naslova svetovnega prvaka v formuli 1 je praktično vodil od štarta do cilja in suvereno dobil VN Španije v Barceloni, prvo evropsko dirko v sezoni, po kateri je njegova prednost pred Sebastianom Vettlom narasla na lepih 17 točk.

 

Hamilton je dolgo čakal zmago, po kakršnih hrepeni. V Bakuju zmagal zahvaljujoč srečnim okoliščinam in smoli tekmecev, tokrat je bil brezhiben. »Ne bi mi uspelo brez teh čudovitih fantov, je na zbrano Mercedesovo osebje v cilju pokazal Hamilton in se vrgel v objem mehanikom. Imel je popoln vikend, ubranil je najboljši štartni položaj in postal prvi po Michaelu Schumacherju leta 2004, ki mu je uspelo ubraniti zmago v Španiji. To je bila zanj že 64. v karieri, s katero se je še malce približal Schumiju (91). Sanjski razplet za srebrne puščice je dopolnil Valtteri Bottas z drugim mestom.

Smola Kimija


»Res odličen rezultat za naše moštvo, najboljši smo bili v vseh treh dneh,« je bil zadovoljen Finec, ki mu je zmago v Azerbajdžanu preprečila počena guma. Njegovega rojaka Kimija Räikkönena se medtem še naprej drži smola, odstopil je, potem ko ga je izdal motor. Obetalo se mu je četrto mesto.

To je naposled pripadlo Vettlu, ki je začel odlično, takoj prehitel Bottasa, a ga je polomil, ker se je odločil za dodaten postanek, z dvema pa ni bil konkurenčen trojici najboljših, ki jo je zaokrožil mladi Max Verstappen in se tako malce otresel kritik zaradi nevarne vožnje na prvih štirih dirkah. Nizozemec je v cilj pripeljal z odlomljenim delom prednjega krilca. »Res ne izgleda lepo, ampak avto se je dobro obnašal, imel je ravnotežje, tudi gume so zdržale,« je bil z obnašanjem poškodovanega red bulla zadovoljen Verstappen.
 

Alonso spet pri točkah


Na obnovljeni stezi v Montmelu je so lepe izide vpisali Kevin Magnussen, Carlos Sainz, ljubljenec domačega občinstva Fernando Alonso, ki je bil tudi na peti dirki zapored v deseterici, pa Sergio Perez in novinec Charles Leclerc, ki se je na drugi zaporedni dirki vpisal med dobitnike točk in bo čez dva tedna v domačem Monaku lovil trojček.

FOTO: /
FOTO: /


Vettel, ki se s Hamiltonom poteguje za peti naslov, ni bil preveč razočaran, četudi s svežimi gumami ni mogel ujeti Verstappna. »Za nami je zahteven vikend, v katerem smo zamenjali kar devet kompletov gum. Ni se izšlo dobro, ampak to je bila samo ena dirka,« je dejal Nemec.


Sledi Monte Carlo


Mercedesov šef Totto Wolff se tudi ni hotel vdati prepričanju, da je prva evropska dirka pomenila odločilni zasuk v prid njegovemu moštvu, ki lovi peto zaporedno lovoriko. »Vse je bilo, kot smo si želeli, ustrezal nam je asfalt, še vreme je zdržalo,« se je proti nebu hvaležno ozrl Avstrijec: »Že dolgo nismo dosegli dvojne zmage v kvalifikacijah in na dirki. Ampak v Monte Carlu bo druga pesem, ulična dirka nam ne ustreza, lani smo imeli obupen vikend (Bottas je bil četrti, Hamilton sedmi). Smo si pa vsaj povrnili nekaj zaupanja vase in dirkalnik.«

Mercedes se je veselil prve dvojne zmage v sezoni, v kateri je na prvih štirih dirkah po hitrosti zaostajal za Ferrarijem. Hamilton ni imel prave konkurence in je Schumiju vzel še en rekord, ko je enainštiridesetič izkoristil najboljši štartni položaj. Svoj rekord po številu zaporednih dirk, na katerih je osvojil točke, je povečal na okroglih 30.


Hamilton: Končno sinergija


»Danes je bila med menoj in avtom sinergija, ki je nisem občutil že celo leto. To je zares krasen občutek,« je bil nad učinkom izboljšav, ki so jih pripravili v vseh moštvih, navdušen Hamilton, ki je moštvenega tekmeca Bottasa za seboj pustil za dobrih 20 sekund.

Za razliko od dirk na Kitajskem in Azerbajdžanu dirka ni vsebovala veliko akcije, gledalcem je sapo vzelo le trčenje v prvem krogu, v katerega so bili vpleteni Romain Grosjean, Nico Hülkenberg in Pierre Gasly, ki so končali dirko in priklicali varnostni avto.

Komentarji: