"Sachsenmarc" ima 46 točk prednosti pred legendo s številko 46

Motociklizem: Marquez je še devetič zapored zmagal na VN Nemčije, Rossiju se je izplačala analiza Folgerjeve vožnje
Fotografija: Valentino Rossi (desno) je po najboljših močeh ogrožal Marca Marqueza. Foto Reuters
Odpri galerijo
Valentino Rossi (desno) je po najboljših močeh ogrožal Marca Marqueza. Foto Reuters

Sachsenring – Marc Marquez v Nemčiji pozna le eno besedo – zmaga. Doslej je tam tekmoval devetkrat, prav tolikokrat štartal s prvega mesta in kot najhitrejši privozil do cilja. Vzdevkoma "Sachsenmarc" in "Herr Marquez" je ostal zvest tudi tokrat, tik preden se je povzpel na zmagovalni oder pa je navdušeno vzkliknil: "Rad te imam, Sachsenring!"

Z zgodovinskega vidika se je Špančev pohod po Nemčiji v hondinem sedlu začel leta 2010 in razpotegnil v lok, ki zajema eno zmago v razredu do 125 ccm, dve do 250 ccm in že šest v kraljevski konkurenci. Letos pa se v ospredje prebil v 13. od skupno 30 krogov in ni več izpustil prednosti. Slednjič je bil za dobri dve sekundi hitrejši od Valentina Rossija in za dodatnih pet točk povečal prednost pred njim na razpredelnici SP. Pred slovitim Italijanom s številko 46 na motorju ima zdaj 46 točk naskoka. Tretji tako v Nemčiji kot v skupnem seštevku je Rossijev sotekmovalec pri Yamahi, Maverick Viñales.

"Čeprav sem v vodstvu prebil 18 zadnjih krogov, dirka ni bila lahka. Precej energije me je stal slab štart, zaradi katerega sem lep čas vozil za Jorgejem Lorenzom in Danilom Petruccijem. Moral sem prehiteti dva Ducatijeva aduta, kar ni nikoli enostavno. Ko mi je uspelo, pa se mi je začel približevati Valentino. Pospešil sem in odpeljal najhitrejši krog dneva, nato pa ohranil visok ritem. Deveta zaporedna zmaga, to je nekaj neverjetnega!" je bil vzhičen Marquez, ki ga od absolutnega rekorda SP vendarle loči kar nekaj uspehov.
 

Sedem zmag za Agostinijem


Legendarni Giacomo Agostini je v 60. in 70 letih prednjega stoletja zmagal kar 16-krat na Imatri na Finskem, resda v drugačnih časih in neredko tudi z dvema zmagama (do 350 in 500 ccm) v enem koncu tedna. Prav tako moramo upoštevati, da je Marquez star šele 25 let. Zanj bo najpomembnejše, da bo po štirih šampionskih naslovih motogp v zadnjih petih sezonah in petih zmagah v zadnjih preizkušnjah sezone ohranil dosedanji tekmovalni naboj. Toliko bolj, ker ima kljub dvema ničlama iz Argentine in Italije izdatno prednost v vrednosti skoraj dveh zmag.

"Če bi mi kdo rekel, da bom imel po devetih od skupno 19 dirk sezone tolikšen naskok, bi ga poljubil od veselja. Kaj šele, če bi upoštevali moje težave ob začetku prvenstva in dve dirki brez točk. Toda moje predstave so bolj uravnotežene od lanskih: na progah, ki mi od nekdaj ustrezajo, se moram bolj potruditi, na zame neugodnih stezah pa imam manj težav. Z uspehi pa prihajajo drugačni pritiski. Ko pridem v Nemčijo, me vsi sprašujejo, za koliko sekund bom prekosil tekmece. Ali mislijo, da sem Superman? Ali pa so pozabili, da je Rossi dosegel po devet zmag v Mugellu in Jerezu, v Assnu in Barceloni celo po deset?" se je z nasmeškom vprašal Marquez, ki bo lahko zdaj užival na počitnicah do VN Češke 5. avgusta.

Oddiha se veseli tudi Rossi: "V Nemčiji sem dosegel prijetno prelomnico, saj sem izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. Naslednji cilj je zmaga, na katero čakam že več kot leto dni. Sachsenring ni po meri za moj M1, toda tokrat se mi je izplačalo, da sem proučil vožnjo Jonasa Folgerja, ki je lani do zadnjega metra ogrožal Marqueza."

Komentarji: