Slavje v Monzi, zmaga rdečega Leclerca

Dirko za veliko nagrado Italije v Monzi je na sijajen način dobil 21-letni Monačan, ki je odbil napada obeh mercedesov.
Fotografija: VNItalijaMonza
Odpri galerijo
VNItalijaMonza

Veni, vidi, vici. Charles Leclerc je ob prvi dirki za Ferrari v Monzi zmagal in navdušil italijanske navijače. Pred tem je Ferrari nazadnje dobil domačo dirko leta 2010, ko je bil najboljši Fernando Alonso. Leclerc, 21-letni Monačan, je po poletnem premoru v življenjski formi, po Spaju je zmagal tudi v Monzi in v skupnem seštevku že prehitel moštvenega kolega Sebastiana Vettla.

Izjemni Leclerc je odbil napada obeh voznikov Mercedesa, Lewisa Hamiltona in Valtterija Bottasa. Ob prvem in edinem postanku se je odločil za trde gume, Hamilton za srednje trde, kljub temu pa Anglež ni mogel mimo Monačana, čigar ferrari je bil na ravninah prehiter za mercedesa.

Leclerc je sicer enkrat zaprl pot Hamiltonu in zato dobil zadnje črno-belo opozorilo. Hamiltonu so po radijski zvezi svetovali, naj sili mladega tekmeca v napake. Leclerc je precej slalomiral in enkrat zapeljal prek robnika, vendar se vrnil na stezo pred Hamiltonom in se spet izognil kazni.

Charles Leclerc je bil prehiter za oba mercedesa. FOTO: AFP
Charles Leclerc je bil prehiter za oba mercedesa. FOTO: AFP


Vodilnima se je 12 krogov pred koncem približal tudi Valtteri Bottas. V 42. krogu pa je na tribunah završalo od navdušenja. Napake ni storil Leclerc, ampak Hamilton, prepozno je zaviral in zapustil stezo ter padel na tretje mesto in odnehal od boja za zmago. V lov na Leclerca se je spustil Finec, ki je imel mehkejše in bolj sveže gume, pa tudi njemu ni uspelo resneje ogroziti presrečnega zmagovalca, ki se po zmagi v Belgiji ni mogel prepustiti čustvom zaradi smrti prijatelja Antoina Huberta.



Tokrat si je lahko dal duška. V mikrofon se je po prihodu v cilj drl kot norec, potem pa v pogovoru z Martinom Brundlom začel v angleščini. »Kakšna dirka! Nikdar še nisem bil tako izčrpan.« je sprva povedal Leclerc in potem nadaljeval v italijanščini: »Ta zmaga mi pomeni ogromno, posvečam jo vsem navijačem in sodelavcem v Ferrariju. Hvala vsem, nimam več besed.« Pa spet nazaj k angleščini: »Storil sem nekaj napak, ampak na koncu sem bil prvi, to edino šteje. Moram pa biti v prihodnje še bolj pazljiv.«
 

Vettel znova razočaral


Max Verstappen je začel iz zadnje vrste, moral že kmalu v bokse, pa potem pridirkal do točk. Štirikratni svetovni prvak Vettel je imel vikend za pozabo, v 7. krogu se je zaradi napake zavrtel, ob vrnitvi na stezo pa je vanj trčil Lance Stroll in se potem tudi sam nevarno vključil v dirko. Krajšo je potegnil Vettel, ki je moral na desetsekundni kazenski postanek in padel na zadnje mesto, sredi dirke sta ga za krog prehitela Leclerc in Hamilton. Vettel je bil 13.

Charlesu Leclercu se je vse izšlo, ko si je zamislil pred dirko. FOTO: AFP
Charlesu Leclercu se je vse izšlo, ko si je zamislil pred dirko. FOTO: AFP


Slednji si je lahko privoščil še en postanek in z novimi gumami si je privozil dodatno točko za najhitrejši krog. V svetovnem prvenstvu ima še naprej veliko prednost pred Bottasom, ki je športno sprejel poraz proti mlademu Monačanu. »Ob koncu so se pokazale majhne možnosti za zmago, pritiskal sem na plin, vendar se ni izšlo. Ko sem prišel blizu, so mi zablokirale prednje gume zaradi pomanjkanja potisne sile. Imeli smo kar dobro strategijo, toda Charles je bil prehiter. Boljše danes za nas ni moglo biti,« je povedal Bottas.
 

Hamilton: Največ šteje končna zmaga


Hamilton je še malce bližje šestemu naslovu svetovnega prvaka, sedem dirk pred koncem ima 63 točk prednosti pred Bottasom. »Čestitke Ferrariju in Charlesu za izjemno delo. Z Valtterijem sva se trudila, vendar je tako dolgo zasledovanje pogubno za gume. Leclerc je bil prehiter na ravninah, tudi ko sva mu prišla blizu, ga ni bilo mogoče prehiteti. Ni bil naš dan, a še vedno smo dosegli dober moštveni rezultat, zbrali precej točk v boju za končno zmago. Ta je najbolj pomembna.«

Po jubilejni 20. zmagi Ferrarija na VN Italije je pod zmagovalnim odrom zavladala velika veselica, vse je bilo v rdečem, vihrale so Ferrarijeve zastave, ob italijanski himni so mnogim pritekle solze na lica.

Naslednja dirka bo 22. t. m. v Singapurju.

...
...

Preberite še:

Komentarji: