Slovenci končali na četrtem mestu, lovorika Brazilcem

Slovenska odbojkarska reprezentanca je ob premiernem nastopu v elitni ligi narodov zasedla četrto mesto.
Fotografija: Veselje Francozov po končnem tretjem mestu v ligi narodov. FOTO: Fivb
Odpri galerijo
Veselje Francozov po končnem tretjem mestu v ligi narodov. FOTO: Fivb

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je ob premiernem nastopu v elitni ligi narodov zasedla četrto mesto. Zadnji dan tekmovanja je morala slovenska četa v boju za tretje mesto priznati premoč Franciji. Izbrana vrsta, ki jo s klopi vodi izkušeni Italijan Alberto Giuliani, je pred prvim nastopom v ligi narodov optimistično napovedovala boj za polfinale, po 12 zmagah na 15 ligaških tekmah pa je tja tudi zanesljivo napredovala s tretjega mesta. V zaključnih bojih je bila v polfinalu boljša Poljska (3:0), danes še Francija (0:3).

Giuliani je na igrišče sprva poslal preverjeno postavo z Gregorjem Ropretom na mestu podajalca, Janijem Kovačičem kot prostim igralcem in blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom. Na sprejemalskih mestih sta zaigrala kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj, korektor pa je bil Tonček Štern.


Francozi so dvoboj bolje odprli


Francozi so dvoboj bolje odprli in prišli do treh točk naskoka (7:4), po asu Ropreta pa je slovenska četa nadoknadila točko in se približala na 7:6. V napadu je francoska vrsta odlično postavila blok, v tem elementu igre hitro dosegla tri točke in si priigrala lepo prednost (11:7). Nato je na sceno stopil Čebulj, ki je po zaslugi dobrega servisa začel niz točk za izenačenje na 13:13. Kljub temu Slovenci niso našli prave igre, Francozi pa so vnovič vzpostavili prednost štirih točk (21:17) za zanesljivo osvojitev prvega niza po četrti točki Earvina Ngapetha.

Tonček Štern (št. 1) je bil najučinkovitejši med Slovenci. FOTO: Uroš Hočevar
Tonček Štern (št. 1) je bil najučinkovitejši med Slovenci. FOTO: Uroš Hočevar


Po nekaj napakah v nadaljevanju je Giuliani na začetku drugega niza priložnost ponudil Roku Možiču, ki je zrežiral preobrat na prvi tekmi proti Francozom, tokrat pa je dosegel eno točko. Slovenci so se nekaj časa še držali Francozov, ki so vodili ob prvem tehničnem odmoru (8:7), nato pa so si priigrali prednost treh točk (12:9). Slovenci še naprej niso našli pravega sprejema, s katerim bi si olajšali delo v napadu. Francozi so tudi v nadaljevanju niza prevladovali, prevladovali, povedli s 15:11, tudi nekatere menjave na slovenski strani pa jih niso ustavile. Prednost je narasla tudi na šest točk (20:14), niz pa je galskim petelinom pripadel s 25:18.Tretji niz je znova začela prvotna šesterka in si prvič v dvoboju priigrala dve točki naskoka v katerem od nizov. Prednost je nato po asu Pajenka povečala na 6:2. Že do prvega tehničnega odmora se je Francija približala na dve točki, ključne pa so bile nato slabe slovenske minute po vodstvu z 18:16. Francozi so neusmiljeno izkoriščali slovenske napake, strnili vrste v bloku in po izenačenju na 19:19 nanizali šest zaporednih točk za končno tretje mesto.


Najučinkovitejši je bil Tonček Štern


Pri Slovencih je bil z 12 točkami najbolj učinkovit Tonček Štern, deset točk je dodal še Urnaut. Pri Francozih sta bili nerešljivi uganki Ngapeth z 18 in Stephen Boyer s 15 točkami. Francozi so prevladovali v vseh elementih igre, v napadu so bili uspešnejši s 44:31, v bloku 11:6, dosegli pa so tudi dva asa več od Slovencev.

Slovenska izbrana vrsta je tako zasedla končno četrto mesto, v zadnjem mesecu dni pa je dokazala, da sodi na najvišjo raven svetovne odbojke in se prebila celo na šesto mesto lestvice Mednarodne odbojkarske zveze. V ligaškem delu lige narodov je premagala Italijo (3:0), Poljsko (3:1), Nizozemsko (3:0), Argentino (3:0), Kanado (3:0), Francijo (3:2), Rusijo (3:2), Avstralijo (3:1), Iran (3:1), ZDA (3:2), Japonsko (3:0) in Bolgarijo (3:0), premoč pa je morala priznati Srbiji (1:3), Nemčiji (1:3) in Braziliji (2:3).


Brazilci v finalu premagali Poljake


Brazilska reprezentanca je zmagovalka letošnje lige narodov. V finalu so varovanci Renana Dal Zotta ugnali Poljsko s 3:1 (-22, 23, 16, 14). S tem so prišli do desete lovorike v tekmovanju, ki od leta 2018 poteka v zdajšnji podobi. Brazilci so s tem rekorderji med elito, v kateri se najboljše reprezentance merijo od leta 1990. Sledijo jim Italijani z osmimi in Rusi s petimi naslovi.

Končne zmage so se veselili Brazilci. FOTO: Nelson Almeida/AFP
Končne zmage so se veselili Brazilci. FOTO: Nelson Almeida/AFP


Olimpijski prvaki so bili že v ligaškem delu najboljši s 13 zmagami ob le dveh porazih, na zaključnem delu tekmovanja najboljše četverice pa so sprva ugnali Francijo (3:0), v finalu pa so po izgubljenem nizu premagali še svetovne prvake Poljake. Najbolj učinkovit pri Brazilcih je bil Wallace De Souza z 22 točkami, Yoandy Leal pa jih je dodal 17. Pri Poljakih sta 17 oziroma 15 točk dosegla Bartosz Kurek in Michal Kubiak. Končni vrstni red na prvih štirih mestih je bil torej Brazilija, Poljska, Francija in Slovenija, ki je prvič nastopila med odbojkarsko elito v tem tekmovanju.

Preberite še:

Komentarji: