Slovenci po zlato s Srbijo v ponovitvi košarkarskega EP 2017

Srbi so v dramatičnem drugem polfinalu premagali Francijo, ki je doživela mrk v petem nizu. Slobodan Kovač proti bivšim.
Fotografija: Srbi so bili odlični v bloku. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Srbi so bili odlični v bloku. FOTO: CEV

V nedeljskem finalu evropskega prvenstva v odbojki se bosta ob 17.30 soočila Slovenija in presenetljivo – Srbija.

Srbi so namreč v razburljivem drugem polfinalu pred skoraj 16.000 navijači v dvorani Bercy s 3:2 premagali Francijo in se bodo za končno zmago pomerili s Slovenci, ki so dan prej s sijajno predstavo ugnali Poljsko.

Gostitelji finala 31. EP so tekmo odprli suvereno, ampak niz dobili šele na 23, saj so varovanci nekdanjega slovenskega selektorja Slobodana Kovača pokazali odločnost in domiselno igro. To se jim je obrestovalo v drugem nizu, v katerem so vodili že za sedem točk, na koncu pa vseeno trepetali za zmago.

Earvin N'Gapeth ni mogel rešiti Francozov. FOTO: CEV
Earvin N'Gapeth ni mogel rešiti Francozov. FOTO: CEV


Tudi tretji niz je bil napet, čeprav so ga Francozi, pri katerih je blestel prvi zvezdnik Earvin N'Gapeth, odprli z visokim vodstvom (5:1), žilavi Srbi pa so jih ujeli na 11:11. Šlo je za psihološko bitko, v kateri so bili močnejši Srbi z odličnima Aleksandom Atanasijevićem in kapetanom Urošem Kovačevićem, ki so tekmece pustili pri 21 točkah.
 

Za bron Francozi in Poljaki


Ampak v četrtem nizu so Francozi vrnili udarec, na krilih N'Gapetha (na koncu je zbral 29 točk) ušli na 16:9 in vodstvo zlahka zadržali do konca.

Vse se je začelo znova, v skrajšanem petem nizu pa so srbski orli vstali od mrtvih, povedli s 5:0 in Francoze pustili v šoku, od katerega si niso več opomogli in so osvojili vsega sedem točk. V soboto ob 18. uri se bodo s Poljsko pomerili za bronasto kolajno.

Dejan Vinčič in Tine Urnaut bosta v finalu pisala zgodovino. FOTO: Uroš Hočevar
Dejan Vinčič in Tine Urnaut bosta v finalu pisala zgodovino. FOTO: Uroš Hočevar

 

Stari znanci v finalu


Vzdušje v dvorani Bercy, v kateri so pred dvema letoma po drami s Hrvaško bron na svetovnem prvenstvu osvojili slovenski rokometaši, je bilo odlično, a gotovo bo takšno tudi, ko bodo v nedeljo v njej slovenski navijači, ki so v Stožicah priredili  spektakel brez primere. Tine Urnaut in njegovi junaki pa bodo gotovo imeli bolj glasno podporo od Srbov, ki bodo za nameček imeli dan manj odmora.

Vzdušje v Bercyju bodo jutri namesto francoskih ustvarjali slovenski in srbski navijači. FOTO: CEV
Vzdušje v Bercyju bodo jutri namesto francoskih ustvarjali slovenski in srbski navijači. FOTO: CEV

 

V Bercyju prek 5000 Slovencev?


Slovenski odbojkarji so s čarterskim letom z brniškega letališča v Parizu pristali okrog 13. ure in so v dvorani Bercy že imeli prvi trening. Po nekaterih informacijah bi jih lahko na finalu bodrilo več kot 5000 rojakov.

Slovenija in Srbija sta pred EP odigrali prijateljsko tekmo, v kateri so bili v Stožicah za las boljši gostje. Zanimivo, s Srbijo so se v finalu košarkarskega EP 2017 v Istanbulu pomerili Slovenci z Luko Dončićem in Goranom Dragićem in osvojili naslov. Se obeta déjà vu s slovensko veselico?

Srbski odbojkarji so se veselili velike zmage proti Franciji. Foto CEV
Srbski odbojkarji so se veselili velike zmage proti Franciji. Foto CEV


V vsakem primeru pa bodo odbojkarji doživeli evforičen sprejem v ponedeljek ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se jim bosta pridružila tudi kolesarska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Srbija je sicer edina neporažena reprezentanca. V skupinskem delu v Belgiji je premagala Nemčijo, Slovaško, Španijo, Belgijo in Avstrijo. V osmini finala je bila boljša od Češke, v četrtfinalu pa od Ukrajine prav tako po petih nizih.
 

Odbojkarska velesila


Srbi so olimpijski prvaki iz leta 2000 in dvakratni evropski prvaki (2001, 2011), na svetovnih prvenstvih imajo srebro iz leta 1998. Skupaj imajo kar 13 odličij z največjih tekmovanj.
 

Srbija : Francija 3:2 (-23, 23, 21, -17, 7)


Srbija: Okolić, Kovačević 18, Petrić 7, Cirović, Peković, Krsmanović, Ivović 2, Jovović 3, Atanasijević 27, Luburić, Majstorović, Podraščanin 8, Lisinac 10, Todorović.

Francija: Grebenikov, Patry, Toniutti, Tillie, Lyneel 14, Ngapeth 29, Le Roux 2, Brizard 1, Boyer 19, Le Goff 1, Bultor, Clevenot, Rossard 2, Chinenyeze 4.

Preberite še:

Komentarji: