Slovenija se veseli: odbojkarji drugič srebrni!

Srbi pod taktirko Slobodana Kovača so bili v finalu EP boljši s 3:1, naši fantje so ponovili podvig izpred štirih let.
Fotografija: Slovenci so drugič odbojkarski evropski podprvaki. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Slovenci so drugič odbojkarski evropski podprvaki. FOTO: AFP

Pariz – Slovenski odbojkarji so še drugič v štirih letih evropski podprvaki. Tokrat so v finalu eurovolleyja z 1:3 (19, -16, -18, -20) pokleknili pred Srbi, pa čeravno so v dvoboj krenili vrhunsko in gladko zmagali v uvodnem nizu. Nato pa sta začela mleti tekmečev začetni udarec in blok, tudi v napadu so bili izbranci Slobodana Kovača, ki je bil še na lanskem svetovnem prvenstvu slovenski selektor, učinkoviti in težko ustavljivi, pričakovano pa sta izstopala korektor Aleksandar Atanasijević (22 točk) in nekdanji sprejemalec ACH Volleyja Uroš Kovačević (20 točk).

Srbi so ponovili uspeh izpred osmih let. FOTO: CEV
Srbi so ponovili uspeh izpred osmih let. FOTO: CEV






V slovenski vrsti je uspešnost napada po prvem nizu, v katerem je bila kar 56-odstotna, padla na 19-odstotno v tretjem nizu, s čimer četa Alberta Giulianija pred številnimi navijači, ki so »zavzeli« Bercy, ni mogla več slediti izjemnemu ritmu nasprotnikov. Vseeno so Slovenci – v finalu je Klemen Čebulj prispeval 15 in Alen Pajenk 12 točk – z nastopi na tem turnirju navdušili, saj so na kolena iz izločilnih bojih spravili tri višje rangirane in favorizirane reprezentance, Bolgarijo, branilko lovorike Rusijo in svetovno prvakinjo Poljsko. Za najkoristnejšega igralca turnirja so izbrali Uroša Kovačevića.



Tine Urnaut ni mogel ugnati srbskega bloka. FOTO: AFP
Tine Urnaut ni mogel ugnati srbskega bloka. FOTO: AFP


POTEK PRVEGA NIZA


Napočil je veliki trenutek, eden največjih v zgodovini slovenske odbojke. Prve zmage se je Slovenija nad Srbijo veselila že pred začetkom obračuna, ob petju himen, slovenski navijači so bili namreč mnogo glasnejši od srbskih, kar je izbrancem selektorja Alberta Giulianija zagotovilo še dodaten odmerek adrenalina. Selektorja z izbiro udarni postav nista presenetila. Giuliani je sprva na parket poslal podajalca Dejana Vinčiča, blokerja Alena Pajenka in Jana Kozamernika, sprejemalca kapetana Tineta Urnauta in Klemna Čebulja, korektorja Mitjo Gasparinija in prostega igralca Jani Kovačiča.

Srbski selektor Slobodan Kovač, še v začetku letošnjega leta uradno na klopi slovenske reprezentance, je uvodoma v ogenj poslal podajalca Nikolo Jovovića, blokerja Marka Podraščanina in Srečka Lisinaca, sprejemalca Uroša Kovačevića in Nemanjo Petrića, korektorja Aleksandra Atanasijevića in prostega igralca Nevena Majstorovića. Dvoboj je začel Čebulj, ki je na turnirju primazal že enajst asov, a žogo poslal globoko v avt, z enako mero mu je na nasprotni strani odgovoril Atanasijević. Očitna je bila precejšnja obojestranska nervoza, prvi se je sprostil kapetan Urnaut z odličnim solo blokom na tekmečevem korektorju.

Klemen Čebulj je bil tudi v finalu najbolj razigran Slovenec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klemen Čebulj je bil tudi v finalu najbolj razigran Slovenec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Atanasijević je bil hitro že drugič ujet v bloku, tokrat ga je v zanko ulovil Gasparini, naši fantje so se odlepili za dve točki (5:3). A tedaj je na nasprotni strani k servisu stopil Petrić in bil najzaslužnejši za štiri zaporedne srbske točke in prednost z 8:6. Vendar pa to Slovencem ni pristriglo peruti, v pravem trenutku se je pri začetnem udarcu razigral Gasparini in tehtnico znova rahlo nagnil na našo stran. Na +2 je z asom, že svojim dvanajstim na turnirju, povišal Čebulj (11:9), Giulianijeva četa je še oplemenitila razliko po dveh zaporednih točkah Čebulja za 15:12. Kovač se kljub temu ni odzval s prekinitvijo.

Je bil pa v polminutni premor prisiljen le minuto pozneje, ko je trojni blok ujel Kovačevića za slovensko vodstvo s 17:13. Slovenci so bili dotlej že štirikrat uspešni pri bloku! Selektorjeva poteza ni Srbom prav nič pomagala, po Gasparinijevi točki so bili naši fantje že velikih pet točk spredaj (19:14). Po Atanasijevićevem asu so se resda Srbi še približali na tri točke zaostanka (17:20), a je na drugi strani ravno tako z neubranljivim začetnim udarcem vrnil Kozamernik (22:17). Tekmec se ni znal več vrniti v igro, priložnost sta dobila še Marko Ivović in Petar Krsmanović, Slovenci pa so izkoristili drugo zaključno žogo za 25:19. Neusmiljeni eksekutor je bil Mitja Gasparini.

Slovenski odbojkarji so imeli bučno podporo tudi doma, denimo na Kongresnem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Slovenski odbojkarji so imeli bučno podporo tudi doma, denimo na Kongresnem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


POTEK DRUGEGA NIZA


V prvem nizu so bili Slovenci v prav vseh prvinah igre boljši od nasprotnikov, tudi pri bloku, ki je bil sicer na tem turnirju močan srbski adut. Drugi del so bolje začeli Srbi, ki so prvič prešli v vodstvo po enojnem bloku Kovačevića na Gaspariniju, ko je bil enako uspešen še Lisinac ob prvem tempu Pajenka, je bila Srbija že tri minute spredaj (6:3). Ko je po še dveh zaporednih blokih vodila že z 9:5, je moral posredovati Giuliani s polminutnim odmorom. Sprva se ni obrestovalo, saj je nato blok dvakrat ujel še Izolana, obenem je as primazal Kovačević. Kar naenkrat so bili tekmeci udobnih sedem točk spredaj (12:5).

In veliko zalogo so držali tudi po asu Lisinaca za 14:7. Krizne minute Slovenije je za kratko z neubranljivim servisom prekinil Pajenk, nasprotnik pa je še naprej rešetal njen sprejem in oteževal napad z udarnim začetnim udarcem. Vinčič je le stežka učinkovito razigraval soigralce, zato je bil tudi srbski blok velikokrat na pravem mestu. Pri zaostanku z 10:17 je Giuliani drugič posegel po polminutnem odmoru, razen korektorske zamenjave – na parket je vskočil Tonček Štern – pa po drugih spremembah ni posegal. Ko je bilo že jasno, kako se bo končal niz, je iskrico upanja z asom prižgal Čebulj.

V končnici se je, da bi ostal ogret za nadaljevanje finala, v igro vrnil Gasparini. Ko po devetih točkah zaostanka (12:21) niso imeli več česa izgubiti, so se Giulianijevi izbranci vendarle nekoliko sprostili in ob začetnem udarcu Kozamernika nanizali tri zaporedne točke. Besni Kovač je skušal prekiniti nalet s polminutnim odmorom, ki se je takoj obrestoval – novo točko je z odbojkarskim penalom prispeval Lisinac. Srbom se je v tem nizu posrečilo domala vse, Slovenci pa so že razmišljali o tem, kako se pobrati. Niso bili namreč prvič v takšnem položaju … Drugo zaključno žogo za 25:16 je unovčil Atanasijević.

Slovenski odbojkarji so imeli bučno podporo tudi doma, denimo na Kongresnem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Slovenski odbojkarji so imeli bučno podporo tudi doma, denimo na Kongresnem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


POTEK TRETJEGA NIZA


Slovenci so že mnogokrat dokazali, da se znajo izvleči iz greznice, vendar pa začetek tretjega niza tega ni nakazoval. Potem ko je maratonsko točko z veliko izmenjavami zaključil kar organizator igre Jovović, so bili Srbi v hipu dve točki spredaj (2:0). Po servisu »Kozice« so se Slovenci še vrnili s tremi zaporednimi točkami, a jih je nasprotnik takoj zaustavil z udarnim servisom, as je primazal še Jovović. Ko je njegovi ekipi spet steklo, je Giuliani najprej poskusil s polminutno prekinitvijo, nato pa s še tretjo rešitvijo na korektorskem mestu: tokrat Gasparinija ni nadomestil Tonček Štern, temveč Alen Šket, ki se na tem turnirju ni naigral.

Ob servisu Lisinaca so tekmeci ušli že z 11:6, naše fante je skušal z asom v igro vrniti Pajenk, a ne za dolgo. Ko je Kovačević iz težkega položaja rešil težko žogo in jo uspešno (in tudi srečno) zaključil, so bili Kovačevi izbranci že pet točk spredaj (16:11), pa še niti niso pokazali vsega. Njihova prednost je kmalu zatem poskočila že na +7 (18:11), Giuliani je skušal obupano četo vendarle spet dvigniti s polminutnim odmorom. Ni bilo lahko, na nasprotni strani mreže je bila namreč izbrana vrsta, ki ji je uspevalo domala vse. Selektor je v končnici spočil kapetana Urnauta in ga nadomestil z Žigo Šternom. Četrto zaključno žogo za 25:18 je unovčil Uroš Kovačević.

Mitja Gasparini in soigralci so finale odlično odprli. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Mitja Gasparini in soigralci so finale odlično odprli. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


POTEK ČETRTEGA NIZA


Slovence je lahko bodrilo dejstvo, da so se v končnici tretjega niza vrnili v igro s tremi zaporednimi točkami ob začetnem udarcu Čebulja. In res: četrti del so začeli navdahnjeno in si hitro zagotovili dve točki naskoka (4:2), toda ne za dolgo, njihov sprejem je namreč razrahljal organizator igre Jovović in poskrbel, da se je tehtnica ponovno za kratko nagnila na srbsko stran (4:6). Kovačeva četa je še vodila s 7:5, a so se naši fantje vrnili v igro in ponovno poravnali izid. Toda Srbi so imeli odgovor za vse, tokrat v neubranljivem začetnem udarcu Lisinaca. Ko je nato še Gasparini prestopil v napadu, so bili tekmeci znova tri točke spredaj (10:7).

Toda neustrašni Slovenci pred številnimi navijači seveda niso položili orožja in so se še nekajkrat približali na zgolj točko zaostanka, nazadnje pri 11:12. Toda na drugi strani je k servisu stopil Podraščanin in poskrbel, da so bili Srbi v hipu pet točk spredaj (16:11). Čebulj je napad z druge linije končal v mreži, Lisinac je z blokom zaustavil penal Pajenka, Kovačević pa napad Tončka Šterna, ki je ponovno nadometil Gasparinija. Giuliani je skušal svoje izbrance še zadnjič dvigniti z dna z dvema polminutnima odmoroma, nazadnje pri 14:20. Obrestovalo se je z zamudo, po zaostanku s 15:23 so naši fantje nanizali tri zaporedne točke in prisilili Kovača, da je posegel po polminutnem odmoru. Še eno točko so Slovenci pridobili neposredno zaradi rdečega kartona tekmecev, na 20:23 pa znižali po napaki Atanasijevića v napadu. Na 24:20 je povišal kapetan Petrić in nato primazal še as za 25:20 in srbsko zlato!

Najučinkovitejši Srb je bil korektor Aleksandar Atanasijević. FOTO: Martin Bureau/AFP
Najučinkovitejši Srb je bil korektor Aleksandar Atanasijević. FOTO: Martin Bureau/AFP

Preberite še:

Komentarji: