Slovenska ekipa v izolaciji zaradi pozitivnega testa

Med slovenskimi atleti odkrili pozitiven test. Brez nastopa ostal Tilen Ovniček, medtem ko je Neja Filipič dobila dovoljenje in se uvrstila v finale troskoka.
Fotografija: Neja Filipič je pravočasno opravila test in je tekmovala v kvalifikacijah troskoka. FOTO: Valery Hache/Reuters
Odpri galerijo
Neja Filipič je pravočasno opravila test in je tekmovala v kvalifikacijah troskoka. FOTO: Valery Hache/Reuters

Z Atletske zveze Slovenije (AZS) so sporočili, da so organizatorji evropskega dvoranskega prvenstva na Poljskem izolirali slovensko ekipo zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus.

»Ekipa je bila v petek na testiranjih, rezultate, negativne, razen enega pozitivnega, pa smo dobili šele ob enih zjutraj. Kljub trudu potem osebja za drugo testiranje nismo dobili. Danes so ponovno testirali vse tiste, ki bi morali nastopiti v današnjem programu, na izide testov še čakamo. Ostale bodo prav tako testirali še enkrat,« je povedal direktor AZS Nejc Jeraša in dodal, da je bil  na petkovih testih pozitiven le fizioterapevt Khalid Nasif, ki pa je bil pred odhodom na prvenstvo že cepljen.

Zaradi zapletov v ekipi je brez današnjega nastopa ostal Tilen Ovniček v predteku na 60 metrov, Neja Filipič pa je pravočasno opravila test in je nastopila v kvalifikacijah troskoka. V njih je dosegla osebni rekord, skočila je 14,09 m in se s šestim izidom uvrstila v finale, ki bo v nedeljo. Zaradi slovenskega pozitivnega primera pa do zadnjega ni vedela, če bo lahko nastopila, saj je bila nekaj časa celotna reprezentanca v izolaciji. »Zelo sem zadovoljna po vsem dogajanju, že od jutra imam čustveni 'rolling'. Včeraj sem pripravila načrt, kako bo potekal moj današnji dan in ga poslala trenerju Srdjanu Djordjeviču. Napisala sem, da se bom zbudila ob 7.45. Tedaj me je trener tudi klical in me obvestil, da imamo pozitiven test v ekipi in moramo ostati v sobah in mogoče ne bom mogla nastopiti,« je prvi jutranji šok predstavila Filipičeva.
 

Brez zajtrka


»Mislila sem, da se bo to uredilo v eni uri. Pa so šele čez eno uro prišli organizatorji in popisali vse, kdaj smo bili testirani ter druge podatke. Mene in Tino Šutej, ki tudi tekmuje danes, so odpeljali potem na testiranje in sporočili, da zagotovo ne bom mogla tekmovati danes, ampak mogoče jutri neposredno v finalu. Naredili so oba testa, hitrega in PCR, pri prvem so izidi znani v kakšni uri, pri drugem pa traja kar malo več časa. Ob 11. uri pa so mi sporočili, da je bil test negativen in imam na voljo 20 minut do prijavnice za tekmovanje,« je stresno jutro strnila petindvajsetletna Žirovka, ki živi v Ljubljani.

Tino Šutej čaka finalni nastop v skoku s palico. FOTO: Peter Kastelic/AZS
Tino Šutej čaka finalni nastop v skoku s palico. FOTO: Peter Kastelic/AZS


V drugi seriji je prvič v karieri tudi v dvorani preskočila 14 m (14,09 m), v na prostem je že poletela 14,22 m.
»Ne glede na vse sem se trudila ohraniti mirno kri in se spraviti v tekmovalno razpoloženje ter se osredotočiti nazaj na tekmo. Slabo mi je bilo, ker nisem jedla zajtrka, ničesar pred tekmo, niso nas namreč spustili v jedilnico. To je bilo čustveno res zelo naporno jutro. A adrenalin, ki se mi je sproščal ves ta čas, sem nato prelila v dobre skoke.«
 

Slaba vest


Študentka fakultete za farmacijo je tudi pojasnila, kako je bil lahko pozitiven test fizioterapevta Khalida Nasifa, ki je bil pred odhodom na EP že cepljen. »Ne vemo, kateri sev je dobil, lahko je kateri, na katerega cepivo ne deluje. Ali pa je bil test lažno pozitiven in ga bo treba ponoviti. Toda vedeti je treba, da ima Khalid res magične roke, ta teden mi je že naravnal hrbet, ker sem imela v zadnjem času težave s hrbtenico, ker veliko sedimo na dolgih potovanjih na tekme in z njih v teh časih koronakrize. Upam, da se ne bo preveč sekiral zaradi tega, zjutraj je imel kar slabo vest, kot sem videla,« je še dodala Filipičeva.

Danes bosta tekmovala še Šutejeva v finalu skoka s palico (18.45) in Luka Janežič v finalu teka na 400 metrov (20.10).

Preberite še:

Komentarji: