Slovenske telovadke SP sklenile z 31. mestom

Ekipni nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi so slovenske telovadke končale tik za prvo trideseterico. 
Fotografija: Gimnastična reprezentanca pred odhodom na SP. Na fotografiji: Sašo Bertoncelj, Teja Belak, Tjaša Kysselef, Lucija Hribar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Gimnastična reprezentanca pred odhodom na SP. Na fotografiji: Sašo Bertoncelj, Teja Belak, Tjaša Kysselef, Lucija Hribar. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Slovenske telovadke so na svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Dohi osvojile 31. mesto med ekipami. S tem Teja Belak, Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar niso izpolnile glavnega cilja in uvrstitve med najboljših 24 reprezentanc, ki bodo imele pravico do ekipnega nastopa tudi na SP prihodnje leto v Stuttgartu.
  
Izbranke slovenskega selektorja Andreja Mavriča so zbrale 142,113 točke, od tega na preskoku 39,199, na dvovišinski bradlji 33,416, na gredi 34,466 in na parterju 35,032.

Med 42 ekipami je to zadoščalo za 31. mesto. Po končanih kvalifikacijah so na vrhu ostale Američanke (174,429 točke) pred Rusinjami (165,497) na drugem in Kitajkami (165,196) na tretjem mestu.

"Tekmovali smo dokaj dobro, saj v ekipni rezultat ni šla nobena vaja s padcem. Smo pa dobili zelo nizke ocene in na koncu pristali na 31. mestu, kar je sedem mest slabše, kot smo upali," je iz Dohe sporočil Mavrič.

Na posamičnih orodjih je najvišje končala Kysselefova. Za dva skoka na preskoku je prejela oceno 13,666, kar je bilo dovolj za 14. mesto. Teja Belak, letošnja finalistka evropskega prvenstva na tem orodju, je z oceno 13,299 končala na 16. mestu. S tem sta obe Slovenki izpolnili pričakovanja Mavriča.

"Teja in Tjaša sta izpolnili moje napovedi in končali na 14. in 16. mestu, kar je realna slika vrednosti njunega preskoka. Teja je sicer pri drugem skoku padla, ampak tudi to je pokazatelj trenutnega realnega stanja," se je na preskoka Kysselefove in Belakove ozrl Mavrič.
 

Precej zaostale za pričakovanji


Sestave se Slovenkam niso izšle povsem po načrtih, če bi se jim, bi končale kakšno mesto višje, a so za želenim 24. mestom zaostale za slabih pet točk. "Teja je padla en skok na preskoku, Lucija je skočila za 1,3 točke lažji skok, kot bi morala, na gredi je Lucija dvakrat padla, na parterju pa ni naredila ene akrobatike. To je posledica bolečin v rami, ki jih ima zadnja dva tedna," je še dodal slovenski selektor.

V posamičnem mnogoboju je pričakovano kvalifikacije na prvem mestu končala ameriška zvezdnica Simone Biles, za nastope na štirih orodjih je zbrala 60,965. Njena rojakinja Hurd Morgan je bila druga s 56,465. Kysselefova je med mnogobojkami končala na 93. mestu, Hribarjeva na 109.

Bilesova je sicer kar na treh orodjih - parterju, gredi in parterju - končala na prvem mestu, na bradlji je bila druga, na tem orodju jo je premagala Nina Derwael.

Že pred dnevi je SP v Dohi sklenil edini Slovenec v moški konkurenci Sašo Bertoncelj. Dobitnik srebra na letošnjem evropskem prvenstvu v Glasgowu je po napaki končal daleč od finala najboljše osmerice, bil je 37.
V Katarju se v ponedeljek začnejo finalni dnevi. Najprej se bodo za medalje pomerili telovadci na ekipni tekmi, v torek to čaka še telovadke. V sredo in četrtek je na vrsti posamični mnogoboj, v petek in soboto pa še finali po orodjih.

Komentarji: