Slovenski odbojkarji ob slovesu legende do zmage

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Mariboru s 3:1 premagala Egipt. Pred tekmo se je poslovil dolgoletni reprezentant Mitja Gasparini.
Fotografija: Mitja Gasparini je bil dolga leta nepogrešljiv član slovenske reprezentance. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Mitja Gasparini je bil dolga leta nepogrešljiv član slovenske reprezentance. Foto Uroš Hočevar

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom v Bolgariji danes v Mariboru premagala Egipt s 3:1 (-28, 20, 13, 18). Slovenci bodo v petek v Mariboru igrali še s Kamerunom. Slovenci so po koncu nastopov v ligi narodov dobili nekaj prostih dni, zdaj pa začenjajo sklepni del priprav na evropsko prvenstvo, ki bo v štirih državah potekalo konec avgusta in v začetku septembra.

Današnji tekmec na odbojkarskem spektaklu, kot so pri domači zvezi poimenovali dvojni spored v dvorani Tabor (popoldne so v ženski tekmi Slovenke izgubile z Azerbajdžanom z 2:3), je bil Egipt. A tekma je imela tudi precejšen simboličen pomen, saj je bila zadnja v karieri za izbrano vrsto za dolgoletnega člana Slovenije Mitjo Gasparinija.

Ta je danes 222. oblekel reprezentančni dres. V dolgi in uspešni karieri je zdaj 39-letni korektor osvojil srebrni kolajni na evropskih prvenstvih v letih 2015 in 2019, zlato (2015) in srebro (2011) v evropski ligi ter tretjo (2016) in drugo (2017) skupino svetovne lige.

Simbolična prekinitev v šesti minuti

Tekmo je začel, nato pa so jo prekinili pri šesti točki v prvem nizu, simbolično ob slovesu igralca s številko šest. V imenu igralcev se je z nagovorom na igrišču od dolgoletnega soigralca poslovil kapetan Tine Urnaut, z darilom pa predsednik zveze Metod Ropret.

Prvi niz so nato v razburljivi končnici dobili Egipčani. Ti so pred tem ubranili pet zaključnih žog, ko Slovenci nikakor niso znali priti do dveh točk prednosti v podaljšanem nizu, Egipt pa je nato že prvo priložnost spremenil v zmago s 30:28.

Nadaljevanje je bilo za Slovenijo boljše; v drugem nizu so bili afriški tekmeci blizu še do izida 17:15, po 23:19 pa so Slovenci gladko pripeljali niz do zmage. A je v tem nizu zaradi poškodbe moral z igrišča Dejan Vinčić, ki se je komajda vrnil v ekipo po operaciji komolca.

Rutinirano do zmage

Slovenci so stopnjevali ritem in v tretjem nizu tekmecem niso dovolili prav veliko priložnosti, hitro so si priigrali deset točk naskoka (19:9) in tudi zanesljivo zmagali.

Podobno je bilo nato v četrtem; Egipt je bil nazadnje blizu pri 17:16, a so potem domači pošteno stopili na plin in na hitro dosegli pet točk, po vodstvu 23:17 pa dvoboj rutinsko pripeljali do zmage.

Odbojkarji Slovenije bodo na EP v prvem delu igrali v Varni v Bolgariji. V predtekmovalni skupni bodo njihovi nasprotniki sogostitelji Bolgari, Hrvati, Finci, Španci in Ukrajinci, slednji bodo 30. avgusta prvi slovenski tekmec.

Komentarji: