Spočita Janja po tretji globus

Zaključek težavnostne sezone svetovnega pokala v športnem plezanju z dvema tekmama na Kitajskem.
Fotografija: Janja Garnbret je na obeh kitajskih prizoriščih že zmagala. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret je na obeh kitajskih prizoriščih že zmagala. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – V nasprotju s prejšnjimi sezonami težavnostnega svetovnega pokala v športnem plezanju, ki jih je praviloma zapečatil kranjski spektakel, čaka elitno karavano letos za zaključek še dvojni kitajski izziv. Ta konec tedna bo predzadnjo tekmo gostil Wujiang, finale pa teden dni pozneje Xiamen, na obeh postajah je Janja Garnbret v preteklosti že zmagala.

Azijska prizorišča imajo v svetovnem merilu vedno večjo težo. V letošnji balvanski sezoni se je elita trikrat ustavila na največji celini – v kitajskih Chongqingu in Taianu ter japonskem olimpijskem Tokiu. Janja je zaradi zrelostnega izpita ta del tekmovalnega leta načrtno izpustila in na ta račun ostala brez možnosti za balvanski globus, je pa zato toliko resnejša kandidatka v težavnosti, ki je bila prejšnja leta njena z naskokom paradna disciplina, letos pa je bila celo rahlo uspešnejša v balvanih in postala svetovna prvakinja. Od zadnje težavnostne preizkušnje so minili že trije tedni, po drugem mestu v Kranju je imela čudežna Korošica dovolj časa, da je po peklenskem septembru spet nekoliko globlje zajela sapo in se pripravila na veliki finale, na ta račun je tudi izpustila tekmo DP v Škofji Loki. Najprej jo čaka izziv v Wujiangu, kjer si je z izjemnim plezanjem in štirimi osvojenimi vrhovi konkurenco pokorila lani, takoj zatem še v Xiamenu, kjer je bila najprepričljivejša leto prej.


Rada ima Kitajsko


»Kitajska je tudi v našem športu posebna država s specifičnimi prizorišči, toda meni je zelo všeč, rada plezam tam. Seveda bi rada ponovila skupno zmago v končni razvrstitvi sezone, a enako veliko mi bo pomenilo, če bom uživala v steni in dala vse od sebe. Kar pa zadeva razplet tekmovalnega leta – bo, kar bo. Vso sezono že tekmujem konstantno in nizam prva in druga mesta, kar se mi v današnji konkurenci zdi kar težko verjetno, saj ne moreš biti ves čas povsem v vrhu. Že zdaj pa lahko rečem, da je letošnja sezona zame sanjska, v njej sem se bolj posvetila balvanom, želela sem postati svetovna prvakinja in izšlo se mi je,« poudarja Garnbretova, ki je na odlični poti, da po svoji tretji polni sezoni v članskem svetovnem pokalu v vitrino pospravi še tretji globus. Pred prvo izzivalko, Avstrijko Jessico Pilz, ima namreč zelo udobnih 65 točk naskoka, tretjeuvrščena Korejka Ja-in Kim pa zaostaja že ogromnih (in nenadomestljivih) 230 točk.

Dobro izhodišče pred finišem sezone ima tudi Janjin srčni izbranec Domen Škofic, ki v težavnostni skupni razvrstitvi zaseda tretje mesto, toda s precejšnjim zaostankom za vodilnim Avstrijcem Jakobom Schubertom in zmagovalcem Kranja, Italijanom Stefanom Ghisolfijem. V Wujiangu je lani zasedel četrto mesto, leta 2015 je bil celo drugi, zgolj za karizmatičnim Čehom Adamom Ondro. Ker je na SP v Innsbrucku pristal malce pod odrom (na 5. mestu), pred domačimi navijači v Zlatem polju pa mu je spodletelo že v polfinalu, je ostro nabrušen, da se že ta konec tedna tretjič v sezoni povzpne na stopničke.

Preberite še:

Komentarji: