​​Bogdan Gabrovec: Vladni predlogi v prvem paketu megazakona so pravi

Vodstvo OKS pohvalilo prve načrtovane ukrepe slovenske vlade.
Fotografija: Olimpijski komite je zadovoljen s predlaganimi ukrepi vlade, ki jo vodi Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Olimpijski komite je zadovoljen s predlaganimi ukrepi vlade, ki jo vodi Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je opozoril, da so športne organizacije v Sloveniji zaradi izbruha pandemije covida-19 zabeležile izpad prihodkov v višini 25,5 milijona evrov. OKS sicer podpira »megazakon« o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19, saj vključuje ukrepe tudi za športne organizacije. Pri OKS so izrazili zadovoljstvo, da predlog zakona vključuje športne organizacije, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedale svoje dejavnosti in dogodke, zaprle vrata in tako utrpele finančne posledice, ki ogrožajo tudi njihovo prihodnje delovanje.

»Pričakujemo, da bodo predstavljenim ukrepom 'megazakona' sledili ukrepi za normalizacijo delovanja športa po koncu epidemije, ker se bodo posledice epidemije v športu občutile tako kot v gospodarstvu,« menijo pri OKS, kjer so v zadnjih dneh pri svojih članicah opravili poizvedbo o razmerah na terenu in posledicah epidemije koronavirusa.


Športne organizacije imajo 25,5 milijona evrov izpada prihodkov


»Od več kot 2000 registriranih športnih organizacij smo dobili odzive 606, od tega 35 športnih zvez ter 571 športnih društev, in zabeležili, da je ogroženih 800 redno zaposlenih in več kot štiri tisoč stalnih zunanjih sodelavcev, pretežno samozaposlenih, ki skrbijo za delovanje športnih aktivnosti. Iz tega so izvzeti vsi zaposleni športniki in trenerji v javni upravi na ministrstvih ter trenerji, zaposleni v nacionalnih panožnih športnih šolah,« so sporočili iz OKS in dodali, da so zgolj med organizacijami, ki so sodelovale v anketi, zabeležili izpad prihodkov v višini 25,5 milijona evrov.

Bogdan Gabrovec izpostavlja veliko škodo, ki jo bodo utrpeli športne organizacije in društva. FOTO: Jože Suhadolnik
Bogdan Gabrovec izpostavlja veliko škodo, ki jo bodo utrpeli športne organizacije in društva. FOTO: Jože Suhadolnik


Pri OKS so veseli, da je ministrski zbor pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše prepoznal pomembno vlogo slovenskega športa in športnih organizacij, s čimer je po njihovem mnenju preprečil črn scenarij za pojavne oblike športne gibalne dejavnosti s ciljem ohranjanja zdravja, dobrega počutja in vitalnosti, druženja in zabave, kot tudi za tekmovanja in programe priprav in tekmovanj vrhunskih športnikov, usmerjenih v doseganje vrhunskih športnih dosežkov na mednarodni ravni.

»Predlogi v prvem paketu 'megazakona' so pravi in vlada si zasluži pohvalo. Pomenijo dobro osnovo za nadgradnjo v drugem paketu. Prepričan sem, da se šport v najširšem pomenu besede brez pomoči države ne bo pobral,« je v prvem odzivu na predlog zakona dejal predsednik OKS, Bogdan Gabrovec.

Preberite še:

Komentarji: