Športu zelena luč Inšituta za javno zdravje

Na današnji večerni seji vlade tudi o vrnitvi športnikov k tekmam in treningu.
Fotografija: Tako kot nordijski športniki so tudi rekreativci v Planici morali sredi marca predčasno končati sezono. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Tako kot nordijski športniki so tudi rekreativci v Planici morali sredi marca predčasno končati sezono. FOTO: Blaž Samec/Delo

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so prejeli podrobnejše smernice za ukrepe ob ponovnem zagonu treningov in tekmovanj, ki jih je odobril Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). »Vlada naj bi ukrepe obravnavala na današnji večerni seji,« je za STA dejal Marjan Dolinšek, državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade. Podrobnejše smernice za varnostne ukrepe pri izvajanju športnih dejavnosti med pandemijo novega koronavirusa so sicer ključne za dokončni zagon treningov in tekmovanj več kot 60.000 registriranih športnikov v državi.


Navodila še niso povsem konkretna


Podlaga za sproščanje ukrepov bodo tudi rezultati zadnjega tedna nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in okuženosti prebivalstva s koronavirusom. Raziskava sicer še ni končana, s prvimi analitičnimi ocenami se bo vlada prav tako seznanila danes, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Kot je dodal na današnji novinarski konferenci, si ministrica Simona Kustec želi, da bi bili dogovori o posamičnih športnih panogah doseženi čim prej. Pogovarjajo se tudi o ekipnih športih in o tem, kakšna naj bo med akterji medsebojna razdalja. Po Kacinovih besedah se tudi v drugih državah že govori o morebitnih datumih, ko naj bi se nadaljevala ligaška tekmovanja.

Pred Simono Kustec, ministrico za izobraževanje, znanost in šport, je danes pomembna večerna seja vlade. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Pred Simono Kustec, ministrico za izobraževanje, znanost in šport, je danes pomembna večerna seja vlade. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Navodila in priporočila so namenjena vsem registriranim športnikom, udeležencem organizirane vadbe, in opredeljujejo postopke pred, med in po treningih. V drugem delu pa so posebej opredeljeni še pogoji za kolektivne in individualne panoge, plavanje ter posebna določila za upravljavce in uporabnike športnih objektov. Podrobnejše ukrepe za ponovne treninge in tekmovanja so na direktoratu za šport MIZŠ usklajevali z ministrstvom za zdravje in NIJZ med prvomajskimi prazniki in v ponedeljek. Osnutke omilitve ukrepov so pred tem na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pripravile slovenske panožne zveze.


Športniki in trenerji bodo morali ohranjati predpisano medsebojno razdaljo


Na MIZŠ so pripravili dva sklopa načrtov za sproščanje športa, ustavljenega od sredine marca zaradi pandemije koronavirusa, tako treningov kot tekmovanj. Ministrstvo predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, ki jih navaja 32. člen zakona o športu, teh je okrog 60.000, ter na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, kot so šole.

Pri izvajanju vadbe bodo morali športniki in trenerji ter drugi, ki sodelujejo pri vadbi, ohranjati predpisano medsebojno razdaljo. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih ekipnih panog. Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to, denimo, pri judu, je navedel Dolinšek. Športniki bodo morali izpolnjevati vsa navodila pristojnih zdravstvenih institucij za preprečevanje okužb, za nadzor bodo morale nacionalne panožne zveze imenovati odgovorne osebe in podatke posedovati MIZŠ.

Pri uvedbi tekmovanj bo šlo prav tako za postopno ponovno uvedbo in ta čas datumsko še ni opredeljen. Najprej jih bo mogoče pripraviti v individualnih panogah, ki imajo veljavne tekmovalne sisteme in jih je potrdil OKS, ter ob upoštevanju zdravstvene in epidemiološke stroke. Gledalcev v prvi fazi zagotovo ne bo, prav tako bo omejeno skupno število navzočih športnikov v tekmovalnem prostoru.

Preberite še:

Komentarji: