Stožiška trdnjava kot odbojkarska očetnjava

Slovenska izbrana vrsta na evropskem prvenstvu v Stožicah po pokoritvi Belorusije drevi v boj z žilavimi Finci, jutri proti čustvenim Turkom
Fotografija: Mitja Gasparini je odlično igral proti beloruskim odbojkarjem. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Mitja Gasparini je odlično igral proti beloruskim odbojkarjem. FOTO: Tomi Lombar

Začetek dober, vse dobro! No, pot za slovensko odbojkarsko reprezentanco na evropskem prvenstvu v stožiški trdnjavi je še dolga, a naskok na najvišji dosežek je z briljantno zmago proti Belorusiji dobil potrditev in krila. Fantom Alberta Giulianija pa so z zanosnimi perutmi pomagali tudi navijači.

Prestolnična skupina C je tako dobila pravšnjo zanesenost gostiteljev, da bodo odbojkarski spektakel z močno roko pisali tudi Slovenci. Le da bo zdravje zdržalo, uvodni obračun je moral zaradi bolečega ramena izpustiti Tonček Štern, v prvem nizu pa je nekaj strahu povzročila tudi težava Klemna Čebulja. Zagrabilo ga je v hrbtu, zato ga je do konca uvodnega niza ležečega za domačo klopjo fizioterapevt Haris Babić z masažo poskušal pripraviti za nadaljevanje igralnega boja.

»Taktično smo odigrali zelo dobro tekmo, glave so bile na pravem mestu. Na tekmeca smo se dobro pripravili, od prve točke smo bili agresivni. Izkoristili smo naš dober 'float' servis, z njim v vsakem nizu naredili razliko, tekmo pa brez težav pripeljali do konca. Jan Kozamernik je bil odličen pri začetnem udarcu, prav tako smo bili odlični v obrambi. Tekmecu nismo dovolili njegove igre, a verjemite mi, da ni slab in bo še marsikateri ekipi v skupini trn v peti in ji delal preglavice,« je ocenil kapetan Tine Urnaut.

 

Gledalcem vrnili uslugo


»Gledalci so nam pomagali, da smo odigrali tekmo, kot smo si lahko le želeli, sami pa smo jim z igro vrnili uslugo. A zdaj smo misli že preusmerili na naslednjo tekmo s Finsko. Že tokrat je bilo veliko navijačev, upam, da jih bo iz tekme v tekmo še več,« so bile želje srednjega blokerja Alena Pajenka. V dvoboju z Belorusijo se je sicer v Stožicah zbralo, po uradni statistiki, 4435 gledalcev oziroma navijačev.

»Tekmece smo poznali, vedeli smo, da imajo težave s 'float' servisom, kar smo izkoristili,« je dodal Pajenkov kolega v bloku Jan Kozamernik. Podajalec Gregor Ropret pa je udaril besedno piko na i: »Težko bi si želeli kaj boljšega. Še so stvari, ki jih lahko izboljšamo, a smo hitro razbili začetno živčnost, morebiti tremo. Šlo je namreč za prvo tekmo na domačem prvenstvu, kar je vedno neprijetno, a resnično smo prikazali dobro predstavo. Belorusi z izjemo začetka prvega niza niti enkrat niso bili v položaju, da bi ogrozili našo zmago. Zdaj moramo tako le nadaljevati.«

Slovenski selektor Alberto Giuliani je lahko nadvse zadovoljen z začetkom svojih varovancev na evropskem prvenstvu. FOTO: Tomi Lombar
Slovenski selektor Alberto Giuliani je lahko nadvse zadovoljen z začetkom svojih varovancev na evropskem prvenstvu. FOTO: Tomi Lombar

 

Slovensko-finsko vzdušje


Tako torej, Slovenija se bo drevi ob 20.30 na EP v Stožicah pomerila s Finsko, jutri ob isti uri pa še s Turčijo. Slovenci so na evropskih prvenstvih z ekipo Suomi dvakrat izgubili (2011, 2013), Turke pa premagali leta 2011. »Imeli smo težko poletje, trudili smo se, a niso nam uspeli pravi rezultati. Ekipa je iskala pravšnjo samozavest, zato je uvodna zmaga proti Severni Makedoniji za nas polna zadovoljstva in krepitve samozavesti. Slovenija je za raven nad nami, veliko stvari v igri bomo morali izboljšati.

V uvodnem dvoboju smo dobro igrali v obrambi, a moramo še dvigniti igralno raven za dvoboj s Slovenijo. Bo pa tekma zaradi številnih slovenskih in finskih navijačev gotovo minila v čudovitem vzdušju,« nam je z izjavo postregel finski selektor Joel Banks.

»Slovenska reprezentanca je močna, z njenimi člani sem velikokrat igral v klubski konkurenci, poznam večino fantov. Moramo se držati našega igralnega načrta, se bojevati, potem imamo možnosti,« pa je navrgel finski korektor Urpo Sivula.

 

Vrnitev vojakov


Fantje Alberta Giulianija so turško vrsto s 3:1 ugnali tudi v skupinskem delu julijskih kvalifikacij za uvrstitev v ligo narodov. »Slovensko reprezentanco seveda poznamo. Nekateri njeni odbojkarji so igrali v turški ligi, vemo, da so to zelo dobri igralci,« je selektor Turčije Nedim Özbey ocenil gostitelje, a sam tudi ve, da ima za razliko od izločilnih bojev za ligo narodov na voljo štiri igralce, ki zaradi vojaških obveznosti takrat v Ljubljani niso igrali.

Komentarji: