Janja Garnbret prihodnje leto prvič za točke svetovnega pokala v Kopru

Kot so danes potrdili na Mednarodni zvezi za športno plezanje, bo gostil tekmo v disciplini težavnost 2. in 3. septembra 2022.
Fotografija: Janja Garnbret bo lahko tudi prihpdnje leto navduševala domače navijače. FOTO: Johann Groder/AFP
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo lahko tudi prihpdnje leto navduševala domače navijače. FOTO: Johann Groder/AFP

Svetovni pokal v športnem plezanju se bo prihodnje leto prvič ustavil v Kopru. Kot so danes potrdili na Mednarodni zvezi za športno plezanje s sedežem v Torinu, bo gostil tekmo v disciplini težavnost 2. in 3. septembra 2022.

Peto največje mesto v Sloveniji bo od 2. do 3. septembra prvič prvič prizorišče preizkušnje za svetovni pokal pod okriljem federacije IFSC, s čimer se podaljšuje dolgoletna tradicija, po kateri je mesto Kranj med letoma 1996 in 2021 pripravilo 25 tekmovanj svetovnega pokala.

Kranj ne ustreza več merilom

Stara dvorana v Kranju namreč ne ustreza več merilom za tekmovanja najvišje ravni. Svetovni pokal se je zadnjič ustavil na Gorenjskem septembra, ko je Janja Garnbret po olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je postala prva olimpijskega prvakinja v tem športu, zmagala še pred domačo publiko ter osvojila tudi naslov skupne zmagovalke pokala v težavnostnem plezanju, četrtega v karieri. Kranjska zmaga je bila njena že 31. v svetovnem pokalu, 18. v težavnosti.

Na sporedu svetovnega pokala bo 13 tekmovalnih postaj v desetih državah na treh celinah. Vrhunec sezone bo evropsko prvenstvo v hitrosti, balvanih in težavnosti avgusta v Münchnu. Prvenstvo stare celine na Bavarskem bo prineslo tudi tekmovalno novost, prvič bo zaživela nova kombinirana disciplina balvani in težavnost v formatu, ki bo tudi na poletnih olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Na OI v Tokiu 2020 je olimpijska premiera športnega plezanja vsebovala mnogoboj hitrosti, balvanov in težavnosti, ki pa ni več del olimpijskega sporeda.

Komentarji: