Tiršek in Smrekarjeva športnika leta med invalidi

Na Brdu pri Kranju nagradili najboljše v slovenskem parašportu v paralimpijskem letu 2021.
Fotografija: Franček Gorazd Tiršek in Manca Smrekar. FOTO: Sportida
Odpri galerijo
Franček Gorazd Tiršek in Manca Smrekar. FOTO: Sportida

Krovna zveza za šport invalidov - Paralimpijski komite Slovenije je na slavnostni prireditvi na Brdu pri Kranju podelila nagrade za najboljše športnike v letu 2021. Med posamezniki sta priznanji dobila plezalka Manca Smrekar in strelec Franček Gorazd Tiršek, med ekipami pa športni ribiči.

Tiršek, ki je bil športnik leta tudi ob zadnji podelitvi pred dvema letoma (lani zaradi koronske krize nagrad niso podelili ), si je tokratno priznanje zaslužil z nastopi na paralimpijskih igrah v Tokiu, kjer je osvojil dve kolajni. Za Tirška je to že šesto priznanje za športnika leta med posamezniki.

»Priznanja so plačilo za vse delo, ki ga športnik vlaga, za odrekanja, za trud, za ekipo. Kot sem že večkrat omenil, če dobiš priznanje med najboljšimi, je to poseben občutek in spoštljiv trenutek. Ta korona je resnično postavila svet na glavo, tudi šport. Vsi vemo, kako težke razmere so bile. Treba je bilo iskati možnosti za trening, ostati zbran in se zelo spoštljivo obnašati do te bolezni, ker lahko športniku hitro ustavi treninge in tekmovanja. Vse to so težki trenutki in upam, da se razmere resnično umirijo ter da se bomo z mirno glavo usmerili v velika tekmovanja,« je o novem priznanju v zbirki dejal Tiršek.

Ni pričakovala, da bo tako hitro prišla tako daleč

Smrekarjeva pa je nagrado dobila prvič, zaslužila si jo je s četrtim mestom na lanskem svetovnem prvenstvu v paraplezanju v Moskvi.

»Tole priznanje me je pripravilo na to, da moram biti letos še bolj motivirana za doseganje medalj in naslovov za naprej. V bistvu sem bila zelo presenečena, ker sem se šele lani pridružila paraplezanju. Nisem pričakovala, da bom prišla tako daleč, sploh pa ne do 4. mesta na SP. Sredi sezone pa sem se začela še bolj pripravljati, ko je začel delovati adrenalin tekem. Letos pa grem z istim zagonom naprej, pripravljam se že na naslednje tekme,« pa je o nagradi povedala Smrekarjeva in izrazila upanja, da bi nekoč lahko nastopila tudi na paralimpijskih igrah.

V ekipni konkurenci so priznanje dobili člani ekipe športnega ribolova, v kateri so bili Rudolf Centrih, Franc Štefanič, Željko Mavrič, Marko Pešec in Tomaž Vanič, ki so lani na SP v športnem ribolovu v Radečah osvojili srebrno odličje, poleg tega pa je Centrih dobil bron v posamični konkurenci.

Potem ko za leto 2020 nagrad niso podelili, saj pravzaprav zaradi koronske krize niti ni bilo prav veliko dogodkov, se je podelitev letos vrnila, z njo pa tudi prireditev. Slavnostno dogajanje so ob 60-letnici delovanja krovne zveze za šport invalidov izvedli v kongresnem centru Brdu, udeležili pa so se je tudi številni gostje, med drugim veleposlanika Japonske in Kitajske Hiromiči Macušima in Wang Shunqing, slovenski olimpionik Miroslav Cerar in predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Poleg glavnih priznanj večera, ki so predstavljale nagrade za najbolj izstopajoče dosežke oziroma za tiste na največjih tekmovanjih, so podelili še številna druga. Po tradiciji namreč zveza svoje športnike nagradi z bronastimi, srebrnimi in zlatimi znaki za uspešne nastope na evropskih in svetovnih prvenstvih ter paralimpijskih igrah.

V letih izzivov ostali v svetovnem vrhu

Bronaste znake so za leto 2021 prejeli slepi in slabovidni kegljači in njihovi podajalci in trenerji Marjan Žalar, Mitja Osolnik, Sašo Kajtna, Jože Lampe, Slavko Muhič, Miro Rus, Igor Žagar, Tomaž Furlan, Karmen Vogrič, Jelka Orban, Marija Fras, Marko Prosenc in Nina Kramar. Pa tudi karateistka Diandra Bekčić in trenerka Jasmina Hodžić, igralca biljarda na vozičkih Matej Brajkovič in David Slaček ter trener Mitja Gradišnik. Bronasti znak pa sta dobila tudi gluhi tenisač Marino Kegl in trener Darko Kegl.

Srebrne znake so letos dobili športni ribiči Centrih, Štefanič, Mavrič, Pešec, Vanič in njihov trener Smole. Zlati so namenjeni paralimpijcem, za leto 2021 in nastope v Tokiu pa so jih dobili strelec Tiršek in trenerki Polonca Sladič in Sonja Benčina. Letošnja prireditev pa je bila tudi v znamenju slovesa nekaterih izkušenih in dolga leta nepogrešljivih članov paralimpijskih ekip. V prihodnje bo oslabljena predvsem strelska vrsta, saj so se za konec športne poti, za kar so tudi dobili priznanja, odločili Veselka Pevec, zlata paralimpijka iz Ria 2016, pa veteran Franc Pinter, udeleženec osmih iger, ter Damjan Pavlin. Za konec aktivne kariere pa sta se odločila tudi plavalec Darko Đurić in maratonec Sandi Novak, pa tudi Matjaž Bartol, tekmovalec v dvoranskem balinanju.

»Začetki so bili negotovi, nismo vedeli, kako bomo lahko preživeli pandemijo. Prilagodili smo se, lahko rečem, da smo leto 2021 izpeljali uspešno, se dokazovali s športnimi dosežki, ki so rezultat preteklega dela. A lahko ugotovimo tudi, da smo ostali v samem svetovnem vrhu, kar dokazuje tudi športnik leta z dvema odličjema. Je pa dejstvo, da je bilo potrebno vložiti veliko več dela, iznajdljivosti in delavnosti. Lahko smo veseli, da imamo v svoji sredini še vedno zelo uspešne športnike,« pa je črto pod leto 2021 potegnil predsednik krovne zveze Damijan Lazar.

Preberite še:

Komentarji: