Tokio očaral svetovno prvakinjo, toda raje bi okusila kaj bolj divjega

Slovenski kajakaši spoznavajo razmere, ki jih bodo prihodnje leto pričakale na OI, Savšek začel najbolje.
Fotografija: Luka Božič (levo) in Benjamin Savšek na zmagovalnem odru, v ozadju zabaviščni park v Tokiu. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Luka Božič (levo) in Benjamin Savšek na zmagovalnem odru, v ozadju zabaviščni park v Tokiu. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Olimpijska sezona se je za slovenske slalomiste na divjih vodah začela že konec septembra na svetovnem prvenstvu, na katerem je Eva Terčelj osvojila zlato kolajno, Luka Božič pa bronasto. V Seu d'Urgellu so namreč priveslali reprezentanci kvote za nastop na OI med kajakaši, kanuisti in kajakašicami, pod vprašajem so ostale le kanuistke. Te dni pa v Tokiu spoznavajo progo, na kateri se bodo prihodnje leto potegovali za olimpijska odličja.

Kajakaški center Kasai z 200 metrov dolgim slalomiščem so odprli 6. julija letos in mnoge spominja na progo v Riu de Janeiru, na kateri je Peter Kauzer osvojil srebrno olimpijsko kolajno. »Razumljivo, saj so jo zasnovali isti projektanti, ki so pripravili objekt v Braziliji. Tokijska različica leži na vrhunski lokaciji, je del parka, v katerem je tudi akvarij, nedaleč je tokijski Disneyland, prometne povezave pa so zelo dobre,« je pojasnil direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc, ki je Japonsko obiskal že marca.

Peterica tekmovalcev, kajakaša Kauzer in Niko Testen, kanuista Božič in Benjamin Savšek ter kajakašica Terčeljeva, je začela spoznavati olimpijsko prizorišče ob začetku prejšnjega tedna. Po nekaj dneh vadbe so se udeležili mednarodnega slaloma za pokal NHK, na katerem so se nastopajoči potegovali za mesta na uradni predolimpijski preizkušnji, ki bo ta konec tedna. Pri kanuistih je bil prvi Savšek pred Božičem, a ker bo na testnem tekmovanju vsaka država imela pravico le do enega tekmovalca v vsaki disciplini, bo lahko na njem štartal le zmagovalec. Terčeljeva je zasedla 8. mesto, Testen je bil 13., Kauzer pa je veslal v slogu celotne sezone. V polfinalu je bil dovolj hiter za uvrstitev v finale, a si je še enkrat prislužil pribitek 50 sekund in pristal je na 23. mestu.

»Škoda že pete ali šeste letošnje tekme s kazensko petdesetico. Ta sezona je res za pozabo, zdaj se moram začeti osredotočati na prihodnje leto, ko nas čakajo interne tekme za pot na OI, med katerimi bo tudi evropsko prvenstvo v Londonu,« je bil razočaran Hrastničan, ki želi četrtič nastopiti pod olimpijskimi krogi, čeprav je zaradi spodrsljaja na SP v slabšem položaju kot Testen.

»Tokijska proga je po moji oceni še manj tehnično zahtevna, kot je v Riu, zgornji del je še najtrši oreh. Zanimivi so močni protitoki, ki ti močno zagrabijo čoln, bodo pa morali prireditelji marsikaj postoriti na sredini proge, saj je na strugi preveč podvodnih ovir, zaradi katerih ni konstantnega toka. Če nisi pripravljen, te hitro vrže iz ravnotežja, » je ocenil Kauzer, ki je prvič na Japonskem in hitro se mu je prikupila.

Eva Terčelj med veslanjem na novi olimpijski progi. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Eva Terčelj med veslanjem na novi olimpijski progi. FOTO: Nina Jelenc/KZS

 

Vendarle pozitivna ocena


Letošnji evropski prvak Benjamin Savšek, ki je OI okusil v Londonu 2012 in Riu 2016, se strinja, da brzice v Tokiu niso pretirano divje. »Seveda pa lahko organizatorji marsikaj otežijo z zapleteno postavitvijo vratic. Tudi mene proga spominja na Rio, kar mi ne ustreza najbolj, ampak z njo se moramo sprijazniti. Vsako slalomišče ima svoje značilnosti, ki jih moramo proučiti. Zato sem prišel na Japonsko in na prvi tekmi mi je šlo dobro od rok. Upam da bo podobno na glavni predolimpijski tekmi in predvsem prihodnje leto, ko se bomo slovenski kanuisti potegovali za eno vozovnico za OI.«

Eva Terčelj medtem doživlja Tokio z ženskimi očmi, a tudi kot diplomirana arhitektka: »Na prvi tekmi po zlatem SP sem se počutila utrujeno, svoje so storili dolga pot, časovna razlika in privajanje na nove razmere. Zmanjkalo mi je energije in zbranosti, toda naš glavni cilj je spoznavanje okoliščin. Z vsakimi OI so proge očitno za malenkost lažje, toda tukajšnja bo ob nekaterih potrebnih spremembah zelo zanimiva. Podelila bi ji pozitivno oceno, čeprav mi je London vendarle bolj pri srcu, saj je zares divji. Ker je glavni del sezone že za nami, sem izkoristila priložnost in si ogledala kar nekaj znamenitosti. Japonska te očara na vsakem koraku, saj je zelo drugačna od Evrope.«

Komentarji: