Tomaž Jontes je novi generalni sekretar OKS

Na predlog predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Franja Bobinca je novi generalni sekretar postal Tomaž Jontes, ki je nasledil Blaža Perka.
Fotografija: Novi generalni sekretar OKS Tomaž Jontes. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Novi generalni sekretar OKS Tomaž Jontes. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Tomaž Jontes je postal novi generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije. Na predlog predsednika OKS Franje Bobinca ga je z aklamacijo danes potrdil izvršni odbor slovenskega olimpijskega gibanja pred skupščino OKS v Celju. Ekonomist Jontes je zamenjal dosedanjega generalnega sekretarja Blaža Perka, ki ostaja zaposlen v OKS.

Jontes, ki je postal četrti generalni sekretar v zgodovini OKS, je dolga leta delal v vodstvu marketinga Telekoma, bil je tudi podpredsednik uprave te družbe, v OKS pa je več let vodil marketinško komisijo. Po lanskih predsedniških volitvah v OKS je zaposlen v slovenski krovni športni organizaciji in je bil odgovoren za projekt olimpijskih iger v Parizu prihodnje leto.

IO OKS je v začetku maja določil postopke in izborno komisijo za imenovanje generalnega sekretarja. Komisijo je vodila Maja Zalaznik, v njej je bil tudi prvi generalni sekretar OKS v zgodovini Tone Jagodic. Do roka, 15. junija, je prispelo 15 kandidatur. S sedmerico je nato komisija do 15. julija opravil razgovore, štiri pa je nato predlagala predsedniku Bobincu.

Izziva finance in priprava na OI

Franjo Bobinac je izbral svojega prvega operativca. Foto Leon Vidic/Delo
Franjo Bobinac je izbral svojega prvega operativca. Foto Leon Vidic/Delo

»Na intervjujih nisem bil prisoten, sem pa jih potem z veseljem poslušal. Veliko delo je pri izboru opravil tudi Tone Jagodic. Pri izboru je bilo pomembno, da je kandidat s številnimi znanji, ki prihaja iz športa ali je z njim tesno povezan. Pri mojem predlogu je pomembno vlogo igral tudi svet, v katerem ta čas živimo, tako v mednarodnem kot slovenskem prostoru. Izzivov je veliko, predvsem pri financah in pripravah na OI. Ključno je bilo tudi, da se bo ta oseba dobro 'vklopila' v sedanjo ekipo OKS, zato je kdo izmed 'zunanjih' tudi odpadel,« je uvodoma izbor pojasnil Bobinac.

»Bilo je zelo veliko dobrih predlogov, posebej to velja za na koncu predlagano četverico. Na mestu generalnega sekretarja je zelo pomembno usklajevanje raznolikih interesov tako znotraj vodstva OKS kot tudi športa nasploh. Sam ocenjujem, da je izbor Tomaža Jontesa pomemben v luči nadaljnjega uspešnega razvoja slovenskega športa,« je pojasnil Jagodic. Podporo Jontesu so v razpravi pred odločanjem dali tudi ostali člani IO OKS.

Blaž Perko je bil generalni sekretar od konca avgusta 2017, sicer pa je na OKS od leta 2004. Na mestu generalnega sekretarja je nasledil Edvarda Kolarja, ki je bil kot drugi generalni sekretar v zgodovini OKS imenovan februarja 2015. Pred tem je 23 let na tem mestu deloval Jagodic.

Preberite še:

Komentarji: