Trikrat zlata Janja: »Če hočeš nekaj doseči, moraš uživati«

Pred ljubljansko Mestno hišo se je reprezentanca v športnem plezanju srečala z navijači. Župan Janković je obljubil nov plezalni center v Ljubljani.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Janja Garnbret je zadnja dva tedna svoje privržence razveseljevala na daljavo, na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju na Japonskem je dosegla, kar ni šeuspelo  nobeni plezalki ali plezalcu pred njo. Osvojila je tri zlate kolajne, na balvanih, v težavnosti in kombinaciji, v kateri bo prihodnje leto lovila naslov olimpijske prvakinje.

Slovenska reprezentanca se je domov vrnila s štirimi odličji, eno olimpijsko normo in vrsto drugih vrhunskih rezultatov. Skupna bera treh zlatih in srebrne medalje Mie Krampl jo je postavila na mesto najuspešnejše reprezentance na letošnjem SP.



Reprezentanca je vtise z zgodovinskega svetovnega prvenstva pred ljubljansko Mestno hišo delila s svojimi navijači. Srečanje so odprli vzkliki »Slovenija pleza!«, »Slovenija pleza!« in kak japonski haiku, sponzorske nagrade in mnogo cvetja, ki je pristalo v rokah svetovne prvakinje in podprvakinje.



Janja Garnbret je sprva duhovito spomnila, da ob koncu sezone vselej ponavlja, da je bila ta tako dobra, da se ne more več ponoviti. Pa se najboljša sezona ponovi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Janja Garnbret je sprva duhovito spomnila, da ob koncu sezone vselej ponavlja, da je bila ta tako dobra, da se ne more več ponoviti. Pa se najboljša sezona ponovi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Prisotni so lahko slišali navdušene besede predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca, predsednika Planinske zveze Slovenije Jožeta Rovana in načelnika komisije za športno plezanje Aleša Pirca. In domačina, župana Zorana Jankovića, ki se je pridružil čestitkam in, da, napovedal čisto nov, pravi, visok plezalni center v Ljubljani.

Janja Garnbret je na vprašanje, kako so jo imenovali Japonci in novinarji, omenila, da je bila kot Janja kdaj Zanza ali Džandža, sicer pa je doslej videla le del Tokia. Lokala, kjer bi morebiti čez leto lahko proslavila olimpijsko medaljo, še, denimo, nima izbranega. Mia Krempl pa je na vprašanje, ali so po uspehu kaj udarila čustva, odgovorila, da do tistega trenutka ne. »Zdaj, ko vidim toliko ljudi pred sabo, pa so prisotna,« je iskreno dodala.

Ekipo je sicer že popoldan sprejel minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, sledila je tiskovna konferenca z ekipo, Janjo, selektorjem, trenerjema in drugimi tekmovalkami ter tekmovalci.




Na srečanju s sedmo silo je selektor Gorazd Hren uvodoma povedal, da je ponosen na vse, na celotno ekipo. Tudi na fante, ki so si na prvenstvu postavili višje cilje, a se jim ni izšlo. Zatem sta o ciljih v prihodnosti spregovorila trenerja Urh Čehovin in Luka Fonda. Pred plezalci je tekmovanje v Toulousu.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Janja Garnbret je na novinarski konferenci duhovito spomnila, da ob koncu sezone vselej ponavlja, da je bila ta tako dobra, da se ne more več ponoviti. Pa se uspeh ponovi, tako je bilo tudi tokrat. Zaenkrat upa, da bo prihodnja vsaj pol tako dobra. Na začetku aktualne je želela predvsem osvojiti svetovni pokal v balvanih. Vse je vložila v to, a naposled dosegla vrsto zmag. Kot je dodala, v balvanih res uživa in če hočeš nekaj doseči, moraš uživati. Tudi njen vstop v profesionalno plezanje je rezultat prvotnega užitka, sprva užitka v okviru hobija.

Ni verjela, da bo zmagovala na tolikih tekmah. Kako zahtevno je hitro menjavanje disciplin? Tega se je naučiila, ker je to vpeljala v treninge, je povedala. Pri tekmah pa je ključno, da v času pritiskov ohraniš mirno glavo. Najslabše je, če nisi osredotočen na lastno plezanje.

Sprejem pri dr. Jerneju Pikalu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sprejem pri dr. Jerneju Pikalu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot je dodala, je plezanje individualen šport, a uspehov brez celotne ekipe ne bi bilo. Medalj sicer še ni doživela najbolje. Za razmislek, kaj pomenijo, ni bilo časa. Na prvenstvu so bili v stalnem pogonu, je povedala, trenutno pa si najbolj želi spanja, vrnitve domov. Z Japonske je odnesla tudi vtis o krasnih navijačih, ki ne navijajo le za svoje.

Na Japonsko, v Tokio, se bo vrnila prihodnje leto, tokrat na olimpijske igre. Nastop na igrah ji pomeni uresničenje sanj, je povedala, sicer pa o svojih načrtih ni želela govoriti. O prihodnjih sezonah ne želi govoriti. Ciljev ne razlaga, zaenkrat se veseli svetovnega pokala v Kranju.

Tudi srebrna Mia Krampl je na konferenci povedala, da svojega velikega uspeha še ni najbolje doživela. Sledile so druge tekme, časa ni bilo. Priti mora domov in vse skupaj podoživeti z družino. Kaj dela slovenske plezalke tako uspešne? Morda to, da je država majhna, je povedala. To omogoča veliko skupnih treningov. Opazuješ lahko Janjo, hočeš biti kot ona, je povedala.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


 

Komentarji: