Tudi Janja se čudi sebi, slavje še lepše zaradi srebrne Mie

Jutri na svetovnem prvenstvu premor. Garnbretova ga bo izkoristila za poležavanje in ogled Tokia.
Fotografija: Takole sta žareli junakinji tekme v težavnosti Janja Garnbret z zlato kolajno in Mia Krampl s srebrno. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Takole sta žareli junakinji tekme v težavnosti Janja Garnbret z zlato kolajno in Mia Krampl s srebrno. FOTO: Manca Ogrin

Vsakič, ko se je Janja Garnbret postavila v steno na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v teh dneh na Japonskem, pa naj bodo to balvani ali težavnost, kvalifikacije, polfinali ali finali, je bila neulovljiva. Dvakrat se je zapisala v zgodovino v ženski konkurenci: kot prva, ki je ubranila naslov na balvanih, in prva zmagovalka v dveh različnih disciplinah na istem prvenstvu. Naslova v težavnosti se je včeraj veselila skupaj s podprvakinjo Mio Krampl.

Tekma v težavnostnem plezanju se je za slovensko reprezentanco odlično razpletala že v polfinalu, poleg Garnbretove, ki je dosegla višino 38+ (1. mesto), in Kramplove z rezultatom 34 (4.), je z drugim dosežkom v finale napredovala tudi Vita Lukan (35). Kramplova je bila prva od trojice, ki se je podala v zadnje dejanje tekme. Najstnica se ga ni ustrašila, pokazala je svojo moč in suvereno odplezala do višine 39+.

Mia Krampl obvlada nastope na velikih tekmovanjih, čeprav izkušnje še nabira. FOTO: Manca Ogrin
Mia Krampl obvlada nastope na velikih tekmovanjih, čeprav izkušnje še nabira. FOTO: Manca Ogrin


Letos je v steni vidno napredovala. Čeprav ji je nekaj tekem v prvem delu sezone odščipnila matura, se je prvič v karieri prebila na stopničke v svetovnem pokalu. Da je pred njo lepa prihodnost, pa je Gorenjka potrdila na najpomembnejši preizkušnji sezone. »Po polfinalu nisem pričakovala, da bom na koncu na stopničkah, vedela pa sem, da sem pripravljena zanje. Nikoli nisem imela težav z najpomembnejšimi tekmami, nič bolj živčna nisem kot na drugih in tudi tokrat sem uživala, kolikor sem lahko,« je žarela.
 

Iz sebe iztisnila 120 odstotkov


Prehitela jo je zgolj najboljša na svetu, reprezentančna kolegica Garnbretova z višino 43+. »Balvanska zmaga je bila zelo dober začetek prvenstva. Po njej sem se popolnoma sprostila in se v tem slogu lotila težavnosti. Bila pa sem živčna pred finalom, a sem ta pritisk uspešno obvladala in se potrudila v smeri. Škoda, da sem za malo zgrešila zadnji oprimek, ampak to, da sem zmagala na toliko SP, na enem pa v balvanih in težavnosti, sploh po tako uspešni sezoni, kot jo imam, se mi zdi nepredstavljivo! Ta statistika je res nora,« se je svoji izjemni beri čudila tudi Garnbretova, ki je v finalu iz sebe iztisnila – kot je povedala – 120 odstotkov. »Vse sezone so bile doslej odlične, nobena pa ne preseže letošnje,« se je 20-letna Korošica, prvo ime športnega plezanja, veselila svoje šeste kolajne na SP, pete zlate.
 

Počitek in ogled Tokia


Janja Garnbret tudi sama ne more verjeti, kaj vse je dosegla letos. FOTO: Manca Ogrin
Janja Garnbret tudi sama ne more verjeti, kaj vse je dosegla letos. FOTO: Manca Ogrin


Nižja in bolj previsna stena na Japonskem ji ustreza. »Smeri ne poudarjajo toliko vzdržljivosti, bolj je v ospredju moč. V kvalifikacijah in polfinalu sem plezala z užitkom, še najmanj mi je bila všeč smer v finalu. Bila je bolj vzdržljivostna, treba je bilo iskati položaje in biti previden,« je dejala in dodala, da se je zelo razveselila Kramplove na stopničkah: »Zelo si je zaslužila. Škoda, da ni uspelo še Viti (zasedla je 7. mesto, op. a.), tako bi ponovile rezultat z mladinskega svetovnega prvenstva 2016.« Tretja je bila domačinka Ai Mori (38+).

Svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret in podprvakinja Mia Krampl v družbi reprezentančnih trenerjev (z leve) Luke Fonde, Gorazda Hrena in Urha Čehovina. FOTO: Manca Ogrin
Svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret in podprvakinja Mia Krampl v družbi reprezentančnih trenerjev (z leve) Luke Fonde, Gorazda Hrena in Urha Čehovina. FOTO: Manca Ogrin


Zdaj jo čaka dan premora, ki ji bo prišel še kako prav. »Res sem že utrujena po vseh dnevih tekmovanj in veselim se pavze. Verjetno bom kar ves dan ležala, rada pa bi si malo pogledala tudi Tokio,« je načrte, v katerih tokrat ne bo plezanja, razkrila zvezdnica, pred katero je v težavnosti in balvanih na istem SP uspelo zmagati le Čehu Adamu Ondri leta 2014.
 

Škofic za las ob finale


Enako kot na balvanih slovenska reprezentanca tudi v finalu težavnosti ni imela predstavnika v moški konkurenci. Najbolj se mu je približal Domen Škofic na 10. mestu. Dosegel je rezultat, ki je sicer zadostoval za finale (29+), a ker so enako višino dosegli še trije tekmovalci, so o napredovanju odločale kvalifikacije, v katerih pa mu dan prej ni šlo, kot si je zamislil. Naslov je pripadel Ondri (34+), srebrno kolajno si je priplezal Alexander Megos iz Nemčije, bron Avstrijec Jakob Schubert (oba z višino 33+).

Po prostem petku bo v soboto na sporedu tekma v hitrosti. V nedeljo plezalke in plezalce čakajo kvalifikacije za kombinacijsko preizkušnjo, na katero se bo uvrstilo po 20 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v zmnožku rezultatov v vseh treh disciplinah. V torek in sredo se bodo borili še za zadnje kolajne tega prvenstva in prvi sveženj vstopnic za olimpijsko premiero 2020.
 

Komentarji: