V Ardenskem gozdu zdaj ali nikoli za Vettla in Ferrari

Bo ravninski in hitri Spa končal dolgo sušo rdečih? Prihaja VN Vietnama, umika se Nemčija. Albon prvič v Red Bullu.
Fotografija: Sebastian Vettel je bil najhitrejši na prvem treningu pred veliko nagrado Belgije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel je bil najhitrejši na prvem treningu pred veliko nagrado Belgije. FOTO: Reuters

»Zdaj ali nikoli«, si je rekel Sebastian Vettel in si poveznil čelado na glavo. Leto je naokrog in štirikratni prvak v formuli 1 v njem ni zmagal niti enkrat. Zadnjo zmago je Ferrarijev dirkač vpisal na VN Belgije 26. avgusta lani in prav Spa-Francorchamps bo že tradicionalno končal poletni premor, ko se bo jutri začela 13. dirka sezone. Bo Nemcu prinesla srečo?

Vse bolj živčnemu Vettlu bi poljub boginje Fortune prišel še kako prav. V prvenstvu za Lewisom Hamiltonom zaostaja že skoraj 100 točk (250:156), pred njim sta tudi Valtteri Bottas (188) in Max Verstappen (181). Zmagovalec 52 dirk je odločen končati sušo v Belgiji, kjer je zmagal že trikrat, tako kot Hamilton.



Pri 32 letih deluje vse prej kot šampion, ki je bil nepremagljiv med letoma 2010 in 2013, ko je vozil za Red Bull. Resnici na ljubo, Ferrari mu ne zna pripraviti dirkalnika, ki bi bil povsem konkurenčen srebrnim puščicam. Hitrost je že dobra, a glavne težave so drugje, zlasti pri oprijemu na ovinkih. Nazadnje je na zavitem Hungaroringu za zmagovalcem Hamiltonom zaostal več kot minuto.

Lewis Hamilton je na dobri poti k šestemu naslovu. FOTO: AFP
Lewis Hamilton je na dobri poti k šestemu naslovu. FOTO: AFP


Zato rdečim Spa prihaja kot naročen, saj je proga najdaljša med vsemi (7 km) in ima veliko ravnin. Podobno velja tudi za Monzo, ki bo na vrsti teden kasneje, zato v moštvu iz Maranella upravičeno pravijo, da gredo na vse ali nič. Lani je Vettel v Spaju premagal Hamiltona in v Monzi, Ferrarijevem dvorišču, se je obetala rdeča veselica, ki pa jo je pokvaril Hamilton in zdrvel do ključne zmage.

»Nič nam ne bo podarjenega,« se vloge favorita otepa šef moštva Mattia Binotto, ki še čaka na prvo zmago v tej vlogi. Ferrariju je je zadnji privozil Kimi Räikkönen na VN ZDA oktobra lani.

Valtteri Bottas je v sredo dopolnil 30 let. FOTO: Reuters
Valtteri Bottas je v sredo dopolnil 30 let. FOTO: Reuters

 

Bottas ostaja pri srebrnih


Pri Mercedesu je medtem vse mirno. Odločili so se, da v sezoni 2020, ki bo prinesla velike spremembe, ne bodo delali kadrovskih rošad in so podaljšali sodelovanje z Bottasom, ki je v sredo dopolnil 30 let in imel razlog več za praznovanje. Govorilo se je, da bi se utegnil Hamiltonu pridružiti Esteban Ocon, a Francoz se bo v F1 vrnil k Renaultu namesto Nica Hulkenberga.

»V našem športu je kontinuiteta vedno dobra stvar. Zares rad sodelujem v Valtterijem, razumeva se na progi in zunaj nje,« je bil z odločitvijo zadovoljen petkratni svetovni prvak Hamilton, ki se z Nicom Rosbergom ni dobro razumel, tudi ne s Fernandom Alonsom pri McLarnu.

Max Verstappen se bori za drugo mesto v skupnem seštevku. FOTO: AFP
Max Verstappen se bori za drugo mesto v skupnem seštevku. FOTO: AFP


Sprememba se je zgodila tudi na relaciji Red Bull-Toro Rosso. Alexander Albon, 23-letni tajski novinec, bo debitiral za Red Bull in bo zamenjal Pierra Gaslyja, ki se je vrnil v sestrsko ekipo, saj ni upravičil pričakovanj. Albon se bo pridružil dve leti mlajšemu »veteranu« Verstappnu, ne bo mu pa mogel biti v pomoč, saj bo VN Belgije začel z zadnje vrste, ker je Honda uporabila že tretjo izboljšavo na motorju.
 

Umik VN Nemčije velika škoda

Med premorom je postalo jasno tudi, da bo sezona 2020 imela rekordnih 22 dirk, prvič bo na koledarju VN Vietnama, na veliko veselje Verstappnovih navijačev se vrača VN Nizozemske v legendarnem Zandvoortu, kjer je leta 1985 nazadnje zmagal pokojni Niki Lauda.

Ferrarijev šef Mattia Binotto še vedno čaka prvo zmago. FOTO: Reuters
Ferrarijev šef Mattia Binotto še vedno čaka prvo zmago. FOTO: Reuters


Toda Verstappen ne bo mogel ponoviti izjemne zmage iz Nemčije, saj je bil Hockenheim prečrtan. »To je velika škoda,« je odločitev pospremil Vettel, ki bo ostal brez domače dirke: »Mogoče bomo čez leto ali dve spoznali, da mora biti F1 tudi v Nemčiji. Ne smemo dovolili, da izginjajo države s tako bogato dirkaško tradicijo, kot so Italija, Velika Britanija in Nemčija,« je dodal Vettel.

Odmor mu je očitno dobro del, saj je dobil prvi trening pred VN Belgije, da dirkališče zelo ustreza Ferrariju, pa je z drugim časom potrdil Charles Leclerc. Kvalifikacije bodo danes ob 15. uri, dirka na spektakularnem prizorišču v Ardenskem gozdu jutri ob 15.10. Vreme? Tokrat ne bi smelo igrati vloge.

Preberite še:

Komentarji: