Tim Gajser zablestel že na prvi dirki

Slovenski as Tim Gajser je na VN Argentine v motokrosu v prvi vožnji kljub padcu osvojil 5. mesto, v drugo pa je bil razred zase. Skupna zmaga Jorgeju Pradu.
Fotografija: Tim Gajser je pokazal odlično formo. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je pokazal odlično formo. FOTO: Honda Racing

Petkratni svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser (Honda) je že na prvi dirki sezone pokazal, da ga zanima samo šesti naslov. Potem ko je dobil sobotne kvalifikacije za VN Argentine, se je po padcu v prvi vožnji s 13. mesta prebil na peto, v drugi pa je zasenčil vso konkurenco in suvereno zmagal. Na koncu se je moral sprijazniti s tretjim mestom, skupni zmagovalec je bil branilec naslova Jorge Prado (GasGas), zmagovalec prve vožnje in drugi na drugi. Drugi je bil Romain Febvre (Kawasaki). Na prvi dirki v MXGP se je izkazal tudi Jan Pancar (KTM) ter s 15. in 14. mestom (skupaj 14.) osvojil prve točke med elito. 

Na trdi stezi v Villi La Angostura pod vznožjem Andov, kjer je zmagal že v letih 2016 in 2022, je slovenski šampion Gajser na skoraj najlepši možen način odprl novo sezono svetovnega prvenstva v motokrosu. V elitnem razredu MXGP je bil najhitrejši v sobotnih kvalifikacijah ter dobil dragocenih prvih 10 točk v lovu na šesti naslov svetovnega prvaka.

Danes je slabše štartal in padel na začetku prve vožnje. Kar je izgubil, mu je uspelo nadomestiti, prehitel je osem tekmecev, tudi prvaka sezone 2021 Jeffreyja Herlingsa (KTM) ter zasedel peto mesto. Več realno ni bilo mogoče. Prvo vožnjo je dobil aktualni svetovni prvak Jorge Prado pred Febvrom in Paulsom Jonassom (Honda).

Tim Gajser se je ujel z novim motorjem. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser se je ujel z novim motorjem. FOTO: Honda Racing

Toda 27-letni Gajser, za katerim je težka lanska sezona, zaznamovana s poškodbo in operacijo, je drugo vožnjo začel precej bolje, dobil štart, odvozil brez napak in vodil od začetka do konca. Prado je bil drugi v drugi vožnji, tretje mesto pa je zasedel Febvre. Peto in prvo mesto Gajserja je bilo na koncu dovolj za oder za zmagovalce. 

»V prvi vožnji sem naredil napako, preveč sem želel. Uspelo se mi je vrniti in prehiteti kar nekaj tekmecev. V drugi vožnji sem se poskušal osredotočiti na štart, ki je bil zelo pomemben. Vesel sem, da sem dobil drugo vožnjo in zelo sem vesel uspešnega začetka sezone,« je povedal Tiga243. Skupno je na dirki Prado zmagal s 47 točkami, drugi je bil Febvre (42), tretji pa Gajser (41). V seštevku SP, ki bo imelo še 19 dirk, pa vodi Prado s 54 točkami, Gajser je tretji z 51. Herlings, ki poleg Gajserja in Prada velja za glavnega favorita, ni imel dobrega dne in je bil šele osmi. 

Izkazal se je tudi Jan Pancar, ki je od letos Gajserjev tekmec v razredu MXGP. V prvi kvalifikacijski vožnji zaostal minuto in 18 sekund ter končal na 15. mestu. Do tega mesta mu je uspelo priti tudi v prvi vožnji, v kateri je zabeležil šest točk. Mesto višje in eno točko več kot v prvo pa mu je uspelo doseči v drugi vožnji. 15. mesto v prvi in 14. mesto v drugi je novincu v razredu 450-kubičnih motorjev prineslo skupno 14. mesto in 13 točk v skupnem seštevku prvenstva. Ni slabo za netovarniškega voznika, ki ima v ekipi JP253 samo še očeta. Naslednja dirka bo čez 14 dni v španskem Xanadu-Arroyomolinosu.

Preberite še:

Komentarji: