V Stožicah najmočnejši turnir na svetu tik pred SP

Slovenci se bodo postavili po robu trem reprezentancam iz elitne svetovne deseterice, Kanadi, Iranu in ZDA.
Fotografija: Podajalec Dejan Vinčič se je za zaprtimi vrati proti Avstraliji vrnil v tekmovalni pogon. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Podajalec Dejan Vinčič se je za zaprtimi vrati proti Avstraliji vrnil v tekmovalni pogon. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – »Stožiški turnir bo najmočnejši na svetu tik pred SP,« je o pripravljalnem tekmovanju štirih udeleženk skorajšnjega prvenstva v Italiji in Bolgariji brez lažne skromnosti spregovoril selektor slovenske odbojkarske reprezentance Slobodan Kovač. Kako tudi ne, ko pa v goste od danes do sobote prihajajo uspešne neevropske zasedbe iz najboljše osmerice z lestvice FIVB.

Še več: po evropskih podprvakih Nemcih, s katerimi so se Kovačevi izbranci nedavno dvakrat udarili za zaprtimi vrati, so si zelo želeli odigrati prijateljski dvoboj s Slovenijo tudi gostitelji prvenstva Italijani. Vendar pa je za naše fante prav tako dobrodošlo, da lahko preverijo trenutno pripravljenost z neevropskimi zasedbami, saj bodo tudi v prvem krogu SP v njihovi skupini A kar tri – Argentina, Japonska in Dominikanska republika. »Prav za nas so tovrstne pripravljalne tekme najpomembnejše, saj smo bili prikrajšani za nastopanje v novonastali ligi narodov in konstantne dvoboje z močnimi nasprotniki. Ko poslušam druge udeležence ljubljanskega turnirja, so vsi zadovoljni, torej moramo biti tudi mi. Bolj kot rezultat bo za nas pomembno brušenje forme pred SP,« poudarja selektor Kovač in priznava, da na turnirju vseh kart ne namerava odkriti.



Danes Slovence ob 18. uri čaka dvoboj s Kanado, jutri (20) z azijskim prvakom Iranom pod taktirko nekdanjega trenerja ACH Volleyja Igorja Kolakovića, v soboto (18) pa še z ZDA, ekipo številnih zvezdnikov na čelu z Micahom Christensonom in Matthewom Andersonom, ki se je v krstni sezoni lige narodov prebila v izločilne boje in zasedla tretje mesto. Da turnir prihaja kot naročen, se strinja tudi slovenski kapetan Tine Urnaut: »Ker nismo sodelovali v ligi narodov, nismo imeli možnosti igranja tekem na najvišji ravni, tekmeci so v tem segmentu zagotovo v prednosti. Stožiški turnir bo kot nalašč, da se skozi močne obračune vrnemo v pravi tekmovalni ritem in igramo na najvišji ravni, saj je to za nas nujno potrebno.« O trenutni formi ni želel razpravljati: »Težko bi jo ocenil. Igrišče bo še najbolje pokazalo, kako smo psihično, telesno, taktično in tehnično pripravljeni.«


Poškodba Jana Klobučarja


Nekaj težav zaradi udarca v prsni koš ima le sprejemalec Jan Klobučar, medtem ko se je prvi podajalec Dejan Vinčič v torkovem dvoboju z Avstralijo, v katerem so Slovenci vodili z 2:1 in nato – ko so priložnost dobili še fantje s klopi – izgubili z 2:3, vrnil tudi v tekmovalni pogon in test prestal brez prask. Vendar pa, v tem so si v našem taboru enotni, odsotnost enega igralca ne bi pomenila razpada sistema. »Reprezentanca ni razdeljena na prvo in drugo postavo, temveč imamo na vseh igralnih položajih tako kakovostne igralce, da lahko v slehernem trenutku vsakdo skoči na parket. Glede na to, da bo SP zelo dolgo in naporno, bo ključno, da bomo vsi, ki bomo dobili priložnost, prispevali svoj delež. Dlje ko bomo šli, več igralcev bo potrebnih,« poudarja Urnaut, ki ni 13 tekem v 18 dneh, kolikor jih bo opravil zmagovalec, odigral še nikdar v karieri.

»Če si v tekmovalnem ritmu, natančno veš, kje so napake in kaj je treba popraviti. Mi pa smo se po dolgem času, po enoletnem reprezentančnem odmoru in po dveh, treh mesecih od konca sezone, šele vrnili v ta ritem, a je bilo treba spet vse graditi od začetka. Šele s tretjo, četrto tekmo vidiš, kje se pojavljajo pomanjkljivosti, na čem je treba še delati. Zaenkrat moramo precej brusiti lastno igro, nimamo se še časa ubadati s tekmeci. Na trenutke igramo na res visoki ravni, določene malenkosti pa nas občasno pokopljejo, takrat potegnemo ročno zavoro in igra ne steče,« je še prepričan slovenski kapetan. Izbrano vrsto, ki je to poletje – vendar v zelo zdesetkani zasedbi brez nosilcev igre – tekmovala zgolj v zlati evropski ligi, zgodovinski prvi obračun na svetovnih prvenstvih čaka prihodnjo sredo, ko ji bo v Firencah nasproti stala najslabša ekipa skupine A Dominikanska republika.
 

Komentarji: