Vlada ustavila tudi nogometno prvenstvo

Do 11. aprila tako rekoč popolna ustavitev vrhunskega športa v Sloveniji, izjema mednarodna tekmovanja.
Fotografija: Nogometaši vodilne Olimpije bodo morali začasno ustaviti sprejem novih izzivov. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Nogometaši vodilne Olimpije bodo morali začasno ustaviti sprejem novih izzivov. FOTO: Leon Vidic

Z odlokom za obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 so od danes do vključno 11. aprila prepovedane vse športno-gibalne dejavnosti in treningi, razen rekreacije posamezno ali v krogu družine na prostem ter treningi vrhunskih registriranih športnikov, ki pa ne smejo imeti tekmovanj na nacionalni ravni.

V kolektivnih in individualnih športih je še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, ki jih zajema zakon o športu, kot so svetovna in evropska prvenstva ter svetovni pokali, kvalifikacijske tekme članske državne reprezentance za nastop na velikih mednarodnih prireditvah in mednarodne tekme klubov v evropskih klubskih tekmovanjih v kolektivnih športnih panogah na najvišji ravni. Prekinjene pa so ligaške aktivnosti v kolektivnih športih, torej tudi slovensko nogometno prvenstvo.


Treningi dovoljeni le 538 športnikom


Za treninge in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, prisotnost gledalcev pa ni dovoljena. Vlada je v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, zaustavitev skoraj vseh dejavnosti, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Dovolila je le nekaj izjem.

Treningi so dovoljeni samo vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni. Prav tako lahko trenirajo tudi kadeti in mladinci, registrirani po zakonu o športu, ki so člani državnih reprezentanc. Vendar le v varnih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe (mehurček).

Vlada je prekinila tudi slovensko nogometno prvenstvo. FOTO: Jure Banfi / Sobotainfo
Vlada je prekinila tudi slovensko nogometno prvenstvo. FOTO: Jure Banfi / Sobotainfo


Dovoljena je tudi rekreacija na prostem, v regiji prebivališča, če so udeleženci posamezniki, ožji družinski člani ali člani istega gospodinjstva. Pri tem mora biti zagotovljena ustrezna razdalja. Pri vseh dejavnostih, ki so dovoljene, je treba upoštevati predpisane ukrepe ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležijo tekmovanj, ki so dovoljena, se morajo enkrat tedensko testirajo na novi koronavirus s hitrim antigenskim testom ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR). Negativni izvid testa pred tekmo ne sme biti starejši od 48 ur. Testiranja niso potrebna za tiste, ki imajo zdravniško potrdilo, da so preboleli koronavirus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali pa da so bili cepljeni.

Preberite še:

Komentarji: