Vojna v Ukrajini se odraža tudi na 64 poljih

V Termah Čatež se konec meseca začenja posamično evropsko prvenstvo.
Fotografija: Lauro Unuk čakajo novi boji na šahovnici. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Lauro Unuk čakajo novi boji na šahovnici. FOTO: osebni arhiv

Lani novembra je bilo v Termah Čatež evropsko ekipno prvenstvo v šahu, zmagali so Ukrajinci in Rusinje. Med 27. marcem in 6. aprilom bo na istem prizorišču še posamično EP, na Šahovski zvezi Slovenije pa pravijo, da so z dežja prešli pod kap. Zadnji dve leti je tudi šah zaznamovala pandemija covida-19, zdaj na posamičnem prvenstvu stare celine bodo ukrepe zaradi nje sicer omilili, a ruska invazija na Ukrajino je korenito posegla v svet 64 črno-belih polj.

Evropska šahovska zveza je kot posledico agresije prepovedala nastope ruskih in beloruskih šahistov pod lastno zastavo, šahirajo lahko le ob zastavici mednarodne ali tudi zamenjajo matično zvezo. A v slednjem primeru morajo na pravico igranja počakati dve leti. Ukrajinska šahovska zveza sicer zahteva popolno izključitev agresorjev, je pa za čateško evropsko prvenstvo prijavljenih 23 šahistov in šahistk iz Ukrajine. Šahovska zveza Slovenije jih bo oprostila prijavnine, a zaradi vojnih razmer si mnogi ne morejo privoščiti predvsem stroškov bivanja v Sloveniji v času prvenstva. Zato je slovenska zveza ustanovila dobrodelni sklad za pomoč ukrajinskim šahistom. Bi pa bilo še najbolje, če bi tudi slovenski hotelirji pokazali solidarnost do mojstrov 64 polj iz Ukrajine.

Ženske ne igrajo drugače

Za čateško tekmovanje je prijavljenih več kot 300 igralcev in igralk iz 40 držav, nagradni sklad je vreden 100.000 evrov; prvo mesto prinese dvajset tisočakov. A časi, tudi šahovski, niso takšni, da bi ljudem po glavah ves čas krožil le denar. Udarni slovenski aduti na EP bodo Laura Unuk, Matej Šebenik in mladinec Jan Šubelj, slednji si je pred dvema tednoma priigral prvo normo od treh za naziv velemojstra.

Velemojster Matej Šebenik meri na preboj med dvajset najboljših. FOTO: sport
Velemojster Matej Šebenik meri na preboj med dvajset najboljših. FOTO: sport

Pri članicah je prijavljenih 30 deklet. »Ni cilj biti najboljši v ženski konkurenci, temveč biti čim višje v absolutni. Absolutno se tudi ne strinjam z mnenjem, da šahistke igrajo drugače kot moški,« pravi ženska velemojstrica in mednarodni mojster Unukova. »Nimam kakšnih pričakovanj, nisem pa še stoodstotno in povsem pripravljena za napad na moško velemojstrsko normo. Manjka mi še nekaj znanja. V zadnjem času sem delala na samozavesti in izkoristku strateških položajev na šahovnici,« je dodala.

Partije na Prešernovem trgu

Šebenik, ki je tudi trener Laure Unuk, načrtuje preboj med prvo dvajseterico. »Najbolj pomembno je stanje duha, ki si ga ustvariš na začetku tekmovanja. S pripravami sem relativno zadovoljen, a pravim, da je treninga vedno premalo. Morebiten medsebojni dvoboj z Unukovo na evropskem prvenstvu bi pomenil nadaljevanje skupnih treningov, ti pomagajo tudi meni, saj je Unukova res dobra igralka,« je ocenil velemojster.

Ta bo naslednji petek v Ljubljani na Prešernovem trgu ob 11. uri pred starocelinskim prvenstvom tudi udeležen v simultanki, tako kot najboljša slovenska šahistka. Unukova pa bo dan kasneje kot promocijski dogodek v Novem mestu denimo odigrala tudi partijo z robotom. Sicer konkurenca na posamičnem evropskem prvenstvu ne bo tako močna, kot je bila na ekipnem, prvi nosilec je 37. igralec svetovne lestvice, Čeh David Navara, z ratingom 2700. Med udeleženci v Termah Čatež bo 116 velemojstrov, ob Unukovi, Šebeniku in Šublju bo šahiralo še 29 slovenskih igralcev, med njimi pet šahistk.

Komentarji: