Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Z uspehi meče zelo slabo luč na delodajalce

Jorge Lorenzo je znova spomnil na svoje šampionske motociklistične čase
Jorge Lorenzo se je kot Thor lotil tekmecev s težkim kladivom.<br />
Foto AFP
Jorge Lorenzo se je kot Thor lotil tekmecev s težkim kladivom.<br /> Foto AFP
Eduardo Brozovič
19. 6. 2018 | 09:00
3:49
Barcelona – Jorge Lorenzo v zadnjih tednih ni prizanesljiv prav do nikogar. Niti do tekmecev, ki jih je dvakrat zapored premagal v Mugellu in Barceloni, niti do svojih delodajalcev. Kot da bi jim z zadnjima zmagama želel dokazati, kako so se ušteli, ker se niso bolj potrudili, da bi ga zadržali pri Ducatiju tudi v naslednji sezoni. Podjetnejša je bila Honda.

Potem ko je v nedeljo prekosil svojega prihodnjega moštvenega sotekmovalca Marca Marqueza tudi v neposrednem dvoboju, je Lorenzo že postal tarča zbadljivk sedme sile. Za razliko od VN Italije namreč ni vodil od štarta do cilja. Je zašel v krizo? »Niti ne. Toda slabo sem štartal in si otežil delo v nadaljevanju dirke. Še posebej zaradi mojega sloga vožnje. V zavojih namreč precej bolj nagibam motor kot tekmeci in v gneči imam zato slabši pregled nad progo. Toda kljub vsem zapletom sem ohranil mirne živce in potrdil, da sem lahko uspešen tudi takrat, ko ne zapeljem v prvi ovinek kot vodilni,« je po 46. zmagi v razredu motogp poudaril 31-letni as iz Palme de Mallorce, sicer trikratni svetovni prvak v kraljevski konkurenci (v letih 2010, 22 in 2015) in dvakratni (2006 in 2007) do 250 ccm.

V skupni razvrstitvi letošnjega SP kljub naglemu vzponu forme zaseda šele sedmo mesto z enakim številom točk (66) kot moštveni sotekmovalec in tekmec Andrea Dovizioso, ki je padel še tretjič v zadnjih štirih dirkah. Oba zaostajata za velikih 49 točk za vodilnim Marquezom, prevladuje pa tudi ocena, da je pred dirkači niz dirk, ki manj ustrezajo Ducatiju – začenši z VN Nizozemske 1. julija. »Res je, da Assen ni naše priljubljeno dirkališče in da tudi na Sachsenringu ne blestimo, toda do konca sezone je še 12 dirk. Med njimi tudi Brno, Spielberg, Silverstone in Sepang, kjer lahko pričakujemo visoke uvrstitve,« je zagotovil Jorge Lorenzo, ki je z zadnjima uspehoma spravil v veliko zadrego Ducatijevega direktorja Claudia Domenicalija. Še bolj z izjavo, da ni le dober dirkač, ampak šampion, ki bi si zaslužil več spoštovanja nadrejenih.
 

Ducati: zmanjkalo potrpljenja


Italijan se brani: »Motor, s katerim Jorge zmagal na zadnjih dveh dirkah, je plod dolgotrajnega dela in tudi tudi prejšnjih poskusov, pri katerih smo se veliko naučili. Šef naših inženirjev Gigi Dall’Igna je od prvega dneva pomagal Jorgeju in on si je najbolj želel, da bi ga zadržali v moštvu. Vendar pot do dogovora na žalost ni bila preprosta.« Ovirala so jo tudi pogajanja z Doviziosom, ki ni skrival nezadovoljstva ob dejstvu, da je doslej zaslužil le petino Lorenzove letne plače (2,5 milijona evrov v primerjavi z 12,5 milijona), toda Domenicali se ni želel sklicevati na lanskega svetovnega podprvaka in močnega tržnega aduta italijanskega proizvajalca motorjev.

»Prepričan, da bi se lahko uskladili, potrebovali bi le nekoliko več potrpljenja. Po dirki v Mugellu sem izjavil, da so stvari še povsem odprte, Jorge pa je deset minut pozneje že dejal, da se je odločil za Hondo. A nisem jezen nanj. Vesel sem, ker zmaguje na ducatiju. Dal sem mu častno besedo, da bo do zadnje dirke v Valencii imel na voljo najboljši možni motor in vso podporo moštva,« je zagotovil Domenicali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine