Z žensko štafeto v glasgowski finale

Sredozemske igre in Rim na poti k EP
Fotografija: Peter John Stevens je odpravil zdravstvene težave.
FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Peter John Stevens je odpravil zdravstvene težave. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Med tistimi slovenskimi športniki, ki jih nastopi čakajo že takoj na začetku sredozemskih iger, so že tradicionalno plavalci. A za njih bo to le uvod v pisano poletje, katerega tekmovalni vrh bo 34. evropsko prvenstvo v Glasgowu. Nekateri si bodo poskusili priplavati normo še poldrugi mesec pred EP.

Če bi se na današnji dan ozrli k slovenskemu seznamu s potrjenimi normami za najpomembnejši nastop sezone na Škotskem, bi na njem opazili zgolj plavalke. Trenutno stanje v izbrani vrsti je pač takšno, da je precej močnejši ženski del, stroka bo na šampionatu najbrž stavila precej na izkušeni Anjo Klinar in Tjašo Oder, v mlajšem rodu izstopata Katja Fain in Neža Klančar.
Vizume za prvenstvo imajo še Sara Račnik, Tina Čelik in za štafetni nastop Janja Šegel. Slednja je, denimo, pred tremi leti obetala zelo veliko, na Ravnah so jo napovedovali kot novi dragulj priznane Fužinarjeve plavalne šole, toda preplet težav z zdravjem, gimnazijskimi obveznostmi in s puberteto jo je oddaljil od načrtovane poti k vrhu. »A iz plavalnega zornega kota je zdaj najbolj pomembno, da se spet vrača na želeno raven. Zadovoljen sem, ker bi lahko prispevala lep delež tudi k štafetnemu dosežku,« je ob koncu višinskih priprav v Franciji poudaril reprezentančni selektor Gorazd Podržavnik, ki seveda kot Ravenčan zelo dobro pozna Šeglovo. Če bi se danes odločil za postavo štafete v prostem slogu na 4x200 m, bi bili v njej ob omenjeni Korošici še Klinarjeva, Fainova in Klančarjeva, prepričan je, da je za to četverico uvrstitev med finalno osmerico stare celine vsekakor dosegljiva.


Stevens v boj za normo


Trenutno stanje bodo razkrili trije prihajajoči plavalni dnevi na sredozemskih igrah, od koder se bo reprezentanca v torek vrnila domov, a se nato čez dva dneva že odpravila na najmočnejši preizkus pred evropskim prvenstvom – tridnevni praznik plavanja v Rimu. Na 55. tekmovanju Settecolli se zbere jedro močne italijanske reprezentanca, konkurenca iz tujine je primerljiva z elitno, ki se bo nato zbrala v Glasgowu. In prav te preizkušnje bodo Podržavniku poskusile odgovoriti na vprašanja o pripravljenosti Petra Johna Stevensa.

Potem ko se je nekdanji evropski prvak Damir Dugonjić poslovil od tekmovalnega plavanja, četudi njegove uradne odločitve o morebitnem nadaljevanju športne poti še ni, je vlogo vodilnega v moški vrsti prevzel Stevens. Toda zaradi pomanjkanja tekem, zaključka študija v ZDA in težav s hrbtom letos še ni potrdil norme za Glasgow. »Seveda ga kot svetovnega podprvaka moramo obravnavati drugače kot tiste, ki so imeli prej precej priložnosti, le želim si, da drži, kar mi je dejal, da zdaj spet napreduje. Če bo le zdrav, se lahko ustrezno pripravi za EP in nato uspešno tekmuje tudi po vrnitvi iz ZDA v domovini,« je še dodal Podržavnik, čigar izziv ostaja tudi delo z Odrovo. V Glasgowu bo branila bron iz Londona 2016 (800 m prosto) in poskusila uspešno nadaljevati po poti proti olimpijskem Tokiu.

Komentarji: