Za konec blesteli še v Savi in Savinji

Kajakaštvo: Vid Debeljak in Simon Oven najhitrejša na tekmah za svetovni pokal

Celje – Slovenskim tekmovalcem v spustu na divjih vodah je lahko kar žal, da je njihova sezona tako kratka, saj so bili ravno v izjemno uspešnem ritmu. Po bogati beri kolajn na svetovnem prvenstvu v Švici in dveh tekmah svetovnega pokala v Banjaluki so se minuli konec tedna izkazali tudi na dveh domačih preizkušnjah. Najbolj Vid Debeljak in Simon Oven z zmagama v Celju in Hrastniku.

Niz štirih tekem za svetovni pokal se je končal s sobotnim večernim šprintom na Savinji, na katerem je gledalce še posebej razveselil svetovni podprvak in evropski šampion med kajakaši Vid Debeljak. Potem ko je v kvalifikacijah zasedel drugo mesto, je v finalu prekosil vse tekmece, za 42 stotink sekunde tudi Nejca Žnidarčiča, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah, tretji je bil Nemec Yannic Lemmen, Anže Urankar je zasedel četrto mesto s pičlo stotinko zaostanka za Nemcem, Oven pa je bil 11.

»Zmaga doma je res nekaj najlepšega. Kadar je Nejc na štartu zadnji, te je lahko vedno strah vse do konca. Dolgo smo čakali med kvalifikacijami in finalom, a sem se dobro pripravil,« je poudaril zmagovalec Debeljak. Član KKK Tacen je v končni razvrstitvi tekmovanja zasedel tretje mesto za Ovnom in Urankarjem. »Sezona je bila uspešna, zato sem kar zadovoljen. Napadel sem na vse ali nič, saj nisem vedel, ali mi bo uspelo, a mi je. Zdaj si bom privoščil nekaj počitka, potem bom pa videl. Morda se bom lotil tudi veslanja na mirnih vodah, odločal se bom sproti,« je zagotovil Oven, potem ko je ubranil lanski naslov skupnega zmagovalca.
 

Oven tudi v nizkem vodostaju


Najhitrejši v kvalifikacijah je bil tudi kanuist Blaž Cof. Njegovi cilji so bili visoki, saj je po osvojitvi zlatega odličja na SP pod trenerskim vodstvom legendarnega Srečka Masleta računal na visoko uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. Toda v finalu je zasedel šele 5. mesto, zmagal je Francoz Tony Debray. »Počutil sem se dobro. Med veslanjem sem nekajkrat izgubil idealno linijo, saj me je premetavalo, ampak tako je v našem športu. Enkrat eden, drugič drugi. Malo mi je le žal zaradi končne razvrstitve,« je ocenil Cof, ki je v svetovnem pokalu zasedel drugo mesto za Francozom Louisom Lapointom.
V klasičnem spustu po savskih brzicah pri Hrastniku se je z zmago med kajakaši izkazal Simon Oven. Letošnji svetovni prvak v tej disciplini je tudi v nizkem vodostaju potrdil, da je v odlični formi, na odru za najuspešnejšo trojico pa sta se mu pridružila Avstrijec Gerhard Schmid in Francoz Maxence Barouh. Tim Novak je za malo zgrešil stopničke in pristal na četrtem mestu, Nejc Žnidarčič je bil šesti, Vid Debeljak deveti, Anže Urankar pa enajsti. Med kanuisti je Blaž Cof osvojil bronasto kolajno, zaostal je le za Francozom Louisom Lapointom in Čehom Ondrejem Rolencem.

Komentarji: