Čudež v tretjem nizu je bil premalo, bronasta kolajna Braziliji

Slovenski odbojkarji so z 1:3 v nizih izgubili tekmo za končno tretje mesto na svetovnem prvenstvu.
Fotografija: Slovenija in Brazilija sta se v Katovicah pomerili za končno tretje mesto. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Slovenija in Brazilija sta se v Katovicah pomerili za končno tretje mesto. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Brazilci so dvoboj začeli bolje in dosegli prvo točko, povedli pa so tudi s 4:2. Z dvema odličnima napadoma prek kapetana Tineta Urnauta in Klemna Čebulja je bil izid nato hitro poravnan na 4:4 in 5:5, a so Brazilci nato po zaslugi Wallaca, ki je »ujel« Čebulja, nato spet povedli z dvema točkama naskoka.

A tako kot za uvod prvega niza so se Slovenci vrnili in izenačili izid na 7:7. Po novem izenačenju na 8:8 je Tonček Štern s silovitim servisom na zadnjo črto poskrbel za prvo slovensko vodstvo na tekmi, Štern je nato po dobri obrambi zaključil še en napad za 10:8. Po izjemni točki, v kateri so se izvrstne poteze na obeh straneh kar vrstile, je Dejan Vinčić z zvito potezo na mreži prednost povišal že na 11:8, po novi napaki v brazilski vrsti je naskok znašal že tudi +4. Brazilci so črni niz sicer uspeli prekiniti, a so Slovenci ohranjali varno prednost. Brazilci so nato uspeli povezati nekaj dobrih napadov oz. obrambnih akcij in se približali na 14:15, ko je slovenska klop tudi neuspešno zahtevala pregled posnetka. Za piko na i je sledil še odličen začetni udarec in izid je bil nenadoma izenačen na 15:15.

Po minuti odmora je Brazilija uprizorila celo popoln preobrat, Lucas Saatkamp nikakor ni želel zapustiti servisne črte in z novo »bombo« poskrbel že za 17:15, neuspešen je bil tudi naslednji slovenski napad po vnovič neprepričljivem sprejemu in Gheorghe Creţu je moral vzeti novo minuto odmora. Romunski trener je poskusil tudi z Rokom Možičem, ki je soigralcem pomagal strniti vrste za približanje na 17:18. Toda sledile so tri zaporedne brazilske točke in prvi niz se je zdel pri izidu 21:17 odločen. In res se Slovencem ni več uspelo občutneje približati, v igro se je namesto Možiča vrnil Tonček Štern, Brazilci pa so prvi niz zaključili s trojnim blokom Čebulju in odločilno točko za 25:18.

Drugi niz

Tokrat je bila Slovenija tista, ki je povedla z 1:0, izid je nato s silovitim zabijanjem poravnal Wallace, ki ja nato v podobnem slogu poskrbel tudi za prvo brazilsko vodstvo v tem delu igre. Po dolgi točki so Brazilci ušli tudi na prednost dveh točk (3:1), a so Slovenci tudi po zaslugi nezbranosti v nasprotnikovih vrstah izid izenačili na 3:3. Nobena ekipa si tudi zavoljo precejšnjega števila individualnih napak (sploh v južnoameriški vrsti) ni priigrala otipljive prednosti, vse dokler ni napada z zabijanjem v mrežo zaključil Čebulj in je bilo na semaforju 12:10 za Brazilijo. Tudi naslednjo točko so osvojili aktualni svetovni podprvaki in sledila je slovenska minuta odmora, po kateri je Lucasa blokiral Jan Kozamernik za približanje na 11:13.

Slovenski odbojkarji med sproščenim ogrevanjem na današnji obračun. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Slovenski odbojkarji med sproščenim ogrevanjem na današnji obračun. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Toda Brazilci so brez večjih težav držali prednost in jo v določenih trenutkih tudi uspeli zvišati, denimo na +4 pri izidu 18:14. Kozamernik in Urnaut sta pri zaostanku s 15:20 sedla na klop, ko se je spet zdelo, da je bitka izgubljena in da Brazilci odločno plujejo proti vodstvu z 2:0 v nizih. In res je bilo tako, zeleno-rumeni so pobegnili na 22:16, ko je slovenska klop vzela novo minuto odmora. A to je zgolj preložilo neizogibno, Brazilija je tudi drugi niz dobila s prednostjo sedmih točk (25:18).

Tretji niz

Spet so bili Brazilci tisti, ki so odločneje odprli niz in povedli s 4:1. Slovenski odbojkarji so se jim povsem približali, a nato spet občutneje zaostali s 4:8 in 5:10, ko je Creţu vzel minuto odmora, a je brazilska prednost nato še narasla na morda že odločilnih +7 (12:5). Brazilci so se ekspresno bližali zmagi v tretjem nizu in povedli tudi s 14:8. Nato so aktualni evropski podprvaki zaigrali bolje in znižali zaostanek na tri točke razlike (12:15). Po brazilski minuti odmora so Slovenci na servis Alena Pajenka ubranili še en brazilski napad ter nato zaključili za 13:15. Sledil je še en uspešen začetni udarec Pajenka, tudi po zaslugi pregleda videoposnetka je Brazilija vodila le še za točko. Po »blokavtu« Tončka Šterna je bil izid že izenačen na 15:15!

Slovenski niz točk se je končal šele z nesrečnim dotikom na mreži, a sledilo je novo izenačenje in naše odbojkarje so vedno bolj odločno začeli podpirati tudi poljski ljubitelji odbojke, ki so se počasi zbirali v pričakovanju večernega finala proti Italijanom. Slovencem je uspel popoln preobrat, povedli so s 17:16 in začetni udarec, že svojega drugega, je imel Gregor Ropret, udaril je odlično in po slabem sprejemu je bila tudi 18. točka slovenska (18:16). Naslednji Ropretov servis je bil za las predolg, Brazilcem pa je z naslednjim napadom uspelo izenačiti na 18:18.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenija je spet vodila, ko je napad z ostro diagonalo zaključil Urnaut, novo izenačenje na 19:19 pa je Brazilcem priigral Wallace. Nato je spet udaril Tonček Štern, ki je z »blokavtom« poskrbel za 20:19, a so Brazilci vrnili z isto mero (20:20). Brazilci so nato zapravili začetni udarec in žogo je imel v rokah Tonček Štern, ki je v polje poslal as za 22:20. Minuta odmora ni pomagala nasprotnikom, ki niso izkoristili svojega napada, Slovenci pa so dobro obrambo spremenili v točko Čebulja. Wallace je nato zadel ob stransko črto za znižanje na 21:23. Po mojstrovini Čebulja, ki je pretental trojni blok, je imela Slovenija na voljo tri zaključne žoge za zmago v tretjem nizu. Prve slovenskim odbojkarjem ni uspelo izkoristiti, sledila je nova minuta odmora, po kateri pa so Slovenci dokončali delo za zmago v tretjem nizu s 25:22.

Četrti niz

Čebulj je s silovitim zaključkom prvega slovenskega napada poskrbel za vodstvo z 1:0, nato je v avt pomeril še Wallace za 2:0. Čebulj se je odlično znašel tudi v naslednjem napadu, ko je z veliko mero občutka zadel ob črto za 3:0. Po povsem ponesrečenem napadu Brazilcev, ki se sploh ni končal z udarcem, je bilo na semaforju nemudoma že 4:0 in brazilska klop je zahtevala minuto odmora. Brazilci so nato zajezili slovenski nalet in se približali na 3:4, nato pa tudi izenačili na 4:4. Silovit začetni udarec Wallaca je poskrbel za popoln preobrat in prvo brazilsko vodstvo v tem delu igre (6:5). Pri izidu 6:6 je poletelo tudi nekaj iskric, ko je sodnik iz Združenih arabskih emiratov sporno odločil, da se je po sicer neuspešnem brazilskem bloku žoge dotaknil in jo s tem v avt poslal Urnaut. Brazilci so darilo izkoristili in povedli z 8:6.

Toda to naših odbojkarjev ni pretirano zmedlo, čeprav jim dolgo časa ni uspelo poravnati izida, a tudi prednost Brazilije v nobenem trenutku ni zrasla prek dveh točk. To se je vendarle zgodilo pri izidu 14:11 v korist Južnoameričanov, ki so z blokom ustavili Čebulja, minuto odmora pa je nemudoma zahteval Creţu. Žal je sledil še odličen začetni udarec Wallaca za 15:11 in Slovenija je bila spet v težavah. Še toliko bolj, ko je po slabem sprejemu Wallacovega servisa sledil še »blokavt« za 16:11 v korist Brazilije. Wallacov niz se je po tehnični napaki enega od soigralcev vendarle končal, toda tudi Ropret je nato svoj začetni udarec poslal v mrežo in Brazilija je vodila že s 17:12.

Takšen naskok so Brazilci, tudi po zaslugi nekaj spretnih in morda tudi srečnih »blokavtov« ohranjali, nato pa po slabo izvedenem napadu oz. zaključku Čebulja ušli že na 20:14 in bili, še drugič v nedeljskem večeru, na pragu bronastega odličja. Creţujevim izbrancem je nato vendarle uspelo povezati točki za približanje na 17:21, neprepričljiv brazilski napad pa se je nato tudi s precejšnjo mero sreče končal s slabim sprejemom Tončka Šterna (17:22). Sledil je še uspešen dvojni blok Adriana in Saatkampa, Brazilija je za zmago nenadoma potrebovala le še dve točki. Naslednjo je sicer osvojila Slovenija, nato pa je Wallace z ostro diagonalo pri izidu 24:18 priigral zaključno žogo Braziliji. To so Južnoameričani tudi izkoristili in si okoli vratu pred večernim spektaklom, finalnim obračunom med gostiteljico Poljsko in Italijo, prvič v zgodovini nadeli bron z mundiala, medtem ko Slovenija ostaja pri treh srebrnih odličjih z evropskih prvenstev.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: