Zdravi Gajser želi spet uživati v Madridu

Svetovno prvenstvo v motokrosu se bo nadaljevalo z današnjo dirko v Španiji, kjer želi Tim Gajser še povečati prednost. Glavni tekmec domači as Jorge Prado.
Fotografija: Tim Gajser je imel veliko težav na Sardiniji. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je imel veliko težav na Sardiniji. FOTO: Honda Racing

V motokrosu ni avtocest in čeprav se je že zazdelo, da se bo Tim Gajser kot nedeljski voznik brez stresa pripeljal do petega naslova svetovnega prvaka, četrtega v razredu MXGP, je VN Sardinije pokazala, kako nepredvidljiv je ta adrenalinski šport. Višja sila je prišla v obliki bolezni, zaradi katere je Slovenec na Sardiniji komaj pripeljal do cilja in zasedel sedmo mesto. Da je šlo samo za motnjo v (imunskem) sistemu, bo želel dokazati danes v Španiji.

»Na Sardiniji je bilo težko. Nisem se počutil dobro, proga je bila zahtevna in temperature visoke. Šlo je za preživetje. Toda zdaj je to za mano in želim vse misli usmeriti v Španijo ter priti na raven, ki sem je vajen. V prvenstvu mi še vedno kaže odlično, zdaj bi samo rad spet užival na motorju, kot sem prej,« je optimističen Tiga243, ki je lani na progi Xanadu-Arroyomolinos osvojil tretje mesto za Jeffreyjem Herlingsom in domačinom Jorgejem Pradom. Prvak iz Nizozemske sicer že trenira, kot je videti na njegovem instagramu, vendar je vprašanje, če se bo vrnil v tej sezoni.

Tim Gajser trdno drži v rokah rdečo tablico. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser trdno drži v rokah rdečo tablico. FOTO: Honda Racing

Škoda na Sardiniji je bila minimalna za 25-letnika iz Pečk na hondi CRF450R. V primerjavi z Maximom Renauxom (Yamaha) je izgubil zgolj dve točki, saj je zmagal Calvin Vlaanderen (Yamaha). Razlika do Francoza je tako velikih 79 točk.

»Po tako uspešnem štartu Tima je Sardinija samo pokazala, kako zelo težak šport je motokros in da če nisi 100-odstoten, ne moreš biti konkurenčen. V Španiji si obetamo veliko več. Vročina bo sicer spet huda, toda proga ne bi smela biti tako zahtevna,« pa je razmišljal šef Hondinega moštva Marcus Pereira de Freitas, ki se zaveda, da trda proga v Madridu veliko bolj ustreza njegovemu asu kot mivka na Sardiniji.

Tim Gajser raje dirka na trdi progi kot na mivki. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser raje dirka na trdi progi kot na mivki. FOTO: Honda Racing

Vsakemu, ki vsaj bežno spremlja nogomet, je jasno, kaj je ta konec tedna najbolj zanimalo Madridčane, in prireditelji so si obetali, da bi se slavje po zmagi Real Madrida v finalu lige prvakov preneslo še ob progo v bližini velikega nakupovalnega centra v zahodnem predmestju Madrida, kjer bodo pesti stiskali za domačega matadorja Prada (GasGas).

Ta je premierno domačo dirko dobil leta 2020, ko je kot prvak v MX2 presedlal na 450-kubični motor. Ob odsotnosti Herlingsa in Romaina Febvra mladi Španec velja za glavnega Gajserjevega tekmeca, vendar njegov zaostanek tudi zaradi izpuščene VN Italije znaša že 104 točke.

Tim Gajser: »Na Sardiniji je šlo za preživetje.« FOTO: Honda Racing
Tim Gajser: »Na Sardiniji je šlo za preživetje.« FOTO: Honda Racing

Prado je sicer v sezoni dobil tri posamične vožnje in VN Portugalske, Gajser je bl zmagovalec šestih od osmih dirk ter desetih od 16 voženj. Zanj bi bilo zelo dobro, da bi spet našel prave občutke, saj bosta Španiji v razmaku enega tedna sledili Francija in Nemčija, Haložan bi lahko v 15 dneh razblinil še zadnje dvome o tem, kdo bo do konca nosil rdečo tablico.

Prva vožnja v MXGP se bo začela ob 14.10, druga ob 17.10. V MX2 bo nastopal Jan Pancar (KTM), ta čas 15. v skupni razvrstitvi.

Preberite še:

Komentarji: