Zgodovinski uspeh velike tekmice Tine Šutej

Finska skakalka s palico Wilma Murto po podvigu na mitingu diamantne lige v Londonu optimistično pogleduje proti bližnjemu svetovnemu prvenstvu v Budimpešti.
Fotografija: Finka Wilma Murto (na sredini, ob njej levo Tina Šutej) je v zadnjem obdobju v vrhunski formi. FOTO: Ozan Kose/AFP
Odpri galerijo
Finka Wilma Murto (na sredini, ob njej levo Tina Šutej) je v zadnjem obdobju v vrhunski formi. FOTO: Ozan Kose/AFP

Wilma Murto, velika tekmica Tine Šutej v skoku s palico, je minulo nedeljo v Londonu spisala novo poglavje v zgodovini finskega športa. Postala je namreč prva (ženska) atletinja iz dežele tisočerih jezer, ki je slavila zmago na mitingu diamantne lige. To ji je v britanski metropoli uspelo z najboljšim letošnjim osebnim dosežkom (480 cm).

»Ta uspeh mi pomeni ogromno. Zame ima približno tolikšno vrednost kot lanski naslov evropske prvakinje iz Münchna,« je poudarila 25-letna športnica iz Kuusjokija na jugu Finske, ki sta ji v Londonu družbo na zmagovalnem odru delali drugouvrščena ameriška šampionka Katie Moon (480 cm) in tretjeuvrščena Šutejeva (471 cm). Z zmago si je Murtojeva prislužila 10.000 dolarjev denarne nagrade, Moonova je prejela 6000, Šutejeva pa 3500 ameriških »zelencev«.

Wilma Murto je takole skočila do zmage na mitingu diamantne lige v Londonu. FOTO: Henry Nicholls/AFP
Wilma Murto je takole skočila do zmage na mitingu diamantne lige v Londonu. FOTO: Henry Nicholls/AFP

Za nameček si je Wilma z londonskim podvigom izdatno okrepila samozavest pred bližnjim svetovnim prvenstvom, ki bo med 19. in 27. avgustom v Budimpešti. Na njem bo evropska prvakinja v ožjem krogu favoritinj. 

»Zadnji trije tedni priprav so očitno obrodili sadove, tako da bom lahko sproščeno odpotovala proti Madžarski. Moj cilj je kolajna, za katero pa se bom morala zelo potruditi, saj nas je zdaj v skoku s palico kar nekaj tekmovalk sposobnih poseči po odličjih. Toda po zadnjih uspehih se mi nobene tekmice ni treba bati, saj vem, da lahko premagam prav vsako,« je še dejala Murtojeva, pred katero sta od finskih atletov v diamantni ligi zmagala zgolj metalca kopja Tero Pitkämäki in Antti Ruuskanen, ki sta medtem že sklenila svoji športni poti.

Preberite še:

Komentarji: