Tvegala in preskočila tako favorizirano Grkinjo kot poškodovano Slovenko

Wilma Murto ni skrivala navdušenja, potem ko se je v Münchnu ovenčala z naslovom evropske prvakinje v skoku s palico.
Fotografija: Finka Wilma Murto (na sredini) je v skoku s palico zmagala pred Grkinjo Ekaterini Stefanidi (desno) in Slovenko Tino Šutej. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Odpri galerijo
Finka Wilma Murto (na sredini) je v skoku s palico zmagala pred Grkinjo Ekaterini Stefanidi (desno) in Slovenko Tino Šutej. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Razburljiva ženska tekma v skoku s palico se je na atletskem evropskem prvenstvu v Münchnu končala s presenetljivim razpletom na vrhu. Z novim finskim rekordom (485 cm) je namreč 24-letna Wilma Murto, ki ni sodila v najožji krog kandidatk za zmago, v (tro)boju za zlato lovoriko preskočila favorizirani Grkinjo Ekaterini Stefanidi (475 cm) in slovensko šampionko Tino Šutej (475 cm), katere bronasta kolajna ima seveda zaradi poškodbe roke še toliko večjo težo.

V finski reprezentanci so bučno proslavili podvig Wilme Murto, ki je svoji domovini priborila prvo žensko odličje na prvenstvih stare celine v kraljici športov po sušnih dvajsetih letih oziroma po troskokašici Heli Koivula Kruger, evropski podprvakinji iz Münchna 2002.

Finska rekorderka Wilma Murto ni skrivala navdušenja po svojem največjem uspehu doslej. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Finska rekorderka Wilma Murto ni skrivala navdušenja po svojem največjem uspehu doslej. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

»Ne vem, kaj se je pravzaprav zgodilo. Občutek imam, kot da sem osvojila nekaj, kar sem dolgo lovila,« je bila po podvigu presrečna novopečena evropska prvakinja iz Kuusjokija na jugozahodu Finske, potem ko si je priskočila prvo kolajno na velikem članskem tekmovanju. Nase je sicer prvič resneje opozorila že leta 2016, ko se je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Bydgoszczu veselila bronastega odličja.

Novi osebni rekord, ki ga je izboljšala kar za 13 centimetrov, je ni presenetil. »Globoko v sebi sem vedela, da sem sposobna skočiti zelo visoko,« je povedala Wilma. Kot je še zaupala, je precej tvegala. »Ko smo ostale v igri le še tri tekmovalke, me je trener (Jarno Koivunen) vprašal, ali si želim zmagati. Ko sem mu prikimala, mi je rekel, naj izpustim višino 470 cm in vzamem drugo največjo palico, s katero sem prej skakala le enkrat. Na srečo se mi je tveganje obrestovalo,« si je oddahnila (od včeraj) najboljša skakalka s palico na stari celini, ki ji je med prvimi čestital tudi finski predsednik Sauli Niinistö.

Preberite še:

Komentarji: